26

Bois de Vincennes e голям парк близо до центъра на Париж. През деня е място за разходки, спорт, езда, а вечер се превръща в територия за жени, застанали под уличните лампи, облечени в нищо повече от бельото си.

Надиджи е била една от тези жени, докато не успява да избяга, разказва CNN.

Тя е една от жертвите на огромната мрежа за трафик на хора от Нигерия, на които е обещан по-хубав живот в Европа.

"Дори сега нямам надежда. Миналото ми вече съсипа бъдещето ми“, примирено казва тя.

Надиджи е израснала в Южна Нигерия, Африка. Когато е на 6 няколко съседи я изнасилват. След този случай родителите й я изпращат да живее с леля си. Но тя е била убита, защото отказва на местен гангстер да ожени племенницата си за него.

На 15 е изнасилена отново.

Останала сама, тя става лесна плячка за трафикантите. Жена, която среща в Лагос, й предлага по-добър живот в Европа и работа като сервитьорка.

Ужасната история на румънска проститутка, която промени Ирландия

Надиджи първо е накарана да изпълни традиционен за Нигерия ритуал с помощта на лечител. Като част от церемонията хората са принудени да ядат орех с пилешко сърце или да пият джин и кръв, казва Йехуди Пелуси, адвокат в сферата на трафика на хора и търсенето на убежище.

Кичур от косата им бива отрязвана, а лицето им, гърдите или раменете им биват белязани, за да може лесно да бъдат разпознати, ако се върнат в Нигерия, казва адвокатът.

Надиджи заминава за Франция с фалшив паспорт, даден й от жената в Лагос, която нарича "Мадам“. Една седмица по-късно започва да работи. Тогава е на 20 години, нейният дълг към "Мадам" – 50 000 евро.

"Понякога работих от 6 следобед, до 6 сутринта. Прибирах се вкъщи около 8. В 15.00 започвах да работя отново някъде другаде, след което се връщах на редовното си работно място“.

90% от жените, които работят в този парк, са "секс робини", казва Надиджи.

Веднъж е попитала през сълзи свой клиент защо идва в парка, а той й отговорил "аз съм разведен мъж, така че трябва да се правя щастлив“.

Надиджи е сигурна, че и другите клиенти разбират ситуацията на жените, които работят в парка.

"Смирено чаках или да умра, или да полудея“, казва Надиджи преди да успее да избяга.

Днес тя е далече от трафикантите. Адвокат от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището успява да й осигури безопасно жилище.

Жени в нейното положение имат право на такова убежище, ако могат да докажат, че са били жертва на трафик на хора и са избягали от системата. Адвокатът Йехуди Пелуси казва, че френските служби са претрупани с молби за такова убежище.

Надиджи обаче не може да се прибере и в Нигерия. Семейството й е заплашвано всеки ден.

Жилището във Франция е единственото безопасно място за нея, а травмата й остава за цял живот. "Вече не съм хубава, отнеха ми красотата“, казва тя.

Трафикът на жени от Нигерия е започнал още през 1980 г.,

според доклад на Европейския съюз, като първоначално те са били изпращани в Италия, за да проституират.

Връщайки се вкъщи, те стават първото поколение на "Мадам“ – жени, които търсят млади момичета да работят същото, което те са правили допреди това.

България 

За 2017 година българското правителство е демонстрирало съществени усилия в сравнение с предишния период и поради тази причина България е придвижена нагоре в Група 2.  Това заяви през юни т.г.  държавният секретар Майкъл Помпео във Вашингтон, визирайки годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора. Докладът дава препоръки за необходимите по-нататъшни усилия.

Според изискванията на Закона за защита на жертвите на трафик Докладът прави изводи за усилията на правителствата по целия свят относно борбата им с това модерно робство. Осемнайсетият годишен Доклад за трафика на хора съдържа оценка за 187 страни и територии, включително и за Съединените американски щати.

По-специално българското правителство е демонстрирало увеличаване на усилията си, като е предвидило по-голямо финансиране за предоставяне на услуги за жертвите на трафик и е открило две нови убежища за жертвите, включително и кризисен център за деца, жертви на трафик. Властите са идентифицирали по-голям брой жертви на трафик и са осъдили по-голям брой трафиканти. Освен това правителството е одобрило петгодишна национална стратегия за борба с трафика за периода от 2017 до 2021 година.

Арестуваха 41 българи в Испания, купували момичета

България и Франция заедно

Отново през юни т.г. служители на ГДБОП от отдел "Трансгранична престъпност“, сектор "Трафик на хора“ и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група, занимавала се с набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги.

Съвместните полицейски действия започнали през 20216г., когато във Франция стартирало разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора.

В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица, съобщиха от МВР.

След координиране, преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които – във Франция, съпричастни към престъпната дейност.

В България, с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен, са задържани 6-ма, след които и лидерът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им.

През това време жени като Надиджи говорят за случилото им се, за да предупредят други момичета да не попадат в ръцете на трафиканти. 

Жестока експлоатация на българки в сърцето на Европа

Как покана за дискотека се превръща в път към ада

САЩ: България е сред основните страни източници на трафика на хора в ЕС

Проституцията в Бон и Кьолн - българска територия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@