21

„Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените нации”. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си днес пред Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът изрази подкрепата на България за „значимата и навременна инициатива на Германия и Франция за създаване на Алианс за мултилатерализъм – мрежа от сходно мислещи нации, работещи за засилване на ефективните многостранни подходи към глобалните въпроси чрез ООН“. Според Румен Радев тази инициатива цели постигане на устойчиво развитие навсякъде в света.

По думите на президента

ООН разполага с уникално разнообразие от инструменти за посредничество, предотвратяване на конфликти, мироопазване и укрепване на мира.

Затова България приветства ангажимента на генералния секретар за развиване на дипломация за мир и има готовност да подкрепя неговите усилия за засилване на ролята на посредничеството при предотвратяване на конфликти, както е заложено в инициативата Действие за мироопазване.

Държавният глава открои международния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които продължават да оказват значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. „Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов фактор в тази сфера“, призова Румен Радев. И добави, че за съжаление, през последната година международната общност не е постигнала пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света.

„Обявената военна победа над т.нар. халифат на „Ислямска държава“ миналия март не беше достатъчна, за да донесе мир на раздирания от войни регион на Близкия Изток. Международната общност трябва да остане бдителна, тъй като заплахата от тероризъм под различни форми все още съществува“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е от особено значение за стабилността и сигурността в региона

и отвъд него и призова за всеобщо прекратяване на сраженията и защита на цивилното население. По думите му това изисква да бъде осигурен достъп на хуманитарна помощ до всички части на страната, както и да се положи началото на политически процес под егидата на ООН за постигането на мирен и всеобхватен политически преход. Устойчиво политическо решение трябва да бъде намерено само чрез ръководен от сирийския народ политически процес.

Държавният глава заяви, че кризата в Либия няма военно решение и България ще продължи да подкрепя подновяването на водения от ООН процес на посредничество и подготовка на парламентарни и президентски избори. Стабилизирането на Либия е от огромно значение както за регионалната сигурност, така и за справянето с потока от бежанци в Средиземноморския регион.

В изказването си на форума президентът Радев потвърди подкрепата на България за усилията за

възстановяване на диалога за мир между Израел и Палестина,

включително усилията на Квартета за Близкоизточния мирен процес. „Разрешаване на въпроса посредством съществуването на две държави е единственият път към устойчив мир. Хуманитарната ситуация в Газа предизвиква голямо безпокойство. Този въпрос трябва да продължи да бъде приоритет на ООН и международната общност“, заяви държавният глава.

„Вече повече от пет години изминаха от началото на конфликта в Украйна. Въпреки спорадичните примирия, ситуацията в Източна Украйна остава крайно несигурна“, заяви Румен Радев и призова за мирно разрешаване на кризата. Президентът определи като знак на надежда взаимната размяна на задържани и подчерта необходимостта от изпълнение в пълна степен на взаимно одобрения Пакет от мерки, приет с резолюция 2202 (2015) на Съвета за сигурност на ООН, както и зачитане на примирието, оттегляне на тежкото въоръжение и осигуряването на безпрепятствен достъп на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ до всички обекти на двете страни в конфликта.

Решението на Иран да прекрати изпълнението на някои свои задължения, произтичащи от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, е причина за дълбока загриженост, отбеляза държавният глава и призова за зачитане на тази договореност и дипломатически контакти за намаляване на напрежението.

„Ролята на Иран в региона,

както и неговата балистична програма, следва да се разглеждат отделно от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма“, заяви президентът. Румен Радев открои и повишаването на напрежението в Персийския залив, което изисква да бъде даден приоритет на мерките за намаляване на напрежението с оглед предотвратяване на по-нататъшни инциденти.

Президентът припомни и че през 2020 г. ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от влизането в сила на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, като международната общност следва да препотвърди своя ангажимент към него като крайъгълен камък на режима за ядрено неразпространение.

Пред участниците в Общото събрание Румен Радев подчерта и последователната подкрепа на България за интеграцията на съседите ни от Западните Балкани в Европейския съюз. Този процес е инвестиция в регионалната стабилност и изисква активно изграждане на добросъседски отношения. Необходимо е спешно да се ускори прогресът към постигането на целите на устойчивото развитие, заяви още Румен Радев. Човечеството се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се отрицателни последствия от непрекъснато

нарастващата свръхупотреба на природните ресурси и масовата урбанизация.

Резултатът от редица човешки дейности е необратимото замърсяване на околната среда, намаляването на биоразнообразието и застрашаването на крехките екосистеми, посочи Румен Радев.

Като член на Съвета по правата на човека, България се ангажира да осигури приобщаващо образование на децата с увреждания, което е съществен инструмент за целия процес на социално включване. В един свят, задвижван от информацията и комуникационните технологии, България отдава специално значение на възможностите, които образованието предлага, подчерта още в изказването си пред Общото събрание на ООН президентът Румен Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 3 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 7 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 7 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично