2

Ц ветът на очите ни е генетичен признак и именно поради тази причина той зависи от цвета на очите на нашите родители.

Най-разпространеният цвят очи в световен мащаб е кафявият, следван от синият, а най-рядък е зеленият.

Всъщност това, което определя цвета на окото ни, е концентрацията на пигмент, познат като меланин, в задната част на ириса.

Колкото повече меланин се съдържа там, толкова по-тъмни ще са очите ви. И обратното, колкото по-малко концентрация на меланин има в задната част на ириса ви, толкова по-светли ще бъдат очите ви.

Източник: iStock/Getty Images

В медицината терминът, който се използва за хората с различен цвят на двете очи, е хетерохромия.

Цялостната хетерохромия, при която двете очи са в напълно различни цветове, е рядка. Тя засяга около шест на всеки десет хиляди души.

Какъв цвят са очите ви?

Частичната хетерохромия е по-често срещана. При нея се забелязва различно оцветяване само в някои части на ириса.

Частичната хетерохромия може да се раздели на два вида. При единия от тях част от ириса е изцяло оцветена в различен нюанс.

Източник: iStock/Getty Images

При другия вид частична хетерохромия външната и вътрешната част на ириса са в различни цветове. Този вид обаче рядко се причислява към патологичните състояния, а по-скоро се приема за нещо много често срещано.

Хетерохромията обикновено се развива заедно с растежа на децата. Когато са още бебета, повечето от тях имат много светли очи, а докато растат в задната част на ириса им постепенно започва да се образува меланин.

Това е причината, поради която очите на повечето бебета постепенно стават по-тъмни с течение на времето.

В случаите на пълна хетерохромия окото, което остава по-светло, е изпитало проблеми с пигментацията си вследствие на недостатъчен меланин.

Източник: iStock/Getty Images

Това обаче невинаги е сигнал за наличието на здравословен проблем, така че родителите на деца с хетерохромия не бива да се притесняват, освен ако няма други симптоми.

Рядко хетерохромията се свързва с някаква болест, но за да бъдете спокойни нищо не ви пречи да минете на преглед при офталмолог.

Ако настъпи промяна в цвета на едното око при възрастен, то тогава задължително трябва да се потърси съвет от лекар.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@