337

М акедонският парламент одобри конституционните промени с две трети мнозинство, с което окончателно Република Македония се раздели с представката Югославска в своето име.

Промените бяха подкрепени от 80 депутати, "против" бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията. Заседанието започна късн вчера, в 22 часа българско време. 

Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата вида гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени.

Исторически ден за Македония

„Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите виждания за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени”, подчерта премиерът Зоран Заев след заседание на Собранието (парламента) на Република Македония, на което бяха одобрени конституционните промени, които бяха необходими, за да се изпълни Договора от Преспа.

Той отправи искрена благодарност към депутатите, които подкрепиха предложението, като подчерта особено благодарността към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували за промените. Заев заяви, че очаква броят им при одобрението на конкретните поправки да бъде още по-голям.

„В този момент хората в Македония се гордеят, че имат подобен парламент. С това решение хората стават герои. Заедно ние написахме история”, каза Заев.

Той подчерта, че са преодолени основните пречки, които съществуват сред депутатите. Според Заев трябва да се направи още много, но изрази увереност, че "заедно ще заведем Македония в светлото бъдеще".

„Македония върви по ясен път. Вратите са отворени, заповядайте!", подчерта премиерът.

ВМРО-ДПМНЕ изключи депутатите, подкрепили промените

От ВМРО-ДПМНЕ за промените гласуваха 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канческа Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на извънредна пресконференция обяви изключването на тези народни представители. „Онези, които постъпиха въпреки волята на гражданите и позицията на партията, ме разочароваха, но преди всичко те разочароваха партията и отечеството, затова на извънредно заседание на Изпълнителния комитет на партията бе взето решение за тяхното изключване”, каза той.

Веднага след гласуването интернет медиите, контролирани от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха да разпространяват „снимките на предателите“.

Реакцията на Атина и София

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към членство в ЕС и НАТО. Страната също така повече никога няма да се нарича с унизителното име Бивша Югославска.

Гласуването на конституционните поправки в македонския парламент бе посрещнато положително в Атина. "Поздравления за моя приятел Зоран Заев. Днешното гласуване е важна стъпка към постигането на взаимен успех, Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите държави", написа в "Туитър" гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„Направена бе първата голяма стъпка за изпълнението на историческия Преспански договор. Горди сме на Балканите за мир, приятелство и сътрудничество ", написа и правителственият говорител Димитрис Сенокопулос.

„Вървим напред”, реагира също там министърът на цифровата политика Никос Папас.

„Потвърждава се значението на Договора от Преспа в полза на двата народа, както и за стабилността в региона”, написа и заместник-външният министър Георгиос Катругалос.

България приветства решението на парламента в Скопие, с което се отваря процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. "Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес", се казва в позиция на Министерството на външните работи.

"Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз", посочва външнополитическото ни ведомство.

Президентът Румен Радев приветства решението на македонските депутати да дадат зелена светлина за процедурата по промяна на Конституцията.

"Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в парламента е важна стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той трябва да доведе до още по-голяма близост между нашите две страни на принципите на приятелството, добросъседството и сътрудничеството", заяви Радев.

Новината коментира и външният министър Екатерина Захариева.

Поздравления от ЕС и НАТО

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки. „Днес е добър ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички онези, които решиха да дадат път към ЕС. Очаквам свободния избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в „Туитър”.

Поздравявам парламента в Скопие за гласуваните конституционни промени, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО”, написа Столтенберт в „Туитър”.

Честит рожден ден на Република Северна Македония, написа албанският премиер Еди Рама в „Туитър”, цитиран от телевизия Алсат. „Искрени поздравления за премиера Зоран Заев и за всички онези, които се пребориха за този исторически момент. Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония”, написа той.

Световните медии за събитието

Решението на македонския парламент да одобри промените в конституцията съгласно договора с Гърция намери широк отзвук в световните медии.

Агенция Ройтерс

Македонският парламент одобри предложението за промяна на името на страната, с което един спор с Гърция от десетилетия се приближи на крачка от решаването му. Този ход би могъл да деблокира опциите за членство в НАТО и ЕС, които дълго време бяха блокирани от Гърция, която твърдеше, че наименованието "Македония" предполага териториални претенции към една гръцка провинция със същото име ... Все пак остават пречките пред материализирането на промяната.

Би Би Си

Македонският парламент гласува за започване конституционна процедура, която официално променя името на страната в Република Северна Македония. Две трети от парламента - 80 от 120 депутати - подкрепиха началото на процеса. Гърция съобщи, че повече няма да блокира подобни ходове, ако се появи промяна в името. Тя също трябва да подкрепи промяната на името, ако Македония промени конституцията си.

Вестник „Ню Йорк Таймс”

Правителството на Македония осигури достатъчно подкрепа от парламента, за да запази живо споразумение за промяна на името на страната - ход, който би могъл да сложи край на горчивия, десетилетия спор с Гърция и да постави балканската нация по пътя към присъединяването към НАТО. Парламентът гласува за промяна на Конституцията, за да преименува страната като Република Северна Македония, осигурявайки победа на правителството на премиера Зоран Заев и неговите западни съюзници. Наистина, пътят все още е сложен и крайния резултат далеч не е надежден. Депутатите вече имат срок от 30 дни да подготвят измененията в Конституцията. Споразумението трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент, където има значителната опозиция.

Телевизия „Ал Джазира”

Македонският парламент прие конституционни изменения, за да позволи на балканската страна да промени името си в Република Северна Македония. Този ход би могъл да отблокира кандидатурата на страната за членство в НАТО и Европейския съюз, отдавна блокиран от Гърция. 

Външният министър на Гърция подаде оставка

Заев от Брюксел: Радвайте се. От Гърция: Няма да станете член на НАТО

Македонският парламент одобри договора за името 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 337
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

337 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 15 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines