134

С ега руският президент Владимир Путин е по-опасен от всякога. Това предупреди един от водещите световни експерти по въпросите, свързани с Русия и нейния лидер, Юлия Йоффе, в интервю пред Пи Би Ес.

„Мисля, че той не очакваше да губи в Украйна и за това няма да позволи да загуби. Ще изравни страната със земята и няма значение колко руски войници ще загинат и колко украински войници и цивилни граждани ще умрат за целта. Той няма да позволи да бъде унизен от хора, които нарича „малките руснаци”.

„Какво означава всичко това за Европа? Дори да оставим настрана трагедията в самата Украйна, милион души седмично бягат към едни от най-ксенофобските европейски държави. Сега посрещат украинските бежанци с отворени обятия, защото идват от съседна страна и са бели, и християни. Но колко дълго ще продължи това? Колко още бежанци може да поеме Европа? Видяхме, че бежанската вълна от Сирия доведе до Брекзит и до възхода на крайните националисти в Германия, Унгария, Чехия и Франция”, отчете Йоффе.

Франция за думите на Путин: Лъжа

„А Путин заплашва, че ще използва ядрени оръжия. Той го направи за първи път, когато обяви специалната военна операция в Украйна. Направи го пак три дни по-късно, когато видя, че войната не се развива добре за руската армия. Всъщност той заплаши с ядрени оръжия още през 2018 г., когато на авиационно изложение представи новите руски ракети, с които може да удари САЩ”, заяви Йоффе.

„Ако хората си мислят, че Путин няма да използва ядрени оръжия, смятам, че грешат. Всичко, което Путин свърши през последните 22 години показва, че винаги когато си мислим, че няма да стигне толкова далеч, той го прави”, каза Йоффе.

Гари Каспаров за Путин: Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени

Според нея речта, с която руският президент обяви началото на инвазията в Украйна, е била насочена преди всичко към САЩ, а не толкова към украинците.

Първо Путин не смята Украйна за истинска държава. Той многократно е заявявал това. Според него Украйна е създадена от СССР и това е било грешка. Путин вярва, че мнозинството от украинците са руснаци и наистина е очаквал руската армия да бъде радостно приета от украинското население.

Второ, Путин, който през октомври навърши 70 години, вече мисли за своето наследство. Средната продължителност на живота на мъжете в Русия е 73 години.

Кремъл: Не сте истински руснаци, ако се срамувате 

Досега Путин винаги е бил победител. Той на практика премахна опозицията в Русия. Създаде нов световен баланс на силите, в който тежестта на руската политика е съизмерима с тази на САЩ. Победи във войните в Чечения, Грузия, Украйна през 2014 г. и Сирия. Въпреки санкциите на Запада, изгради силна и просперираща руска икономика. Ето защо той започна настоящата военна операция с пълна увереност в победата на Русия, заяви Йоффе.

Украйна винаги е била нещо като фикс-идея за Путин. Той я смята за изконна руска територия. А желанието на украинците за присъединяване към НАТО и ЕС вижда като агресивна манипулация на Вашингтон и посегателство срещу суверенитета на Русия.

За Путин разпадането на СССР е една от най-големите исторически трагедии, довела само до нестабилност в глобален мащаб. Сега той се опитва да възстанови баланса на силите от съветските времена, когато Москва и Вашингтон бяха равнопоставени на световната сецна.

Руски олигарх: Национализациите ни връщат в 1917 година

Йоффе посочи, че редът наложен от Путин в момента в Русия много прилича на този при Сталин през 30-те години на XX век. Руският лидер е заобиколен от два типа хора – такива, които казват само каквото той иска да чуе. И такива, които са дори по-крайни във възгледите си от него.

Умерените му съветници бяха прогонени след 2014 г., тъй като се противопоставиха на анексирането на Крим.

За изкривяването на преценката на Путин роля играе и COVID-19. Вече близо две години руският президент е в самоналожена изолация. Всеки, който иска да се срещне с него, от охраната му до държавни глави, трябва да премине през двуседмична карантина. Изключение беше направено за президента на Франция Еманюел Макрон, като двамата с Путин седнаха в двата края на абсурдно дълга маса.

Параноята е част от обучението на всеки кадър в КГБ. Путин не е изключение. Той се страхува за живота си и то не само заради коронавируса. Путин е напълно наясно, че неговата смърт ще сложи край на войната в Украйна.

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Йоффе посочи, че дори висшите длъжностни лица в руското министерство на отбраната не са очаквали заповед за пълномащабна инвазия. Тя поясни, че издадената от Путин заповед е била изненада за тях. Руската армия се е готвела за ограничена операция в района на Донбас след признаването на независимостта на сепаратистките Луганска и Донецка народни републики.

Настоящите действия на Путин в Украйна имат точно обратния на целения от него ефект, смята Йоффе. Тя добави, че това важи и за действията му през 2014 .

Дотогава Украйна беше разделена страна без ясна посока. Западът беше проевропейски, а изтокът, където живеят много хора с руски корени, чиито родители или пък самите те са били прехвърлени, за да работят там по времето на СССР, беше проруски.

Големите лъжи на Путин за Украйна

Начело на Украйна се редуваха прозападни и проруски президенти. А идеята за присъединяване към НАТО не беше особено популярна.

След 2014 г. всичко това се промени. Йоффе подчерта, че дори политици в Киев признават, че действията на Владимир Путин са довели до обединението на украинската нация и че той е човекът формирал в най-голяма степен украинската идентичност. Окупацията на Крим и войната в Донбас накараха много от проруски настроените украинци да погледнат по различен начин на Русия. Обществената подкрепа за присъединяване към НАТО и ЕС нарасна неимоверно.

А след началото на настоящата инвазия дори мнозинството от хората с руски корени в Украйна вече се противопоставят на нашественика.

„Мисля, че Путин направи колосална грешка. И виждаме това всеки ден. Той смяташе, че украинците са руснаци. Че те са съгласни с него, че Украйна е част от Русия и лесно може да се върне под руска власт. Очевидно е, че украинците не са съгласни с това. Той смяташе, че руските войници ще бъдат посрещнати като освободители, с цветя по улиците на Украйна. Вместо това ги посрещнаха с коктейли „Молотов” и ракети „Джавелин”, посочи Йоффе.

Коментари 134
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

134 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 8 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 12 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона