122

И кономиката на Китай пада, а хората и парите напускат страната в резултат на митническите тарифи, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки. Това обяви пред „Блумбърг” (Bloomberg) Лари Кудлоу, директорът на Националния икономически съвет и съветник на президента Доналд Тръмп.

Това стана, след като днес китайските власти обявиха, че ще отвърнат на удара, като наложат ответни тарифи на вноса на американски продукти с обща стойност 60 млрд. долара годишно.

САЩ изготвиха нов списък за 200 млрд. долара мита върху Китай

Тръмп "върза ръцете" на Китай, наложи мита за 50 млрд. долара

Китай отвръща на САЩ с $50 милиарда мита

„60 млрд. долара са слаб отговор на нашите 200 млрд. долара”, коментира Кудлоу.

„Смятам, че китайската икономика отслабва, пада, цялата. И китайците се опитват да я напомпат, печатайки пари и взимайки нови заеми. Поевтиняването на валутата им се дължи отчасти на това, че спряха да защитават юана, за да компенсират последствията от мерките на САЩ срещу нечестните търговски практики. Но поевтиняването на валутата показва и че парите напускат Китай, защото той вече е губеща инвестиция. И това ще продължи. Изтичането на капиталите наистина ще удари китайската икономика”, заяви съветникът на Тръмп.

„Ако парите напускат Китай, а поевтиняването на валутата е водещ индикатор, че там има сериозен проблем, аз мога да заключа, че китайците са в слаба икономическа позиция по отношение на търговските преговори със САЩ. Това първо. На второ място Китай не трябва да подценява решителността на президента Тръмп да продължи същия курс на действие,” подчерта Кудлоу.

„Ние заявихме много пъти: без мита, без тарифни бариери, без субсидии. Искаме да видим реформи в търговията, които Китай не прави, нали?”, посочи Кудлоу и добави: „Икономиката им е слаба, валутата им е слаба, хората напускат страната. Не подценявайте решимостта на президента Тръмп да продължи. Не подценявайте неговата решителност да промени търговските практики в честна и реципрочна посока”.

Турция отвърна - обяви търговска война на САЩ

ЕС влиза в търговската война със САЩ в петък

През последните 6 месеца юанът е поевтинял с 8,4%, до 6,84 USD/CNY, но остава под нивата от 6,95 юана за долар, достигнати през 2016 г. Както и от твърдия курс от 8,28 USD/CNY, поддържан преди превръщането на юана в пазарно конвертируема валута през 2006 г. По-евтиният юан подкрепя китайския износ и ограничава вноса.

През второто тримесечие китайската икономика нарасна с 6,7% на годишна база, забавяйки се леко, както се и очакваше, от 6,8%, отчетени през първото. Но прогнозите са, че последствията от търговската война, обявена от Тръмп на Китай, ще станат явни през втората половина на годината.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@