69

М акедонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция, съобщи МИА. В решението, което кабинетът на македонския президент изпрати днес на медиите, са посочени причините, поради които президентът Иванов няма да подпише указа.

Македонският президент посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение.  „Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име.

Почна се, Меркел даде зелена светлина за Македония

Македонският парламент одобри Договора с Гърция за името

Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация,

македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония“, се казва в писмото.

В него се посочва, че споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция.

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа „за“ и без „против“ и въздържали се ратифицираха договора с Гърция, който беше подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише.

Този договор е от ключово значение за евроинтеграцията на Македония.

Страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждат днес дали да дадат зелена светлина за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Македония, но някои членки изразиха опасения във връзка с корупцията и състоянието на правовата държава в двете кандидатки.

Европейската комисия (ЕК) заяви през април, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да се постави начало на преговорите за членството им в ЕС. С неотдавнашното решаване на продължителния спор между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, мнозинството от членките на ЕС вече са готови да започнат предприсъединителните преговори.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че двете страни са постигнали „забележителен напредък в сферата на върховенството на закона и независимостта на съдебната система“, затова Германия подкрепя започване на преговорния процес.

„Мога само да призова още веднъж нашите приятели от Холандия и Франция да не застават на пътя към необходимия консенсус“,

заяви Рот преди среща на външните министри на ЕС.

Холандският външен министър Стеф Блок призна, че двете страни са отбелязали „съществен напредък“. „Но същевременно все още не са постигнали всичко“, казва Блок. „Искаме да видим резултати в борбата срещу корупцията и по отношение на правовата държава“.

Рот заяви все пак, че е оптимист, че министрите може да се споразумеят днес, като отбеляза, че Германия е предложила компромис. „Ние може да поставим въпроса за някои безпокойства днес и да заявим ясно, че по-специално Албания трябва да изпълни някои предварителни условия, за да отвори преговорните глави“, посочи той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@