14

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Централна Италия в 10,25 ч. местно време, последвано от трус от 5,7 степен в 11 ч.14 мин. Нов трус от 5,3 степен е регистриран в 11,25 ч.

В 14,33 ч. (15,33 ч. наше време) имаше ново земетресение със сила 5,2.

Трусовете са усетени и в столицата Рим. Метрото бе евакуирано от съображения за сигурност.

Вижте още в галерията ни от снимки

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център между силните трусове са регистрирани десетки други, най-силният от които от 4,7 степен.

Епицентър на трусовете е район на около 110 километра североизточно от Рим, на по-малко от 30 километра от община Асколи Пичено и на около 35 километра от град Акуила.

И двете населени места бяха засегнати от предишни силни земетресения през 2016 г. Последните дни в района падна и обилен сняг.

Засега няма съобщения за паднали сгради, но

жителите на Акуила, силно засегната от миналогодишните трусове, изпълниха улиците, обхванати от паника.

Кметът на Аматриче Серджо Пироци възропта срещу лошия късмет на градчето. „Не зная дали сме направили нещо лошо. Това се питам от вчера насам. Затрупаха ни два метра сняг, а сега има и ново земетресение. Какво да кажа? Нямам думи…”. 

"Всички са навън, въпреки че е много студено и ветровито", разказва жителка на село в Умбрия, на около 80 км от района на епицентъра , цитирана от "Скай нюз".

Дали най-силният трус в Италия предстои тепърва

Вижте разрушенията от труса в Италия през октомври в галерията ни

Аматриче – планинското градче, бе опустошено от първото земетресение миналото лято. При тогавашния трус от 6-а степен загинаха около 300 души, повечето в и около градчето, където имаше и много летовници.