11

Б роят на хората, загинали в резултат на горещата вълна, обхванала редица европейски страни, не спира да расте. Жегите също така доведоха до избухването на големи пожари. Ситуацията е сходна и в държави като САЩ и Китай.

На фона на поредните температурни рекорди, на дневен ред отново излезе темата за климатичните промени. Експертите са единодушни, че ако не бъдат взети спешни мерки, последиците ще са катастрофални.

Какво трябва да знаем за ситуацията, в която се намираме в момента? По темата разговаряхме с Апостол Дянков, който е ръководител програма „Климат и енергия“ на WWF България.

Британската метеорологична служба наскоро обяви червен код за рекордни горещини, което се случва за пръв път в нейната история. Други страни, сред които Германия, Италия и Франция, също са в плен на опасни жеги. Колко сериозна е ситуацията, в която се намираме?

Ситуацията е много сериозна, тъй като от Испания и Португалия знаем, че над 1100 души са загубили живота си заради топлата вълна. Тя се отразява изключително неблагоприятно върху хората със здравословни и сърдечносъдови проблеми, а не бива да забравяме, че всичко това се случва в условията на продължаващата пандемия от COVID-19. Великобритания е изключително неподготвена да се справи с подобни горещи вълни. Много обществени сгради и частни жилища не са климатизирани, а сухата биомаса и растителност могат да предизвикат пожари – нещо, което вече се случи в близост до Лондон преди няколко дни. За съжаление такава е ситуацията и у нас, а и в съседна Гърция.

През последните години станахме свидетели на редица температурни рекорди. Означава ли това, че глобалното затопляне вече е необратим процес?

Температурните рекорди показват, че глобалното затопляне се ускорява и това е видно през последното десетилетие. Показателна е следната интерактивна графика на температурните аномалии от XIX в. насам:

Безспорно е, че от 2000 г. се забелязва все по-притеснително и ускорено затопляне. Този процес е коректно предсказан от климатичните учени, на база на човешките парникови емисии.

Някои от настъпващите в планетарните системи промени са необратими – например топенето на ледниците и повишаването на морските нива. Тези процеси почти със сигурност вече не могат да бъде спрени и тенденцията да тръгне в друга посока. Има сериозна вероятност за катастрофален колапс на Амазонската тропическа гора още през настоящия век, но ако спрем вредните емисии, тази опасност може и да бъде избегната. По същия начин стоят нещата с кораловите рифове в тропическите морета – изключително богати екосистеми, които осигуряват както прехрана, така и лекарства на много хора. Въпреки че някои промени са необратими, други могат да бъдат повлияни от нашите усилия да спрем вредните емисии. Според учените, цитирани в последния доклад на Междуправителствения панел по климатичните промени на ООН, ако успеем да спрем изгарянето на въглища и газ, след не повече от две десетилетия самите температури ще могат да се стабилизират. Това дава надежда, че ако поискаме, можем да решим проблема с климата – или поне да не допуснем сбъдването на най-лошите прогнози, свързани с глобалното затопляне.

Кои райони са най-застрашени от глобалното затопляне?

За съжаление, голяма част от България се намира именно в такъв район – Средиземноморския. Сушите и горещите вълни са изключително голям риск за нас и в дългосрочен план могат да застрашат някои от най-важните аспекти на българската икономика – като хранителната сигурност, енергийната и транспортна инфраструктура и туризма. При настоящите жеги самолетите и влаковете на много места в Европа бяха спрени от движение, дори атомни централи могат да останат без вода за охлаждане, а промените в туристическия сезон, както и проблемите с отглеждането на някои земеделски култури, могат да имат изключително неприятни последици.

Световната метеорологична организация предупреди, че горещите вълни могат да влошат качеството на въздуха. Колко сериозна е тази опасност?

Тази опасност е сериозна и то не само през лятото. През зимата също се наблюдават горещи вълни – например, когато температурите в България се задържат трайно между 0 и 10 градуса през януари. Температури в този диапазон, комбинирани със слънчеви лъчи и фини прахови частици от изгарянето на въглища и други твърди горива, водят до допълнително формиране и застой на въздушно замърсяване. През горещите месеци въпросното замърсяване е резултат от комбинацията на няколко фактора. Сред тях са спецификата на атмосферните процеси, както и фактът, че хората прекарват повече време в климатизирани автомобили. Не бива да забравяме и още нещо важно – там, където електричеството не се произвежда с помощта на ВЕИ, се ползват и повече въглища и газ.

Кои са най-големите предизвикателства, свързани с глобалното затопляне, пред които е изправена България?

На първо място сушите, горските пожари и горещите вълни. Пожарите могат да се превърнат в колосално и катастрофално предизвикателство, което да отнема човешки животи всяко лято и трябва да се вземат мерки за опазване и добро съхранение на горите, както и залесяване с адаптирани към климатичните промени видове. Горещите вълни са много вредни за здравето на уязвимите хора в градовете и са необходими стратегии и зелени мерки, които да пречат на формирането на т. нар. „топлинни острови“ по тъмните и асфалтови повърхности. В интерес на истината, те са толкова опасни, че дори и напълно здрав човек може да получи топлинен удар, ако прекара няколко минути на подобно място. Наводненията също са риск, тъй като по-топлата атмосфера задържа повече вода и когато започне да вали, тази влага се изсипва ударно и се стига до безпрецедентни валежи, каквито видяхме в Германия и Белгия през 2021 г. Когато инфраструктурата е неподготвена, няма гори и съхранени речни екосистеми, които да задържат водите, а уязвими хора живеят в заливни зони, то това неминуемо води до жертви и разрушения.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 16 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер