50

П утин го мразеше толкова силно, че избягваше да споменава името му: ликвидирането на Навални маркира навлизането на руското мракобесие в нов етап - на масовия, безразборен терор от времето на Сталин. Това пише Евгений Дайнов  в свой коментар за Deutsche Welle.

Владимир Путин убиваше Алексей Навални в продължение на четири години и накрая успя – точно ден преди старта на „предизборната кампания“ за онова, което в „неумита Русия“ (изразът е на Лермонтов, не е мой) продължават да наричат „президентски избори“. Това убийство е важен жалон, маркиращ пътя на путинска Русия обратно към мрака на Средновековието.

В бъдещите учебници по история убийството на Навални ще бъде поставено редом с: речта на Путин в Мюнхен от 2007 година, когато той сподели, че е обиден от липсата на уважение от страна на Запада и го обяви за свой враг; нахлуването в Грузия през 2008 година, когато той отново се обиди, че Западът не се уплаши достатъчно; както и нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година.

Посланиците на САЩ и Великобритания почетоха Навални в Москва

"Всеки от вас може да е следващият"

Отново има връзка с конференцията по сигурността в Мюнхен и тя е важна. През 2007 година, поканен като равен с лидерите на цивилизованите страни, Путин им съобщи, че ги мрази. През 2024 година Путин организира убийството на Навални в първия ден на същата тази конференция, на която никому вече не би хрумвало да го кани. И в двата случая неговото съобщение е едно и също: „Аз съм ваш враг и ще ви победя“.

С икономика, по обем равна на Ню Йорк – не на щата, на града – Путин няма как да победи Запада. А след като неговата агресия не може да се излее по победоносен начин навън, тя неминуемо ще отива навътре. С убийството на Навални Путин съобщи на руснаците: „Аз съм онзи, който убива. Няма да се договарям с никого и за нищо, защото не съм в бизнеса с преговорите. Аз съм в бизнеса с убиването. Опичайте си акълите, защото всеки от вас може да се окаже следващият убит“.

Всички знаем, кой ще е следващият убит в сибирски концентрационен лагер – колегата-анализатор Кара-Мурза (познавах баща му, който все пак успя да оцелее в съветската действителност). В неговия случай Путин не се плюнчеше с издаването на присъди по 5-7 години, които впоследствие да набъбнат с десетилетия, като в случаите с Ходорковски и дори Навални. Направо му даде 25 години – известни като „четвертной“ по времето на Сталин – и го тикна да мре в изолатор.

Масов, безразборен терор като при Сталин

Да, забелязахме, как в последните две години дузини висши руски чиновници падаха от балкони, бяха снабдявани с инфаркти по домовете или арестувани на тълпи за „саботаж“. Но смъртта на Навални – човека, когото Путин мразеше толкова силно, че отказваше да му произнесе името – маркира навлизането на руското мракобесие в нов етап - етапа на масовия, безразборен терор, за последно упражняван от Йосиф Сталин до 1953 година.

Тогава Сталиновият терор успя да покори СССР. Путин обаче покори Русия още преди да отприщи своя масов терор. Как го направи? И - след като Русия вече се въргаля, скимтяща, в краката му – за какво му е тепърва масов терор?

Путин подчини Русия с помощта на обидно елементарен подкуп. В продължение на десетилетие и половина даде на образованите и придобили умения руснаци нещо, което в Русия никога не се е случвало – нормален, „западен“ живот. Този подкуп успя, тъй като руският манталитет е материалистичен до степен, невиждана в същинска Европа. В името на материалните неща в Русия се жертват всички възможни ценности и принципи. С подкупването на просветените слоеве Путин обезглави обществото откъм възможни лидери на обществено мнение, изразители на недоволства и лидери на някаква ценностна съпротива.

На опозицията, доколкото тя все пак мъждукаше, Путин подхвърли превземането на Крим през 2014 година, с което я обезвреди; за всеки случай след година време разстреля пред Кремъл тогавашния опозиционен лидер Борис Немцов, който застана против анексията на полуострова. Бяха шумно уволнени видните университетски ръководители Андрей Зубов и Юри Пивоваров, също застанали против анексията; единствената причина те да са още живи е, че не се намират на територията на Руската федерация.

Още тогава посланието на Путин към руснаците беше ясно: „Подкрепяй или загивай“. Впоследствие подкрепилият превземането на Крим Алексей Навални престана да подкрепя – и загина.

Така Путин унищожи опозицията и подкупи с лъскави джунджурии просветения руски елит. Защо му е сега да стартира нова вълна терор?

Тялото на Навални е в неизвестност, обвиняват Кремъл в прикриване на следи

Ултиматумът на Путин 

Защото руснаците виждат, как идва краят на ерата на лъскавите джунджурии. Икономиката затъна в украинския чернозем и бавно се разпада. По време на зимните студове по-голямата част от руската територия студуваше поради разпада на системата на централно отопление, наследена от времето на СССР. Предстои недоимък и накрая – глад. Затова е необходимо още отсега на руснаците да бъде съобщено: „Ти си гладувай, студувай, не се мий – но подкрепяй, за да не загинеш“.

Дойде моментът Запада да престане да развива витиевати теории, а да се запретне и помогне на украинците да изхвърлят путинските легиони от своята територия. А после – около Русия да бъде направен непробиваем кордон, зад който цялата путинска агресия, блокирана навън, да бушува вътре.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция на ДВ и на Vesti.bg като цяло.

* Видеото е архивно: Ще отключи ли нови процеси в Русия смъртта на Алексей Навални

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар