15

С едно движение на писалката си президентът на САЩ Доналд Тръмп застраши едно споразумение, добро или лошо, което се стреми да ограничи ядрените амбиции на Иран. Той предприе сериозна атака срещу сделката и недостатъците ѝ, пише в свой коментар кореспондентът на Би Би Си (BBC) Джонатан Маркъс.

Тръмп обаче не предложи алтернативна политика, която да замести тази сделка. Той постави американската дипломация в конфликт с някои от най-близките съюзници на Вашингтон. Някои се опасяват и, че той е допринесъл за нова регионална война в Близкия изток, която може да се случи съвсем скоро.

Ядрената сделка с Иран, подписана през 2015 г., не е съвсем мъртва, но е на животоподдържащи системи.

Много зависи от това как иранците ще отговорят на действието на Тръмп.

Израел със сензационно изявление за ядрената програма на Иран

Иран отговори на Израел: Нетаняху е долен лъжец

Президентът Хасан Рохани твърдо подкрепя споразумението. Изглежда, че той иска да опита да го запази заедно с европейските страни. Държавният глава обаче е изправен пред силна вътрешна опозиция от страна на хардлайнерите, някои от които искат Иран да се оттегли не само от сделката, но и от Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Несъвършената сделка, която работеше

Ядрената сделка с Иран несъмнено е противоречива и Тръмп последователно ѝ се противопоставяше, но често без никаква логична причина освен тази, че е създадена от предшественика му Барак Обама.

Сделката не беше перфектна. Тя не покриваше редица тревожни ирански действия по ракетната им програма, както и поведението им в региона. Споразумението обхвана сложната и впечатляваща ядена програма на Иран. То наложи набор от ограничения върху ядрените дейности на Иран и въведе по-натрапчив режим на проверка, за да гарантира, че Иран изпълнява условията.

Някои от тези ограничения ще отпаднат с течение на времето. В най-добрия случай може да се каже, че споразумението е възпрепятствало Иран да се доближи до пробив в ядрената технология, след който би могъл да създаде ядрена бомба. В най-лошия случай може да се каже, че сделката просто е забавила потенциална криза. Като се има предвид, че без споразумението имаше реален риск от война между Израел и Иран, това забавяне не е нещо лошо.

Неудобната истина за Доналд Тръмп е, че доколкото е възможно, ядрената сделка с Иран работи.

Всички останали държави, които се присъединиха към споразумението, смятат, че Иран изпълнява напълно условията си. Същото се отнася и за Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). На същото мнение са и ключови членове на самата администрация на Тръмп, не на последно място новият държавен секретар Майк Помпео и директорът на националното разузнаване Дан Котс.

Независимо от това Тръмп представи сделката по категорично и откровено погрешен начин. Той до голяма степен я осъди, защото не е обхванала неща, които поначало не е планирано да обхваща.

Президентът на Иран Хасан Рохани
Президентът на Иран Хасан Рохани Източник: ЕПА/БГНЕС

Пътят пред нас е опасен

Сега предстои битка в Техеран и който я спечели ще определи дали споразумението може да бъде спасено или не.    

Ако т. нар. умерени надделеят, те ще се постараят да запазят споразумението, решаваща роля за бъдещето му тогава ще играят европейците. Защото залогът тук не е санкциите на САЩ срещу Иран, а т.нар. „вторични санкции“ – това са санкции срещу чуждестранни компании (извън САЩ), които може да работят с Техеран.

Европейците очевидно са обезпокоени от съобщението на президента Тръмп. Те изглежда са готови да се придържат към сделката. Ще има значително забавяне преди те, или по-правилно европейските компании, да се изправят пред гнева на машината за санкции на американското министерство на финансите.

Това би могло да осигури време за известно събиране на мисли и дипломатически усилия, за да се проучи колко голяма свобода може да има в позицията на САЩ, ако има такива.

Но ние сме в

безпрецедентна ситуация с потенциално опасни последици.

Ако иранската сделка се срине и Иран ще засили ядрената си дейност, какво тогава? САЩ, европейците и НАТО все повече се притесняват от по-твърдата позиция на Русия, така че наистина ли сега е моментът за сериозен трансатлантически разрив?

От друга страна имаме и реална заплаха от война в Близък изток. Иран и Израел вече са ангажирани с предварителни сблъсъци помежду си в Сирия, които рискуват цялостна конфронтация. Иран претърпя множество въздушни удари в Сирия и вече е нетърпелив за отмъщение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е главният подстрекател, който призова Тръмп да се откаже от ядрената сделка.

Къде е план Б?

Част от обосновката на ядрената сделка беше да се задържи Иран на разумна дистанция от създаването на ядрена бомба. Това би дало достатъчно време, за да се приложи международният натиск, в случай, че се забележи, че Иран се измъква от ограниченията.

Но, ако споразумението се разпадне и Иран засили ядрената си дейност какво ще стане тогава? Рискът от ирански пробив и приближаване до създаването на атомна бомба може да насърчи и други страни, не на последно място и Саудитска Арабия, да създадат свои ядрени програми.

Живеем в необикновени времена и това решение, след около 18 месеца на поста, може би бележи началото на истинската външна политика на Доналд Тръмп: такава, която според много критици, се основава на сурова емоция, на предчувствия, но със сигурност не и на емпиричен опит.

Дори онези, които са съгласни с Доналд Тръмп поставят фундаментални въпроси, на които трябва да се отговори. Къде е „план Б“? Как трябва да се гледа сега на Иран? Как ще бъде запазен международен консенсус по този въпрос?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@