156

А мериканският вицепрезидент Майк Пенс посети Подгорица. Неговата визита беше свързана както с провеждането на Адриатическата среща на високо равнище, така и с влизането на Черна гора в НАТО. На форума присъстваха и балканските лидери, но основната звезда бе американският вицепрезидент, пише в свой анализ хърватското издание Advance

Заедно с Черна гора половината от бившите югорепублики са членки на НАТО (Словения, Хърватия и Черна гора), а втората половина (Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония) или очакват членство, или засега не са определили позицията си.

Сръбски и македонски медии: Русия иска да спре промените в Македония

Путин: Славянската писменост дойде от "македонската земя"

Черна гора официално е в НАТО, как реагира Русия

Най-близо до приемане е Македония, особено след като на власт, преодолявайки сериозната криза, дойде премиерът Зоран Заев. Сърбия все още избира пътя си между Изтока и Запада, а Босна и Херцеговина, поради вътрешни проблеми, също е далеч от влизане в пакта.

От стратегическа гледна точка, независимо от това, че всеки нов член е потенциално важен, НАТО особено „бързаше“ да приеме Черна гора. Нейното влизане имаше критично значение, защото така пакта затвори Адриатическо море и на практика си осигури абсолютно доминиране в този регион.

Гърция, Албания, Черна гора, Хърватия и Италия – това са страните чрез които НАТО има пълен контрол над Адриатическо море и влизането в него (единственият от оставащите „ненатовски“ обекти в Адриатика е босненското пристанище Неум).

Черна гора беше последното липсващо звено и то не беше придобито лесно.

Независимо от това, че балканската държава има всичко на всичко 620 000 жители и около 2000 войници, тя е с изключително важно геостратегическо положение.

Ако някаква друга сила беше станала доминираща в Черна гора и я беше включила в своята сфера на влияние, то целият план на НАТО за контрола върху Адриатическо море би се провалил. Разбираемо е коя би могла да бъде тази „втора“ сила: става дума за Русия.

Опитвала ли се е Русия да предотврати влизането на Черна гора в НАТО? Съдейки по всичко, да, и при това се е опирала на дълбоките разногласия, съществуващи в самата Черна гора. През миналата година бяха проведени няколко социологически допитвания, чиято цел беше да се разбере настроението на населението за влизането в пакта. Изясни се, че въпросът за членството в НАТО разделя населението на Черна гора.

Естествено, най-правилно от всичко беше да се предложи на гражданите на Черна гора да проведат референдум, но това не се случи, което само по себе си е много важно. Като правило референдум не се провежда тогава, когато не е ясно ще се стигне ли до желания резултат.

В Хърватия референдум за влизането в НАТО също не се проведе, макар това да е изключително важен въпрос и е необходимо той да бъда зададен на обществеността. Въпреки това по презумпция референдумът в Хърватия би завършил с положителен резултат.

Влизането на Словения, а след това на Хърватия и Албания беше почти формално, но влизането на Черна гора в НАТО беше съпроводено с много по-голямо напрежение. Защо?

Човекът на Путин на Балканите

Балканите - следващото бойно поле за Русия и САЩ

Защото Балканите са все по-честа причина за сблъсъците между САЩ и Русия.

От този факт сега може да се възползва Македония, за да получи скорошно влизане в алианса

Русия, която вижда, че САЩ все по-уверено се разполагат в съседство покрай нея, иска да разшири своето влияние в други региони – най-добре в тези, където американците не са все още толкова силни. От тази гледна точка Черна гора беше идеалният вариант. Ако се сметне за финал подписването на документа за влизането на Черна гора във военния съюз, победа този път удържаха САЩ, а Русия претърпя поражение.

Това обаче не е краят на историята, а само краят на една глава за Адриатика и начало на продължението, което ще се развива в целия Балкански полуостров. И ако Русия реши, както и преди, да се стреми към разширяване на своето влияние в този регион, то двата центъра, върху които тя ще се концентрира, ще са Белград и Баня Лука.

Не е ясно обаче доколко активно ще действа Русия. Някои смятат, че тя ще се опита окончателно да впримчи Белград в своята сфера на влияние, като много хора в самата Сърбия дори се надяват на това. Други предполагат, че Русия ще поддържа добри отношения дори ако Сърбия влезе в Европейския съюз. Една такава дружба би могла да изиграе по-голяма роля, защото всеки член на ЕС има право на вето върху решенията на съюза.

С други думи, ако Сърбия вече беше член на Евросъюза, то щеше да е възможно да блокира антируските санкции.

Ако Сърбия направи избор за пътя си, който кардинално се различава от избора на нейните съседи в региона, тя би се оказала в трудно положение. Русия трудно би могла да компенсира негативните последствия от такъв избор, да не говорим за възможните заплахи. През последните години Сърбия действително почувства какво значи да поддържа добри отношения с Русия.

За тези политически течения, които искат максимална конфронтация с Москва, Балканите вече се превърнаха в бойно поле, на което трябва да се борят с руското влияние. Един от представителите на тези течения е, разбира се, американският вицепрезидент Майк Пенс, който в Подгорица заяви, че Русия иска да „дестабилизира“ Западните Балкани и да ги отдели от Запада, показвайки им „тяхното място“.

Причината са обвиненията на черногорските власти срещу „руски шпиони“ за опит да организират държавен преврат, който да попречи на влизането на Черна гора в НАТО. Наистина ли имаше такъв опит? Трудно е да се каже. Факт е, че на Русия не й се нрави влизането на Черна гора в НАТО. Възможно е и работата да е в това, че руснаците са инвестирали прекалено много в черногорски недвижими имоти, които сега са на „територията на НАТО“. Макар че руските богаташи не се смущават от това: достатъчно е да се погледне колко те са закупили в Лондон и в други „натовски градове“.

Какво разположиха САЩ край Ново село

Сърбия: Имаме ракета, която може да достигне до всички стратегически градове в региона

Каквото и да е руското влияние на Балканите, за хора като американския вицепрезидент то е голямо и опасно.

„Както ви е известно, Русия продължава да се стреми към насилствена промяна на държавните граници, и тук, на Западните Балкани, Русия се е опитвала да дестабилизира региона, подкопавайки вашите демокрации и да ви отдели едни от други, както и от останалата част от Европа“, каза Пенс в своята реч, която лидерите на Балканите слушаха с внимание.

„Ние твърдо сме убедени, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад. Уверяваме ви, че САЩ са заинтересовани от изграждането на отношения, които укрепват връзките между тези страни, Европейската общност и САЩ“, каза Пенс, подчертавайки, че решителността на Черна гора да влезе в НАТО, въпреки руския натиск, е „пример за целия свят“.

Пенс пристигна в Подгорица от Грузия, кавказка държава, която през 2008 г. проведе кратка война с Русия. Преди Грузия Пенс посети Естония. Там той също потвърди, че Прибалтика може да разчита, че САЩ ще ги защитят от „руска агресия“.

С други думи антируският американски политически елит не получи Хилари Клинтън, но за сметка на това получи Майк Пенс, който прави всичко за него. През цялото това време Тръмп седи в Белия дом и „мъдро премълчава“, когато става дума за Русия, Западните Балкани и подобни трудни въпроси.

Пенс продължава това, което би продължила Хилари Клинтън. Битката за Адриатика приключи и сега се разгръща борбата за целия Балкански полуостров.

Коментари 156
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

156 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 9 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 9 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 13 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 14 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

<p>Срина се системата на градския транспорт в София</p>

Внимание! Временно е спряно зареждането на превозни документи за столичния транспорт

България Преди 14 часа

От ЦГМ информират, че работят за отстраняването на проблема

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 14 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

България Преди 14 часа

Два екипа на БЧК са се отзовали на терен след избухването на първия взрив в складовете за фойерверки