17

М инистърът на външните работи на Турция Хакан Фидан заяви, че неговите разговори с руския му колега Сергей Лавров в Москва ще бъдат подготовка за среща на лидерите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган, съобщи ТАСС. 

На 4 септември предстои среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин в Сочи. 

Източник: БГНЕС

"Въпросите, които ще обсъдим, ще се превърнат в подготовка за предстоящата среща на двамата лидери. Ние ще обсъдим въпроса за възобновяването на зърнената сделка и установяването на справедлив мир в Украйна по мирен начин. Освен това в дневния ред ще бъдат ситуацията в Сирия и в Южен Кавказ. Благодаря на скъпия приятел (Сергеай Лавров) за гостоприемството и топлия прием", заяви турският външен министър във встъпителната си реч преди началото на разговорите.

Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на конфликта в Украйна, като смята, че това е възможно само със средствата на дипломацията, заяви турският външен министър, съобщи ТАСС.

Ердоган и Путин се срещат в Русия, какво ще обсъдят

Нашата изходна точка е, че във войната не може да има победители. Не сме се отказвали от усилията си за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и имаме намерение да продължим посредническите си усилия в тази насока“, каза Фидан.

Той заяви още, че възобновяването на зърнената сделка е важно за осигуряването на продоволствената сигурност.

„Нашата работа (в рамките на възобновяването на зърнената сделка) ще продължи. Това споразумение е изключително важно както за световната продоволствена сигурност, така и за стабилността и мира в Черноморския регион“, смята Фидан.

Източник: БГНЕС

Той съобщи, че утре има насрочена среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Фидан отбеляза, че ООН е подготвила нов пакет от предложения за възобновяване на сделката за черноморското зърно с участието на Турция.

"Смятаме, че това ще осигури подходящи основания за възобновяване на сделката", каза Фидан.

 

Турция: Няма алтернатива на Черноморската инициатива за зърно

От своя страна Сергей Лавров заяви, че на срещата е било обсъдено и възобновяването на отношенията между Турция и Сирия. Русия е поела и ангажимент да повиши износа на газ за Турция и да създаде там "газов център".

Лавров заяви, че Русия е готова да се върне към черноморската зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, веднага щом бъдат предприети конкретни мерки за разрешаване на всички проблеми, свързани със споразумението.

Източник: БГНЕС

"Като се има предвид, че президентите Путин и Ердоган се подготвят за следващата си среща, смятам, че днес можем да разгледаме подробно въпросите, които ще бъдат поставени за обсъждане", заяви руският външен министър преди началото на срещата с Фидан, предаде ТАСС.

Хакан Фидан се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва, за да обсъдят актуалната ситуация в Украйна, провалената сделка за украинското зърно и предложението на Москва за алтернатива на тази сделка, съобщи „Сабах“.

Песков: Недостигът на храна в Африка няма нищо общо с Русия

Турция, която е член на НАТО, помогна за договарянето на единственото голямо споразумение, подписано от враждуващите страни от началото на войната миналата година, а през последните седмици активизира усилията си за възстановяване на жизненоважния коридор.

Москва заяви, че предлага нов план, в който на преференциална цена ще изпрати един милион тона зърно, което да бъде преработено в Турция и изпратено на най-нуждаещите се страни, с финансовата подкрепа на Катар.

"Смятаме този проект за оптимална работеща алтернатива на сделката за украинското зърно", заявиха от Кремъл.

Източник: БГНЕС

Русия твърди, че се е отказала от миналогодишната сделка, тъй като твърде малка част от зърното е стигала до най-бедните страни и тъй като все още е изправена пред пречки при износа на собствените си зърно и торове, тъй като западните санкции засягат плащанията, застраховките и достъпа до пристанищата.

След провала на сделката за зърно Русия обеща да достави безплатно количества зърно на шест африкански държави.

Анкара настоява Русия да бъде включена в евентуална ново споразумение, тъй като изключването ѝ крие риск от нови атаки срещу украинските пристанища.

Въпреки предупрежденията на Русия: Втори товарен кораб на Украйна достигна безопасни води

Министерството на външните работи на Украйна публикува изявление, в което се коментира информацията за опити на Русия да урегулира износа на зърно през Черно море без подновяването на износа на украинско зърно от украински пристанища, предаде Укринформ.

"След като се изтегли от черноморската зърнена инициатива, Руската федерация започна систематично да унищожава инфраструктурата на украинските пристанища и складовете за зърно с ракетни удари. Подобни действия целят да направят невъзможен по-нататъшния износ по море на украинско зърно, да се ограничи предлагането на световните пазари и да се повишат цените в тяхна полза. В същото време, в грубо нарушение на международното право, руската армия продължава да пречи на свободното плаване в Черно море", се казва в изявлението.

САЩ работят за намиране на алтернативни пътища за износ на зърно от Украйна

Като един от гарантите на световната продоволствена сигурност, Украйна е заинтересована от възстановяването на черноморската зърнена инициатива, за да продължи да изнася украински селскостопански продукти към чужди пазари, по-специално в Африка и Азия, подчертава украинското ведомство и отбелязва, че дипломати работят активно и по откриването на алтернативни маршрути.

"Черно море трябва да остане отворено за свободна и безопасна търговия", заявява още украинското външно министерство.

Източник: БГНЕС

"В този контекст очакваме, че Турция, която многократно е потвърждавала неприкосновената си позиция по отношение на запазването и стриктното спазване на нормите на международното право, както и другите заинтересовани страни, ще използват авторитета си, за да предотвратят опитите на Русия отново да наруши международните си задължения и да шантажира света с нови хранителни кризи", пише още в украинското изявление.

По-късно ръководителят на ООН Антонио Гутериш заяви, че е изпратил писмо до руския външен министър Лавров, в което е представен "набор от конкретни предложения", позволяващи да се създадат условия за подновяване на Черноморската зърнена инициатива.

"Имаме някои конкретни решения за опасенията, които позволяват по-ефективен достъп на руските храни и торове до световните пазари на адекватни цени", заяви Гутериш по време на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк.

Източник: БГНЕС

"Смятаме, че Черноморската инициатива даде много важен принос за това пазарите на храни да станат по-адекватни на нашите цели за продоволствена сигурност", каза той, като добави, че сделката е довела до намаляване на цените и е създала условия за достъп до световните пазари на много държави.

"Считаме, че би било изключително важно да я подновим. Същевременно взехме предвид исканията на Русия и вярвам, че представихме предложение, което може да бъде основа за подновяване", каза той.

Гутериш подчерта, че подновяването "трябва да бъде стабилно".

"Не можем да имаме черноморска инициатива, която се движи от криза в криза, от спиране в спиране. Трябва да имаме нещо, което да работи и да е в полза на всички", заключи той.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 1 час

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 14 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 16 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 17 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 17 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 17 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 17 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък