12

П рез 1909 г. кореецът Ан Чунгън убива Ито Хиробуми – високопоставен японски държавник, отговорен за експанзията на страната му на Корейския полуостров. Хиробуми е генерал-губернатор на Корея през първите години на японската окупация, но, когато е убит на 26 октомври 1909 г., той вече не е изпълнявал тази дължност.

Убийството му се превръща в ключово събитие за бъдещата посока на развитие в региона, тъй като смъртта му се използва като повод за ускореното анексиране на Корейския полуостров от страна на Япония.

Преди да стигнем до темата за убийството обаче по-скоро следва да разгледаме условията, при които се стига до това събитие. На първо място следва да разберем кой всъщност е убиецът Ан Чунгън и какъв е историческият контекст, в който се развиват събитията.

Исторически контекст

Чунгън е роден през 1879 г. Той расте и живее в един свят, доминиран от идеята за империализъм. По това време кралство Чосон (както е името на Корея по това време) се превръща в обект на интерес на съседните могъщи държави Русия, Китай и Япония, които започват да се борят за своето влияние на Корейския полуостров.

В крайна сметка Япония успява да спечели тази борба за надмощие, след като побеждава във войни последователно Китай и Русия. Когато през 1895 г. Япония побеждава Китай, е подписан договор, който формално урежда независимостта на корейската държава от Китай, но отваря възможности за по-нататъшното влияние на Япония на полуострова.

След тази война корейският крал Коджон се укрива в Русия със сина си, където крои планове за бъдещето на своята страна. В отчаян опит да запази независимостта на кралство Чосон през 1897 г. той го обявява за Корейска империя, а себе си – за император. Заедно с това провежда реформа, която цели да въведе нов ред в обществото.

През 1904 г. Русия и Япония влизат във военен конфликт заради желанието си за доминация на Корейския полуостров. Преди подписването на мирния договор в Портсмут между двете страни САЩ и Япония подписват споразумението „Тафт-Кацура“, с което формално на Япония се обещава да запази влиянието си на Корейския полуостров, докато САЩ запазват своето на Филипините.

След загубата на Русия през 1905 г. съдбата на Корейския полуостров остава изцяло в ръцете на японците. Корея се превръща в протекторат на Япония с генерал-губернатор Ито Хиробуми, а нито един от опитите на император Коджон да привлече вниманието на международната общественост към случващото се на Корейския полуостров не се увенчава с успех.

Японците оказват натиск върху Коджон, принуждавайки го да абдикира. Това се случва и формално той е наследен от сина си Сунджон, който управлява до 1910 г., когато Япония анексира Корейския полуостров.

За Ан Чунгън

Чунгън е роден в северната част на Корейския полуостров в семейство от високата класа. Въпреки че баща му бил учен, Чунгън не показвал особен афинитет към ученето и бил слаб ученик. Един от идолите му бил знаменитият китайски военачалник Сян Ю, който носи титлата цар-хегемон поради съпротивата си срещу династия Цин в Китай.

В тийнейджърските си години Чунгън е кръстен и става католик под влиянието на баща си, но по-късно самият той споделя, че се е чувствал дълбоко свързан с християнската вяра, макар и първоначално да е въвлечен в нея насила.

Чунгън става близък с френския мисионер, който баща му довежда в родното му място, за да разпространява християнската вяра сред местните. От него Чунгън научава много за света, както и за заплахите, които стоят пред корейската държава.

Младият кореец, който допреди не се е интересувал от политика и от образованието си, тотално променя вижданията си за света под влиянието на френския свещеник. След войната между Русия и Япония Чунгън е решен да замине в Китай, както правят много други корейци, и да работи за корейската независимост от там. Французинът обаче успява да го убеди да остане в Корея.

В Корея Чунгън се превръща в активист, взимайки участие в различни дейности за стабилизиране на страната и откъсването ѝ от зависимостите с Япония. Той участва в създаването и администрацията на вечерно училище, в което се преподава английски, както в създаването на начално училище.

Убийството на Ито Хиробуми

След абдикирането на император Коджон и все по-тежката ситуация, в която Корея навлиза, Чунгън решава да се присъедини към отряд партизани в Манджурия, където служи като офицер. Скоро обаче отрядът му е унищожен в Корея, а на връщане към Манджурия Чунгън започва да вярва, че животът му е бил пощаден от Господ, за да извърши „велики дела“.

Той приема случващото се за оркестрирано от съдбата обстоятелство. Когато разбира, че Ито Хиробуми, който макар и вече да не е генерал-губернатор на Корея (или Чосен, както тогава японците я наричат), продължава да е активен в политиката, ще прави обиколка в Манджурия, приема това за знак от съдбата.

Ан Чунгън пресреща влака на гарата в китайския град Харбин, с който пристига Хиробуми, и го прострелва фатално.

Според някои исторически архиви последните думи на Ито Хиробуми, след като бил застрелян, били: „Той е глупак“. Някои анализатори коментират тези думи с обяснението, че Хиробуми въпреки твърдите си политики като генерал-губернатор все пак не е бил от онези японски политици с най-крайни виждания за бъдещето на Корея.

Защо Ито Хиробуми?

Ито Хиробуми далеч не е бил най-жестокият японски политик в нагласите си спрямо Корея. Тогава защо Ан Чунгън решава да убие точно него? Частичен отговор можем да открием в откъс от преписа по време на петото изслушване по делото на Ан, проведено на 12 февруари 1920 г.

„В декларацията за война на японския император в началото на конфликта между Япония и Русия се казва, че Япония се бори за запазването на мира на Изток и затвърждаването на корейската независимост. Много корейци повярваха на тези думи и се надяваха да са заедно с Япония на Изток. Обаче, тъй като политиките на Ито се противопоставяха на това, се появиха Праведни армии навсякъде...Те продължиха да се борят с японците и страната е все още в хаос. Около 10 000 корейци бяха убити. Тяхното намерение беше да жертват всичко, което имат, в името на страната си. А заради Ито те бяха заклани...и той постави света в опасност със своите зли и подли дела. Немалко офицери и мъже от Праведните армии бяха убити в битка...Смятам, че, ако тази политика не се промени, то Корея няма да е безопасно място и войната между Корея и Япония ще продължи безкрайно. Ито не е герой. Той е злодей с голяма хитрост. Той твърдеше, че Корея се превръща в по-цивилизована страна (под неговото ръководство) и караше вестниците да публикуват статии, мамейки японското правителство и императора за това, че контролът му в страната расте...Що се отнася до убийството, което извърших. Ако Ито беше останал жив, мирът в Източния свят щеше да е застрашен, а отношенията между Корея и Япония щяха да са обтегнати. Така че в качеството си на офицер от Праведните армии, аз го екзекутирах. Надявам се, че отношенията между Корея и Япония ще се стоплят и мирът в Изтока ще възтържествува за пример на целия останал свят.“

След убийството

За съжаление Ан Чунгън не осъзнавал, че японският император и обществествеността всъщност подкрепяли империалистичните интереси на Япония в Корея.

Чунгън е обявен за виновен за убийството на Ито Хуробуми в японския съд и е екзекутиран на 26 март 1910 г., няколко месеца преди Япония да анексира Корея.

През май 1910 г. японският министър на отбраната Тераучи Масатаке е назначен за новия генерал-губернатор на Корея, като основна цел пред него е да анексирането на Корея. Последното се случва формално през август същата година с подписването на договор за анекс между Япония и безсилното корейско правителство. С този акт се слага началото на 35-годишната японска окупация на Корейския полуостров и на един тежък и труден период за корейците.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 9 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 9 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 14 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

<p>Срина се системата на градския транспорт в София</p>

Внимание! Временно е спряно зареждането на превозни документи за столичния транспорт

България Преди 14 часа

От ЦГМ информират, че работят за отстраняването на проблема

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 14 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

България Преди 15 часа

Два екипа на БЧК са се отзовали на терен след избухването на първия взрив в складовете за фойерверки