2

И ндийският министър-председател Нарендра Моди поздрави пристигащите световни лидери за срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, показаха телевизионни предавания. Той произнесе встъпителната си реч, с която откри срещата, която ще протече този уикенд в Делхи, предаде Ройтерс.

Моди направи встъпителното си обръщение към срещата на върха на Г-20 с табела, на която името на страната бе обозначено като "Бхарат", древна санскритска дума. Това е най-значимия сигнал досега за потенциална промяна на името на страната.

Жестът дойде дни след като поканите за вечерята на върха бяха изпратени от името на „президента на Бхарат“, което предизвика слухове, че официалното използване на английското име на страната ще бъде отменено.

Моди се ръкува с ръководителя на Световната банка Аджай Банга, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и други делегати, пристигнали за двудневното обсъждане на спорните глобални въпроси в индийската столица.

Лавров пристигна в Индия за срещата на върха на Г-20

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза Моди във встъпителната си реч и покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.   

"С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде Франс прес.

В речта си Моди каза още, че светът страда от "криза на доверието". "В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем COVID, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше "поканена международна организация".

Приятелят на Путин: Си Дзинпин също няма да участва в срещата на Г-20 в Индия

"Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време", се казва в проекта за декларация на срещата в Делхи, до който си гарантира достъп Ройтерс.

Мултинационална сделка за свързаност между обекти на железопътна и пристанищна инфраструктура ще бъде обявена днес в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи, заяви пред Ройтерс представител на Белия дом.

Сделката се очаква да бъде анонсирана в момент, в който американският президент Джо Байдън се опитва да контрира китайската инициатива "Един пояс, един път", като лансира Вашингтон като алтернативен партньор и инвеститор за развиващите се страни.

Сделката ще облагодетелства страни с нисък и среден доход и ще даде възможност на Близкия изток да играе ключова роля в световната търговия, каза пред репортери на срещата на Г-20 в Делхи Джон Файнър, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност.

Лавров: Русия ще блокира заключителната декларация на Г-20, ако позицията ѝ бъде игнорирана

Идеята е близкоизточните страни да бъдат свързани помежду си с жп линии и те да бъдат свързани с Индия посредством пристанищна инфраструктура, като това ще спомогне и за потока на енергия и търговия от региона на Залива към Европа, като бъдат намалени времето за доставки, разходите и употребата на горива, разказаха американски представители.

Меморандум за разбирателство за сделката ще бъде подписан от ЕС, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ, САЩ и други представители на Г-20, каза Файнър.

"Смятам, че свързването на тези ключови региони е огромна възможност", изтъкна американският представител.

Светът е изправен пред безпрецедентна климатична криза, каза днес бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва на срещата на Г-20, предаде Франс прес. Като пример за проявления на климатичната криза Лула даде наводненията в Бразилия.

Водният ад в Бразилия взе десетки жертви

"Липсата на ангажираност с околната среда ни докара до ситуация на безпрецедентна климатична криза", изтъкна бразилският лидер в началото на двудневната среща в Делхи.

"Сушата, наводненията, бурите и пожарите са все по-чести явления и излагат на опасност продоволствената и енергийната сигурност", каза още Лула, чиято страна ще бъде домакин на срещата на ООН за климата COP30 през 2025 г.

Моди заяви, че лидерите от Г-20 са постигнали консенсус относно текста на лидерската декларацията и обяви че тя е била приета, предаде Ройтерс

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи, ние постигнахме консенсус по текста на лидерската декларация от срещата на върха на Г-20", заяви Моди пред лидерите от блока на срещата в Делхи. "Обявявам приемането на тази декларация", добави Моди.

Обявлението дойде, след като по-рано делегати от най-влиятелните страни в света постигнаха компромис относно езика, с който е описана войната в Украйна, посочва Ройтерс. Групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като западните държави настояват в декларацията да бъде включено силно осъждане на Русия, докато други страни настояват тя да се съсредоточи върху по-широки икономически въпроси.

Възможно е формулировката да бъде подобна на тази в декларацията от срещата на върха в Индонезия през 2022 г., в която се отбелязва, че макар повечето нации осъждат Русия за инвазията, има и различаващи се мнения.

В чернова на декларацията от по-ранен етап, видяна от Ройтерс, абзацът "геополитическа ситуация" е бил оставен празен, докато по 75 други параграфа, обхващащи въпроси от световната задлъжнялост и криптовалутите до изменението на климата, е имало съгласие.

Г-20 прие и консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията."

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 1 час

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 17 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 17 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 17 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 18 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия