2

Б ритански детективи са започнали издирване на майката и дядото на момче в Южна Франция, за които се твърди, че са го отвлекли и отвели в "духовна комуна" преди шест години, където са му "промили мозъка", преди да успее да избяга.

Алекс Бати от Олдъм, Манчестър, е бил само на 11 години, когато през 2017 г. не се е върнал от почивка в Испания с майка си Мелани, тогава на 37 години, и дядо си Дейвид, тогава на 58 години.

Баба му и негов законен настойник Сюзън Каруана, която е прекарала мъчителни шест години, без да знае дали внукът ѝ е жив, заяви през 2018 г., че смята, че дъщеря ѝ Мелани и бившият ѝ съпруг Дейвид са отвели Алекс в чужбина, за да водят "алтернативен начин на живот".

В ранните часове на сряда 17-годишният Алекс е намерен от студент по медицина да се скита из планините в Южна Франция, след като е избягал от "духовната комуна", разположена в региона Ариеж в подножието на френските Пиренеи. 

Сега детективи от полицията на Манчестър са отлетели за Франция, за да издирват Мелани и Дейвид в региона Ариеж, който е известен с хипи лагери, теоретици на конспирацията, секти и култове. Полицаите ще разпитат Алекс и вероятно ще поискат от него да им каже къде е майка му и как да се свържат с нея. 

Тийнейджърът, който според семейството му в Англия е бил с "промит" мозък от Мелани и Дейвид, досега е отказвал да каже къде точно са отседнали в своята "духовна комуна".

Очаква се Алекс да се върне в Обединеното кралство за емоционална среща с баба си през следващите няколко дни, съобщиха днес от полицията и добавиха, че снощи тийнейджърът е разговарял по видеовръзка с развълнуваната г-жа Каруана.

Тази сутрин развълнуваната баба заяви, че е "на седмото небе" от щастие, че внукът ѝ е намерен след шест години раздяла, и сега "отчаяно иска да го види".

Тя споделя пред Daily Mail:

"Просто съм развълнувана, че той се прибира у дома".

Говорейки за разговора с Алекс по телефона снощи за първи път от шест години насам, емоционалната баба каза:

"Беше като сън, беше невероятно". 

Тя каза, че не знае кога внукът ѝ ще може да се върне със самолет, но попитана дали е възможно да е днес, отговори: "Вероятно не".

Тя добави, че все още се уреждат всички въпроси, свързани със завръщането му. 

Сюзън Каруана заяви, че "не знае" подробности за групата, към която бившият ѝ съпруг и дъщеря ѝ са отвели Алекс.

Но добави: "Ще мога да говоря по-подробно, когато той се върне и с негово разрешение".

Междувременно на пресконференция днес помощник-главният полицейски инспектор Крис Сайкс заяви, че основният му приоритет в момента е безопасното завръщане на Алекс в Обединеното кралство. 

Сайкс заяви: "В момента френските власти се грижат добре за него в Тулуза. Нашият приоритет е да го върнем в Обединеното кралство и да го върнем при семейството му в Олдъм възможно най-скоро, като се очаква това да стане през следващите няколко дни".

"Младият мъж и баба му разговаряха по видеовръзка снощи и макар тя да е доволна, че това наистина е Алекс - очевидно трябва да направим допълнителни проверки, когато той се върне в страната".

Полицията вече издирва и Мелани и Дейвид, като Сайкс заяви, че детективите "все още имат да работят, за да установят всички обстоятелства около изчезването на Алекс и къде е бил той през всичките тези години". 

"Мога само да си представя емоциите, които са изпитали по време на това изпитание. Бих помолил да им бъде осигурено уединение, докато се справят със случилото се и се опитват да намерят начин да продължат живота си заедно", добави Сайкс.

Сега започват да се появяват подробности за това какъв живот вероятно е водил тийнейджърът в "странстващата комуна", от която е избягал във Франция, която според сведенията е била откъсната от обществото и в нея не е имало училища. 

Лелята на Алекс, 73-годишната Морийн Бати, разказва как роднините са се страхували за здравето на Алекс, който толкова дълго време е бил далеч от семейството си във Великобритания и извън общообразователната среда. Морийн казва:

"Алекс е бил с промит мозък от религията, която е изповядвал Дейвид".

"Алекс не е имал никакво образование, докато е бил там, така че не знаем какъв ще бъде, когато се върне у дома. Той е имал тежки условия. Това е пълна бъркотия. Казаха ми, че Алекс е казал, че е избягал и че не иска да води този начин на живот. Просто искам да знам истината за това, което се е случило", казва Бати.

Някои от приятелите на Алекс включват хора, които изглежда живеят извън мрежата, практикуват ритуали, медитация и йога, позовават се на "Гея", гръцката богиня на земята, и насърчават изграждането на "устойчиви и изобилни общности" в Мароко и другаде.

Бабата, която междувременно се е омъжила повторно, заяви, че е говорила с Алекс вчера, след като толкова години не е знаела дали е жив или мъртъв, и няма търпение да се събере с него.

Днес, говорейки от семейния дом в Олдъм, развълнуваната г-жа Каруана казва:

"Невероятно е. Това е невероятна история. Невероятно е след всичките тези години. В шок съм, не мога да повярвам. Говорих с него и той е добре". 

"Отчаяно искам да го видя през уикенда, но не знам какво се случва. Чакам властите да ми съобщят. Това е навсякъде в новините".

"Това е спиращо дъха и аз съм на седмото небе от щастие. Просто не мога да повярвам". 

Г-жа Каруана е въодушевена от предстоящата среща с внука си, тъй като наскоро излязло наяве интервю с бабата разкрива, че Мелани се е превърнала от студентка по право в "хаотичен" член на секта за няколко кратки години.

През 2018 г. г-жа Каруана разкри, че Мелани е била бунтарска тийнейджърка, която се е забавлявала здраво, пиела е, а Сюзън и съпругът ѝ Дейвид са се борили да се справят с нея. Тя отишла в колеж и получила диплома по право, но не можела да се задържи на работа. През 2006 г. тя ражда Алекс.

Сюзън казва още: "Живеех наблизо и виждах Алекс всеки ден, грижех се много за него и имахме толкова близка връзка. Дадох много пари назаем на Мелани, за да се грижи за Алекс, но тя просто ги профука".  

До този момент г-жа Каруана и Дейвид са се разделили и Дейвид се е лекувал от здравословни проблеми. След това той се променя драстично.

Г-жа Каруана каза: "Дейв премина през терапия и след това започна да се държи странно. Вече не вярваше, че може да работи, и така изостана с ипотеката и сметките си и бяха извикани съдебни изпълнители". 

"Мелани също се увлече по новия му начин на живот и се включи в секта. Започва да пътува в чужбина заедно с Алекс. Животът им беше хаотичен. Мелани не вярваше в училището и образованието. Наистина се притеснявах за тях".

През 2014 г. Мелани отвежда осемгодишния Алекс да живее в комуна в Мароко. Скоро я последва и Дейвид. По-късно Алекс се връща в Обединеното кралство, но майка му и дядо му го отвеждат в Испания през 2017 г., преди да се преместят във Франция, за да живеят в "духовна комуна" през 2021 г. 

Но тази седмица Алекс, който сега е на 17 години, успява да избяга от "духовната общност", разположена в подножието на френските Пиренеи, прекарва четири дни в ходене през планините, опитвайки се да стигне до баба си в Англия. 

За късмет Фабиен Акцидини, студент по хиропрактика от Тулуза, шофирал по пътя, докато доставял лекарства в планинския регион Од, когато в сряда около 2 часа сутринта забелязал Алекс да върви в проливния дъжд.

Измръзналият и изтощен Алекс, приел с благодарност предложението на Фабиен да го качи и накрая му разказал за необикновения си опит да напусне Южна Франция и да се прибере при семейството си в Англия.

Алекс разказва, че в продължение на четири дни се е разхождал из френските Пиренеи, преди 26-годишният Фабиен да го забележи - и едно от първите неща, които Алекс е направил, е да изпрати съобщение на баба си от телефона на студента, в което казва: "Обичам те, искам да се върна у дома".

 

Фабиен разказва пред вестник La Depeche за момента, в който е открил тийнейджъра: "Той вървеше, докато дъждът падаше на ситни капки. Когато го подминах за втори път, реших да му предложа да го закарам някъде".

"Беше доста висок и рус, облечен с черни дънки, бял пуловер и раница. Носеше и скейтборд под мишница и фенерче за осветление. Отношението му ми вдъхна увереност. В крайна сметка той се качи в моя ван".

Фабиен разказва пред Sky News, че Алекс изглеждал уморен и стресиран, когато го взел, но бил "наистина добре физически".  

"През първите няколко минути той изглеждаше малко срамежлив. Опитахме се да говорим на френски, но забелязах, че той не е усвоил езика. Реших да общуваме на английски. Когато го попитах как се казва, той се престори, че се казва Зак, след което продължихме да разговаряме", разкрива още Фабиен. 

Фабиен продължава своя разказ: "Говорихме повече от три часа! Много бързо той ми даде истинската си самоличност - Алекс Бати - преди да ми разкаже историята си".

"Каза, че майка му го е отвлякла, когато е бил на 12 години. Оттогава той е живял в Испания в луксозна къща с около десет души в продължение на три години", каза Фабиен. 

"Пристигнал е във Франция около 2021 г. В средата на уикенда решил да напусне майка си, за да се присъедини към семейството си в Англия. Беше ходил повече от четири дни".

Алекс разказва на Фабиен, че е живял с майка си и дядо си в "духовна общност", след като са го отвлекли. 

Фабиен казва, че Алекс му е казал, че майка му е "малко луда" и "в някакъв странен делириум, когато говори за духовност", но настоява, че тя никога не го е затваряла и той е можел "да си тръгне, когато поиска". 

"Той не изпитваше никаква неприязън към майка си, но наистина искаше да намери баба си. Наистина му липсваха близките му хора", казва Фабиен.

Фабиен добавя: "Той не съжаляваше за това, че е напуснал общността... просто искаше да живее нормално, да види отново баба си и да има нормално бъдеще, това е думата, която използваше".

Говорейки за това кога е видял Алекс за първи път, Фабиен продължава: "Беше жаден, тъй като беше ходил няколко дни, затова му дадох малко вода".

"Когато ми обясни положението си, му дадох телефона си, защото той никога не е имал средство за комуникация".

"Той изпрати съобщение на баба си от моя Facebook. За съжаление тя не отговори. Първоначално Алекс искаше да отиде в голям град, за да намери помощ и да отиде в посолството. Но накрая му обясних, че жандармеристите могат да го приберат".

Фабиен откарал Алекс до община Ревел, близо до Тулуза в Южна Франция, преди 17-годишният младеж да каже на полицията кой е той. Но преди да отидат в полицията, Алекс помогнал на Фабиен да достави лекарства посред нощ и разкрил, че иска да стане инженер. 

Когато пристигна в Ревел, Алекс изглеждаше много уморен - каза Фабиен. "Той легна на земята".

"След това жандармеристите ни разпитаха. Опитваха се да разберат дали наистина е бил той. Когато получиха потвърждение, той беше отведен да пренощува в един дом".

"Това е Алекс Бати, на 100 процента. Когато видях снимките, публикувани от английските медии, абсолютно не се усъмних в думите му", разказва Фабиен.

"Мисля, че той е малко стресиран от всичко това. Надявам се, че ще успее да се свърже с предишния си живот и може би някой ден ще се видим отново", казва спасителят на момчето. 

На въпроса дали има послание към Алекс, Фабиен отговори: "Надявам се, че баба ти ще бъде щастлива, сигурен съм в това. И ако искаш да се срещнем отново, аз съм тук". 

На 30 септември 2017 г. Алекс отлетял на летище Малага в Испания на предварително уговорено пътуване с Мелани - която няма законно родителско попечителство - и Дейвид за едноседмичен престой в района на Бенахавис, близо до Марбея.

