0

"Дайте ми един музей и аз ще го изпълня с творбите си..." (Пикасо)

Общо 85 оригинални творби на гения от Малага са изложени до 25 януари 2016 г. в няколко от залите на Националната художествена галерия под мотото "Пикасо - вечното търсене".

Колекцията представя работи, създадени между 1920 и 1971 година - 78 графики и седем керамични творби, непознати за широката публика.

"Много интересен е замисълът на тази изложба, тъй като тя представя 12 отделни теми, които разкриват по много интересен начин творческият процес на Пикасо и онези теми и сюжети, които са го вълнували през годините", каза пред Vesti.bg Слава Иванова, директор на "Квадрат 500". От една страна, това са

жените в неговия живот

а от друга страна - семейството и нетовите близки. Но това, което е особено ценно за историците на изкуството, са неговите опити да интрепретира класически творби, коментира Иванова.

Има няколко графични композиции, посветени на Лукас Кранах, на Йожен Дьолакроа. Пикасо, разбира се, ги тълкува по своеборазен начин, тъй като творческият процес при него винаги е изключително сложен, обясни Слава Иванова. Той се интересувал и от античността, затова тук има и подобен цикъл. Всички тези теми са свързани с обединяващата тази изложба идея и факт, че

Пикасо във всяко свое действие си остава експериментатор

търсещ и намиращ пътя към темата.

Специално за откриването на експозицията у нас е Хосе-Мария Луна, директор на музея на Пикасо в Малага, посещаван от 150 000 човека годишно. 

На въпрос дали скоро ще видим и живописни платна на Пикасо, посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа отговори, че е привърженик на "политиката на малките стъпки", а настоящият проект е една "голяма крачка". "Всички трябва да се чувстваме привилегировани и щастливи, че можем да се наслаждаваме на произведенията на Пикасо. Всичко, което виждаме, е плод на неговите усилия, неговия гений и находчивост", добави Тапиа.

Слава Иванова представя керамиката на Пикасо. Снимка: Ани Петрова
Слава Иванова представя керамиката на Пикасо. Снимка: Ани Петрова

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@