11

Б ившият председател на централната банка на САЩ остро критикува икономическите познания на президента Доналд Тръмп.

Джанет Йелън откровено заяви, че Тръмп не разбира икономическата политика и целите на Федералния резерв.

Тя също така каза, че фокусирането на президента върху търговския дефицит между САЩ и Китай е погрешно.

Йелън, която напусна Федералния резерв през 2018 г., сега е в изследователската група на института "Брукинг". Тя посочи, че атаките на президента Тръмп срещу сегашния председател на Фед Джером Пауъл са вредни за доверието на обществеността в централната банка.

Според Йелън, Тръмп изглежда не разбира двете отговорности на Фед за контролиране на инфлацията и подкрепа на заетостта.

"Е, аз се съмнявам, че той дори би могъл да каже, че целите на Фед са максимална заетост и стабилност на цените, като това са целите, които Конгресът е възложил на Фед", заяви Йелън.

По отношение на търговския дефицит с Китай тя коментира: "Когато постоянно чувам за вниманието на президента и някои негови съветници върху отстраняването на двустранните търговски дефицити с други държави, мисля, че почти всеки икономист ще ви каже, че дефицитите нямат значение и не са подходяща цел на политиката".

Всъщност търговските дефицити не са от значение за САЩ, а не по принцип. Причината е, че търговията с Китай се осъществява в щатски долари. Така дефицитът не влияе върху стойността на американската валута, не води до инфлация и не ограничава икономическия растеж. А и така икономиката на Китай зависи от търсенето на пазара в САЩ – бел. ред.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@