134

Г остуването на президента на Русия Владимир Путин на сватбата на 53-годишния министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсел през уикенда може да нанесе сериозен удар по имиджа на австрийското правителство, което в момента оглавява Съвета на Европейския съюз, коментира експерт пред „Таймс“ (The Times). Това ще е втората визита на Путин в Австрия за последните 3 месеца. Кадри от посещението през юни вижте във видеото.

Сегашната визита на Путин трябва да демонстрира укрепващите връзки между Москва и Виена. Кнайсел беше назначена за министър на външните работи през декември, тя е от дясната Партия на свободата. Неин съпруг ще стане 65-годишният бизнесмен Волфганг Майлингер.

Президентът Радев: Русия също трябва да извърви своя път

Русия подписа контрасанкции срещу САЩ и техни съюзници

"Дер Щандарт": В България Русия има порт, президент, парламент…

Сигурността на празничното събитие ще бъде осигурявана от австрийските специални части.

Партията на свободата е в коалиционното правителство с Австрийската народна партия.

И докато сътрудничеството между центристи и националисти не е прецедент, друг факт буди въпроси.

През 2016 г. Партията на свободата подписа споразумение за сътрудничество с „Единна Русия“ – управляващата политическа сила в Руската федерация, чиито лидер е президентът Владимир Путин.

Партията на свободата е основана от някогашни нацисти и често е обвинявана в крайно десен уклон.

В същото време тя призовава Европейския съюз да отмени санкциите срещу Русия.

От Партията на свободата са се изказвали нееднократно положително за Путин за неговата позиция по отношение на традиционните ценности и борбата с международния тероризъм.

Според Герхард Мангот, преподавател по политически науки в университета в Инсбрук, визитата на руския президент в Австрия има няколко стратегически цели.

„Първо, това е стремежът на Путин да си създаде образ, който показва, че той не се намира в политическа изолация – че го очакват в Австрия. Второ, той иска да подкрепи австрийската Партия на свободата, която симпатизира на Москва”.

В същото време според Мангот пристигането на Путин ще нанесе удар по авторитета на австрийското правителство, особено в момент, когато страната е председател на Съвета на Европейския съюз.

„Това вреди на стратегията на канцлера Курц, който иска да позиционира Австрия в качеството на честен и неутрален посредник между Европа и Русия. Но никой няма да повярва в това. Австрия изглежда като троянски кон, който представлява интересите на Русия”, смята Мангот, визирайки думите на Курц, който заяви, че Виена е готова да стане мост между Русия и западните държави.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@