2

Е ксклузивна среща с Дейвид Граф, който вече 9 години е вицепрезидент в Google и експерт по изкуствен интелект. Той отговаря за политиката за доверие и безопасност в Google, ръководейки глобален екип от над 250 професионалисти. През тези 9 години и понастоящем Дейвид Граф определя визията и стратегията за продуктовата политика в Google в световен мащаб. Има докторска степен от Юридическия център на университета Джорджтаун и бакалавърска степен от университета Браун. Често е канен да модерира и участва в панели по различни корпоративни, технологични и капиталови въпроси.

Тук и сега” ексклузивно за NOVA говори вицепрезидентът на Google Дейвид Граф. 

Господин Граф, много Ви благодаря за гостуването! Днес трудно можем да си представим живота си без Google. Като вицепрезидент на Гугъл, бихте ли споделили повече за работата Ви, за ключовите Ви компетентности?

Разбира се, благодаря Ви за поканата! Казвам се Дейвид Граф, вицепрезидент "Доверие и безопасност" в Google. Ръководя екипа, който се занимава с глобалните политики и стандарти. Екип с колеги в цял свят, съсредоточен върху политиката за модериране на съдържание и политиките за поведение, в днешно време все повече с политиките, свързани с нашите продукти с изкуствен интелект. В общи линии работя с много хора от цялата компания, включително разработчици на продукти и инженери, за да помогна изследването, формулирането и изготвянето на правила, управляващи съдържанието, което позволяваме върху платформата, което позволяваме свободно да се споделя в платформата. Може да говорим за горещи теми като фалшиви новини, език на омразата, интегритет на избори. С такива теми се занимаваме с екипа ни, а и с много колеги.

Кои са най-големите предизвикателства и най-големите постижения в работата Ви?

Едно от големите предизвикателства пред нас е как успяваме да постигнем баланс в мисията ни – да даваме достъп на световната общност до информация – с твърдата ни убеденост, че е необходимо да защитаваме потребителите ни от тормоз и нежелани изживявания. Искаме да гарантираме, че потребителите имат доверие в нашата платформа и могат да използват различните способи по полезни за тях начини. Искаме да гарантираме, че управляваме, ако не възпрепятстваме, разпространението на проблемно съдържание като език на омраза и тормоз. Да намериш баланса между тези неща, между защитаването на потребителите, но и уважаването на разнообразието от мнения в базата ни от потребители по цял свят, е продължаващо пътешествие с дестинация, която според мен никога не се достига.

Кои са новите проекти на Google, които Ви вдъхновяват в момента?

Както много хора, впечатлен съм от развиването на инструменти с генеративен  AI – мисля, че имат потенциала да окажат огромно въздействие и да променят много, в позитивна посока, в цял свят. Няма да преувелича като кажа, че живеем във време на невероятни преобразувания, сходно с други епохи на коренна промяна като при индустриалната революция, така че съм оптимист. Предпазлив оптимист, защото вярвам, че трябва да бъдем внимателни и съобразителни, да разсъждаваме особено при развитието и прилагането на тези инструменти. Наясно съм с всички опасения на хората относно AI, но се вълнувам. Оценявам възможността да работя с много от тези инструменти и вярвам, че ще станат част от ежедневието ни в бъдеще, когато ще поглеждаме назад и ще се чудим как сме успявали без тях.

Споменахте доверие и безопасност, но възможно ли е с всичката омраза и манипулация, превзели пространството?

Мисля, че усилията за безопасност са по-важни от всякога. Има причина нашият отдел да се нарича "Доверие и безопасност" – защото безопасността и доверието са поравно важни – как гарантираме, че хората имат доверие в информацията, която получават. Наясно съм, че живеем в поляризирано време с много информация и съдържание в пространството, които са много подстрекателски. Искаме да гарантираме достъпа на потребителите до информацията, от която се нуждаят, но не искаме да сме част от проблема с разпространение на дезинформация или други подобни. Изключително важно е да има доверие и безопасност, в Google го взимаме насериозно, в други технологични компании знам също се занимават с това, за да се гарантира безопасно изживяване. Това определено е добра кариера за в бъдеще.

Има хора, които използват интернет и социални мрежи с нечисти мисли. Какво бихте им казали?

Бих им казал, че цифровата грамотност е много важна. Говоря за уменията, които много хора развиват в училище. Умения за критично мислене. Най-важното, когато боравиш с или търсиш информация в пространството, винаги да гледаш през призмата на критичност – какви са източниците, откъде идва, може ли да бъде документирано, да бъде потвърдено. Винаги проверявам повторно достоверността на видяното. Ако колективно си спомняме да го правим, бихме могли, ако не да намалим разпространението на невярна информация, то поне да смекчим вредното му въздействие. Може би няма да успеем да убедим тези с нечисти мисли да имат по-чисти такива, но поне можем да разглеждаме видяното и прочетеното с критичност, което ще ни помогне в ориентирането.

Има ли нещо, което Google не знае?

Има доста, което не знаем, със сигурност не знаем всичко. Отново, стараем се да предложим на хората продукти, които да са им от полза, затова се фокусираме върху потребностите на потребителя и информацията, която можем да направим свободно достъпна на целия свят. Подхождаме към работата ни със смирение – много не знаем и не сме единствените, занимаващи се с иновация, има страшно много други хора и компании, малки и големи, които правят много интересни неща! Радвам се да бъда част от динамично пространство.

Как виждате бъдещето? Какво ще бъде то според Вас?

Предпазлив оптимист съм. Не съм песимистично настроен относно технологията, но съм наясно и с опасенията и опасностите, пред които би ни изправило стремглавото разпространение на технологиите. Предпазлив оптимист съм, защото… Нека вземем за пример разговорите за AI напоследък – има толкова много добри и продуктивни разговори, толкова хора се обединяват, за да изложат опасенията си, да предложат начини за сътрудничество. Смятам, че правителствата, лидерите на гражданското общество и технологичните компании са се справили страхотно през последните месеци в това да се обединят, да потвърдят, че са запознати с предизвикателствата и опасностите, с нуждата да работят съвместно. Започва се с осведомеността за това, след което следват редица ангажименти, които вече са налице, за да се насочва работата по развитие и разпространение. Още сме в самото начало. Обнадежден съм от факта, че преди да са започнали същински нещата, вече е насочено и съвсем основателно толкова много внимание към това как да го направим правилно, принципно, как да гарантираме, че се взимат предвид опасенията на глобалната общност, че ползите от технологията се споделят справедливо, как смекчаваме някои от по-предизвикателните социални проблеми, пред които сме изправени. Вярвам, че с основание съм предпазливо оптимистично настроен.

Господин Граф, последният ми въпрос е кое е най-голямото чудо в живота Ви?

Най-голямото чудо в живота ми? Ако жена ми и децата видят това, бих искал да кажа жена ми и децата ми са най-голямото чудо. Шегата настрана, те наистина са чудо в живота ми. А в професионален план бих казал, че е удоволствие да работиш по темите, с които се занимавам аз. Дава ми възможност да разглеждам задълбочено теми от социално и политическо значение за световната общност. Колкото и трудно да е понякога и предизвикателно да работя в сферата си напомням, че имам късмет. Осъзнавам, че хората имат различни мнения за нещата, но се старая да си припомням колко голям късметлия съм, че дори имам възможност да дам своя малък позитивен принос към света.

Много Ви благодаря, беше чест и привилегия да разговаряме!

Благодаря Ви за разговора!

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 38 минути

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 1 час

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 3 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 3 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 4 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 5 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 5 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 6 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 6 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 6 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 6 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 7 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова