90

Л идерите на Европейския съюз се събират в Брюксел за разговори по една от най-чувствителните теми. Новите правила за имиграция в общността ще бъдат главната точка от дневния ред, като отделните държави са силно разделени по темата.

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви пред журналисти в белгийската столица: „Ние сме предложили компромиси, които подготвяхме в продължение на 6 месеца. Много от колегите ги подкрепят и сега ще питаме тези, които не ги подкрепят какъв друг план биха предложили. Само да припомня, нашето предложение е незабавно задействане на трите аспекта: незабавна охрана на външните граници срещу незаконната миграция, изнесени центрове извън границите на ЕС и вторичното разпределение вътре в Съюза“, като за последното Борисов подчерта, че трябва да стане без „първите държави ще понесем цялата тежест“.

„Върви или умри“: Мигранти прогонени в Сахара

ЕС тепърва ще събира 3-те милиарда евро за Турция

Нещастната участ на мигрантите – от Европа до САЩ

Премиерът

отново подчерта, че не е съгласен да се връщат бежанци в България:

„За огромните усилия на България да не допускаме нелегални мигранти, ние си носим отговорност. И ако хванат 6 души минали нелегално през България и ги върнат – имат право. Но не могат да ни ги направят вечно наши заради това, че спазваме международните конвенции. Изведнъж всичко това, което разцепи Европа да бъде при нас, понеже сме спазили закона, споразуменията, международните спогодби и сме работили добре“.

Борисов информира още, че

ще представи кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната:

„Утре съм поканен на среща на групата на евролидерите, където ще представя и нашите писма и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната. Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерия ние ги изпълняваме, така че и по тази тема работя много усилено“.

Ще обеднеем ли, ако въведем еврото

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

Министър-председателят коментира и

поисканата от БСП оставка на председателя на КЕВР

Иван Иванов: „Не се меся в независими организации. Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ, от партията тогава на г-н Костов още. Парламента реши преди няколко години действително да е независим регулатора и той ни трябва точно такъв. Дали ще е Иван Иванов или X, или от БСП, но на всеки управляващ му трябват независими регулатори.

БСП иска оставката на шефа на КЕВР, праща го на прокурора

Защото ето сега, вдига се цената на природния газ, няма как в цял свят да се вдигне, а в България да поевтинее, след като нямаме добив. Спряхме шистов газ, спряхме концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тая цена.

По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение.

Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парлмента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независима комисия“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@