Но Алекс, майка му и дядо му не се завръщат у дома, както се очаква, на 8 октомври 2017 г., което предизвиква мащабно полицейско разследване на очевидното отвличане на момчето. 

Съкрушената баба на Алекс, която е била на 62 години по време на изчезването, заяви през 2018 г., че Мелани и Дейвид преди това са живели в комуна в Мароко с Алекс през 2014 г. като част от "алтернативен начин на живот".

Сюзън, която не губи надежда, че ще се събере с внука си, казва, че вярва, че дъщеря ѝ и бившият ѝ съпруг са отвлекли Алекс, за да води "алтернативен начин на живот". 

По онова време тя казва: "Те не искаха Алекс да ходи на училище, не вярват в масовото училище".

Сега прокурорите в Югозападна Франция са сигурни, че Алекс, който сега е на 17 години, се е появил сам в полицейския участък в община Ревел, близо до Тулуза, след дълго пътуване.

През последните седмици Алекс, майка му и дядо му са живели между департаментите Ариеж и Од, източно от Перпинян в Южна Франция, в палатки и каравани, разпънати в пустинята, съобщава вестник La Depeche.

По време на изчезването на Алекс преди шест години полицията на Манчестър заяви, че "обширните разследвания" ги карат да смятат, че Алекс, майка му и дядо му са напуснали Бенахавис и може би са се опитали да се отправят към Мелиля в Мароко от пристанището на Малага.

Служителите заявиха, че смятат, че Алекс е отседнал при Мелани и Дейвид, които са "на свобода" и се издирват във връзка с отвличането му. 

Припомняйки си деня, в който триото е трябвало да се върне у дома, съкрушената баба на Алекс Сюзън разкри, че триото ѝ е изпратило видеоклип, в който казва защо е напуснало Обединеното кралство, за да води "алтернативен начин на живот".

През 2018 г. Сюзън разказва: "Получих това съобщение във Facebook и то беше видеоклип на тримата в YouTube".

"Всички те говореха в него и Мелани каза причините, поради които са направили това, което са направили".

"Алекс каза, че е милион пъти по-добре да бъде с майка си и баба си. Очевидно това малко ме нарани, но след това се появиха и другите ми притеснения".

"Причината, поради която смятам, че са го направили, е, че по принцип моят начин на живот, моите убеждения не са това, с което те са съгласни - просто живея ден за ден, както правят нормалните хора", казва още бабата.

"Те не искаха той да ходи на училище, не вярват в масовото училище".

Във Фейсбук Дейвид Бати публикува снимки за Матрицата и как правителството "унищожава живота ни". Той също така пише, че "тайните съдилища" в Обединеното кралство "се използват за кражба на деца с цел печалба". 

Сюзън никога не е губила надежда, че ще се събере отново с внука си. 

На 15-ия му рожден ден Сюзън го моли да ѝ съобщи, че е в безопасност и е добре, в публикация във Facebook.

"Честит рожден ден на прекрасния ми 15-годишен внук. Алекс, моля те, съжали ме, съсипан съм. Моля те, просто ми дай знак, че си добре".

'Всеки ден си мисля, че си на някое далечно място и живееш живота, който майка ти е искала за теб. Всичко, което искам да знам, е, че все още си жив и здрав", пише тогава съкрушената баба.

"Бяха години на мъчения, сърцето ми е разбито. Толкова много те обичам, че просто трябва да знам, че си добре. Надявам се, че някой ден ще те видя отново, бих дала всичко само за една прегръдка. Баба". 

В разпространеното днес изявление на полицията на Манчестър се казва, че служителите в Олдъм са в контакт с френските власти, за да установят достоверността на съобщенията, че Алекс е намерен. 

Говорител заяви: "Това е сложно и продължително разследване и ние трябва да направим допълнителни проучвания, както и да въведем подходящи мерки за защита".

Във видеото: БЕЗ СЛЕДА: Родители на изчезнали деца срещу държавата

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява