28

С лед като Русия засили военната си кампания в Украйна, убивайки цивилни и предизвиквайки масова бежанска криза, президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера забрана за внос на руски петрол в САЩ.

Критиците на Русия твърдят, че налагането на санкции върху нейния износ на енергийни източници ще бъде най-добрият, може би единственият начин да се принуди Москва да се оттегли.

Москва предупреди за глобални последици след забраната на САЩ за внос на руски петрол

Пълното ембарго би било най-ефективно, ако включва и европейските съюзници, които също отчаяно искат да се сложи край на насилието в Украйна и опасността, която Москва представлява за континента. И все пак далеч не е ясно дали цяла Европа ще се включи в ембаргото, въпреки че Великобритания обяви вчера, че ще прекрати вноса на руски петрол до края на годината.

За разлика от САЩ, Европа е силно зависима от енергийните източници, които внася от Русия - втория по големина износител на суров петрол в света след Саудитска Арабия. Докато САЩ биха могли да заменят сравнително малкото количество гориво, което получават от Москва, Европа не би могла, поне не в скоро време.

САЩ: Не упражняваме натиск върху съюзниците си да забраняват вноса на руски петрол

Нещо повече, всяко ограничаване на руския износ на петрол може да доведе до още по-високи цени на петрола и бензина на двата континента и да затрудни допълнително потребителите, бизнеса, финансовите пазари и световната икономика.

Какво ще се случи при забрана на руския петрол от страна на САЩ?

Тъй като цените на бензина в САЩ се покачват все повече, администрацията на Байдън е изправена пред нарастващ натиск да наложи допълнителни санкции на Русия, включително забрана за внос на петрол.

Засега широката американско-европейска забрана изглежда трудно постижима. В понеделник германският канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че страната му, която е най-големият потребител на руски енергийни източници в Европа, не планира да се присъедини към каквато и да е забрана. В отговор заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман намекна, че САЩ биха могли да действат самостоятелно или с по-малка група съюзници.

Байдън забрани вноса на руски петрол заради инвазията в Украйна

Вреди ли на Москва забраната на САЩ върху руския петрол?

Въздействието върху Русия вероятно ще бъде минимално. САЩ внасят малък дял от руския износ на петрол и не купуват никакъв природен газ от Русия.

Миналата година около 8 на сто от вноса на петрол и петролни продукти в САЩ е бил от Русия. Общо този внос възлиза на еквивалента на 245 млн. барела през 2021 г., което е приблизително 672 000 барела петрол и петролни продукти на ден. Но вносът на руски петрол бързо намалява, тъй като купувачите избягват това гориво.

Тъй като количеството петрол, което САЩ внасят от Русия, е скромно, Русия потенциално би могла да продаде този петрол другаде, може би в Китай или Индия. Все пак вероятно ще трябва да го продава с голяма отстъпка, тъй като все по-малко купувачи приемат руски петрол.

Петков: Подкрепяме Украйна, но не можем да спрем вноса на петрол и газ

Ако в крайна сметка Русия бъде изключена от световния пазар, държави като Иран и Венецуела могат да бъдат "приветствани обратно" като източници на петрол, казва Клаудио Галимберти, анализатор в „Ристад Енерджи“. Такива допълнителни източници на свой ред биха могли да стабилизират цените.

Екип от служители на администрацията на Байдън беше във Венецуела през уикенда, за да обсъди енергийни и други въпроси, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя каза, че служителите са обсъдили редица въпроси, включително енергийната сигурност.

Русия обявява „режим на тишината” в Украйна

"Като елиминираме част от търсенето, ние принуждаваме цената на руския петрол да се понижи, а това намалява приходите на Русия", каза Кевин Бук, управляващ директор в „Клиървю енерджи партнърс“. „Теоретично това е начин да се намали печалбата на Русия от всеки продаден барел, може би не с много, но с малко. Най-важният въпрос е дали ще се стигне до по-голям натиск от другата страна на Атлантическия океан".

Как би могла да се отрази забраната на петрола от Русия върху цените?

Новината за предстоящата забрана на руския петрол в САЩ доведе до най-високите цени на бензина, регистрирани някога, като вчера галон обикновено гориво се продаваше средно за 4,17 долара.

Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа по „Северен поток 1“

Преди месец петролът се продаваше за около 90 долара за барел. Сега цените се покачват до около 130 долара за барел, тъй като купувачите избягват руския суров петрол. Рафинериите вече се опасяваха, че ако бъдат наложени санкции, ще разполагат с петрол, който няма да могат да препродават.

„Шел“ заяви вчера, че ще спре да купува руски петрол и природен газ и ще закрие своите бензиностанции, доставката на авиационни горива и други дейности там, дни след като външният министър на Украйна разкритикува енергийния гигант, че продължава да купува руски петрол.

Енергийните анализатори предупреждават, че цените могат да достигнат до 160 или дори 200 долара за барел, ако купувачите продължат да избягват руския суров петрол. Тази тенденция може да доведе до поскъпване на бензина в САЩ над 5 долара за галон - сценарий, който Байдън и други политически фигури отчаяно се опитват да избегнат.

Намалява ли вече руския внос?

Американската петролна индустрия заяви, че споделя целта за намаляване на зависимостта от чуждестранни енергийни източници и се ангажира да работи с администрацията на Байдън и Конгреса. Дори и без санкции някои американски рафинерии прекратиха договорите си с руски компании. Вносът на руски суров петрол и продукти се е понижил.

"Нашата индустрия предприе значителни и смислени стъпки за прекратяване на отношенията си с Русия и доброволно ограничаване на руския внос", заяви Франк Макиарола, вицепрезидент на Американския петролен институт, най-голямата лобистка група в петролната и газовата индустрия.

Предварителните данни на министерството на енергетиката на САЩ показват, че вносът на руски суров петрол е намалял до нула през последната седмица на февруари.

Ще се съгласи ли Европа?

Забраната за внос на руски петрол и природен газ ще бъде болезнена за Европа. Русия доставя около 40 процента от природния газ за отопление на домовете, електроенергия и промишлени нужди и около една четвърт от петрола за Европа. Европейските служители търсят начини да намалят зависимостта си, но това ще отнеме време.

Русия обявява „режим на тишината” в Украйна

Британският министър на икономиката Квази Квартенг заяви, че страната му ще използва остатъка от годината, за да намали постепенно вноса на петрол и петролни продукти, за да "даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време да заменят руския внос", който представлява 8 на сто от търсенето във Великобритания.

Вчера германският министър на икономиката Роберт Хабек защити досегашното европейско решение за изключване на руската енергетика от санкциите.

"Санкциите бяха избрани умишлено, така че да повлияят сериозно на руската икономика и на режима на Путин, но също така бяха избрани умишлено, така че ние като икономика и нация да можем да ги поддържаме дълго време", каза Хабек. "Необмисленото поведение може да доведе до точно обратното.“

„През последните 20 години ние се превърнахме във все по-зависими от вноса на изкопаеми енергийни източници от Русия,'' каза Хабек. "Това не е добро състояние на нещата."

Вицепремиерът на Русия Александър Новак подчерта тази неотложност, като заяви, че Москва би имала „пълното право“ да спре доставките на природен газ за Европа по газопровода "Северен поток 1", за да реагира огледално срещу Германия за спирането на паралелния газопровод "Северен поток 2", който все още не функционира. Новак добави, че "ние не сме взели това решение" и че "никой няма да има полза от това". Изявлението му бележи промяна в сравнение с по-раншните уверения на Русия, че няма намерение да прекъсва доставките на газ за Европа.

Намирането на алтернативни доставки на петрол е по-лесно от природния газ. Други държави биха могли да увеличат производството на петрол и да го доставят в Европа. Но голяма част от петрола ще трябва да бъде заменена, а това ще повиши цените още повече, тъй като петролът вероятно ще трябва да пътува по-далеч. 

Замяната на природния газ, който Русия доставя на Европа, вероятно е невъзможна в краткосрочен план. По-голямата част от природния газ, който Русия доставя на Европа, се транспортира по тръбопроводи. За да го замени, Европа ще внася предимно втечнен природен газ (LNG). Старият континент не разполага с достатъчно тръбопроводи, които да разпределят газа от крайбрежните съоръжения за внос до по-далечните части на континента.

През януари две трети от американския износ на втечнен природен газ е бил насочен към Европа, сочат данни на S&P Global Platts.

Макар че американските производители на петрол и газ биха могли да сондират за повече природен газ, техните съоръжения за износ вече работят с пълен капацитет. Разширяването на тези съоръжения ще отнеме години и милиарди долари.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 1 час

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 2 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 2 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 2 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 3 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 3 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 3 часа

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 3 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 3 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 3 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 3 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 4 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 4 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 4 часа

Органите на реда са уведомени за случая