10

Ф ондация „Томсън Ройтерс“ определи кои са 10-те места в света, където е най-опасно да бъдеш жена, пише Euronews. 

Подобно проучване е било направено преди 7 години, а новото днес цели да провери дали нещо се е променило.

Фондацията е работила с 548 експерти по въпросите с жените от целия свят, включително и с представители на академичните среди, здравни работници, политици и работещи в Неправителствени организации.

Експертите бяха помолени да обсъдят параметрите: здравеопазване, традиции, дискриминация, сексуално насилие, тормоз и трафик на хора.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ 10-ТЕ ДЪРЖАВИ, В КОИТО Е ОПАСНО ДА СИ ЖЕНА

На № 10 се нарежда САЩ

Изненадващо допълнение към списъка, експертите обясняват с кампаниите # MeToo и Time's Up, насочени срещу сексуалния тормоз и насилие. Съединените щати споделя третото място със Сирия като страна със световния рекорд за сексуално насилие.

Държавата заема също шестото място, след Пакистан, за домашно, физическо и психическо насилие.  

№ 9 Нигерия

Африканската държава е четвъртата по трафик на хора след Индия, Либия и Мианмар. Това включва също и домашното робство, принудителния труд и сексуално робство. Тя се класира и като десетата по сексуално насилие.

ООН твърди, че хиляди нигерийски жени, които се опитват да избягат в Европа през Либия, са принудени да извършват "черни магически ритуали", които ги обвързват с трафикантите им, преди да бъдат принудени да проституират в Италия.

Северната част на страната е опустошена от бунтовниците „Боко Харам“, които са отговорни за отвличането на стотици ученички, както и за военните атаки в региона.

Източник: Getty Images/Guliver

№ 8 Йемен

Страната е четвърта в света по най-лоши здравни грижи спрямо жените.

Една от най-бедните държави в Арабския свят е опустошена от тригодишната гражданска война, произтичаща от „Арабската пролет“. Кризата доведе до продължаващия военен конфликт между шиитските въоръжени екстремисти „Хути” и управляващата коалиция.

№ 7 Република Конго

Централната африканска държава се класира като втора след Индия като най-опасната в света поради сексуално насилие. Това включва изнасилването като част от инструментите на войната, липса на достъп до съдебните органи в тези случаи на насилие и принудителните сексуални отношения. 

Богатата иначе на минерали Конго е изправена пред период на силно напрежение и подновено насилие след конфликта, известен като „Първата световна война в Африка“ между 1994-2003 г.

№ 6 Пакистан

Преди пет години страната заемаше пета позиция в изследването. Въпреки че тази година показва по-добри резултати, Пакистан е на четвърто място в света по дискриминация и културни традиции, които включват липсата на възможността жените да работят, както и физическо насилие или подлагането на продължително гладуване като форма на наказание.

№ 5 Саудитска Арабия

Докато насилието върху жени в Саудитска Арабия е ниско, дискриминацията в страната е на второ място в световен мащаб. Това включва ограничаване на основни човешки права, като дискриминация на работното място, възможността за препитание и липса на достъп до образование.

Докато жените в Саудитска Арабия вече имат правото да шофират, експерти заявиха, че премахването някои забрани като тази за удостоверение за управление на МПС, както и да се арестуват жени активисти показват, че има още много неща, върху които трябва да се работи.

№ 4 Сомалия

Докато страната е на 10-то място заради сексуално насилие, тя се класира и на третото място с най-ужасни форми на „възмездие“ чрез многовековните си традиции. Това включва убийството с камъни, детски брак, киселинни атаки.

Жените в Сомалия страдат от войната на повече от две десетилетия, подхранвала културата на насилие и отслабвала институциите.

№ 3 Сирия

Страната, която в момента е в 7-мата си година от гражданската война, се нарежда като третата в света откъм сексуално насилие, заедно със САЩ.

Това включва изнасилването, използвано като част от военните действия в страната. Сирия се нарежда като втора след Афганистан за тормоз, свързан с конфликти, домашно, физическо и психическо насилие.

№ 2 Афганистан

Докато страната се нарежда на седмо място по сексуално насилие, изследване установява, че Афганистан има най-лошото здравеопазване в света спрямо жените.

Здравният министър заяви, че влошената здравеопазване прави живота на жените по-труден. Големи области на страната все още са под контрола на талибаните след почти 17 години на война.

№ 1 Индия

Индия е определена като най-опасната държава в света за жените. Проучването сочи, че това се дължи на високия риск от сексуално насилие, което е по-високо, отколкото в която и да е друга държава, а също и заради жените, които са принудени да извършват робски труд.

През 2011 г., когато е направено последното проучване, страната се нареждаше на четвърто място след Афганистан, Република Конго и Пакистан.

Тази година Индия е страната с най-висока опасност от нападения, свързани с културните традиции, които включват киселинни атаки, генитално осакатяване на жени, както и детски брак.

Данни на правителството показват, че между 2007г. и 2016 г. на всеки час са съобщавани по 4 случая на изнасилване.

Според експерти всичко това показва как не се прави достатъчно, за да се намалят опасностите, пред които са изправени жените в страната. 

Вижте още:

Разказът на една бивша проститука в Германия

Млада жена умря след побой от бащата на детето ѝ в Айтос

Руби: Измъчваха ме почти година, изнасилваха ме - групово

ООН: Неистово сексуално насилие в бежанските лагери в Гърция

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@