104

Д исидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федералната служба за изпълнение на наказанията, пише "Новая газета", която се позовава на затворник от колонията ИК-3 "Полярен вълк", пожелал анонимност.

"Вече има известни проблеми в комуникацията с наказателна колония № 3 в Ямал ("Ямска тройка" или "Тройка", медиите наричат колонията "Полярен вълк"), пише "Нова Европа". Това се дължало на отдалечеността на наказателната колония от гъсто населените райони и на специалния режим на задържане.

В деня на смъртта на Алексей Навални неофициалното общуване с ИК-3, т.е. без контрол от страна на Федералната служба за изпълнение на наказанията, стана още по-трудно. Но редакцията успя да се свърже с един от затворниците и той разказа, че още вечерта на 15 февруари в затвора е започнала неразбираема суматоха.

Кличко: Времето на смъртта на Навални не е случайно

"Всичко започна с това, че вечерната проверка, която се извършва от 20:00 до 20:30 ч., беше значително ускорена. Това често се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, но вчера не е имало празник. Тогава ни затвориха в килиите, предупредиха ни да не извършваме никакви движения между килиите и засилиха охраната. Така че беше невъзможно да се излезе навън. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, но не можех да видя през прозореца", разказа затворник от Центъра за изпълнение на наказанията.

Според затворника сутринта на 16 февруари започнала с пълно "претърсване" на килиите. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и дори бойлери, чието използване преди това е било пренебрегнато. От фразите на надзирателите затворниците заключили, че в колонията се очаква проверка.

Г-7 изиска от Русия пълно изясняване на обстоятелствата около смъртта на Навални

"Обикновено както администрацията, така и затворниците научават за подобни проверки не ден-два преди пристигането им, а около месец по-рано и се подготвят за тях предварително. Защото нито затворниците, нито надзирателите (охранителите) имат нужда от излишни грешки, които могат да бъдат открити от инспекторите. И тогава изведнъж и комисията пристига! Явно нещо трябва да се е случило!", казва източникът. 

Според затворника за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

"ЕПКТ, където е бил настанен, се намира далеч от килиите, но ако там дойдеше линейка, тя щеше да се вижда. Сутринта на 16-и в колонията не е имало линейки, те се появяват едва след като става ясно, че Навални вече е мъртъв. Така че мисля, че Навални е починал много по-рано от времето, което е било обявено. Най-вероятно още снощи. В противен случай защо беше необходимо да ни затворят плътно в килиите, а на сутринта да направят обиск в килиите?", казва затворникът.

Над 270 души са задържани в Русия на демонстрации в памет на Навални

В същото време събеседникът на "Нова-Европа" смята, че смъртта на Навални е била изненада за властите в колонията.

"Още от сутринта както "майсторът" (началник на колонията), така и "братовчедът" (началник на оперативната секция на колонията) се разхождат като празен чувал над главите си. Следобед, около три часа (13:00 ч. московско време), в администрацията влезли няколко коли наведнъж. Една от "Сова" (ИК-18, "Полярна сова" - колония за доживотни затворници), още няколко, очевидно, от Лабитнанги (най-близкия град до селището Харп, на около 35 км) и една определено от Салехард (на около 70 км от Харп). Мисля, че те са разработвали обща позиция пред комисията от Москва", казва затворникът.

Затворниците са научили за пристигането на комисия от централното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията в ИК-3 приблизително по същото време, когато е настъпила смъртта на Навални. Според затворниците това е още едно доказателство, че политическият затворник си е отишъл много по-рано от обявеното. Все пак в колонията са сигурни, че нито "господарят на Калин" (началникът на ИК-3, полковникът от вътрешната служба Вадим Калинин), нито неговите подчинени имат нещо общо със смъртта на Навални. Въпреки че не отхвърлят напълно предположението, че ръководството на колонията е трябвало да изпълни заповед, която не е искало да изпълни.

Дейвид Камерън: Великобритания ще предприеме действия относно смъртта на Навални

"Точното време на смъртта се определя от първоначалния преглед. Тъй като роднините се съмняват в причината за смъртта, посочена от властите, те ще настояват за независима експертиза, която с 99-процентна вероятност ще може да установи причината за смъртта. Ако Навални наистина е починал от тромбоемболия, както твърдят властите, аутопсията ще покаже ясно това, а втората експертиза ще може да го потвърди. "Спуканият кръвен съсирек" вече е истински бич, с повече смъртни случаи от СПИН и рак, взети заедно", коментира патологът Ирина Ситнова пред "Нова Европа".

Ако кръвен съсирек запуши белодробната артерия, смъртта настъпва за секунди. Дотогава човек може дори да не осъзнава, че му остават само минути живот.

Точното време на смъртта обаче най-вероятно няма да бъде установено при повторното изследване. Както обясни пред "Нова-Европа" съдебният експерт Игор С., точното време на смъртта е необходимо, за да се установи не само причината за смъртта, но и да се реконструират събитията, предшествали прекратяването на жизнената дейност.

Руски следователи: Причината за смъртта на Навални остава неизвестна

Кръвният съсирек би могъл да се откъсне от само себе си или да е причинен от механично въздействие. Например Навални може да е бил ударен по крака, където съсирекът е зреел, от което се е откъснал от вената и е тръгнал да се "разхожда" из тялото. И точно такава информация получават експертите по време на първата аутопсия.

"След първата аутопсия вътрешните органи ще са в такова състояние, че няма да кажат много на експертите. Това означава, че има голяма вероятност последните часове от живота на Алексей Навални да останат загадка за близките му и за обществеността. Освен ако роднините не гарантират, че първата аутопсия ще бъде извършена с участието на независими експерти, които няма да допуснат в документите да бъдат включени факти, които не отговарят на действителността. В противен случай ще бъде невъзможно да се оспори времето на смъртта, което означава, че ще бъде трудно да се възстановят събитията, които са предшествали тази смърт", казва съдебният лекар.

Видеото е архивно: "Русия: Алексей Навални е мъртъв"

Коментари 104
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

104 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 18 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини