9

А ко отдавна само си обещавате да намалите консумацията на свинско месо, но и в жегите не може да го откажете, предлагаме ви 5 вкусни и не толкова мазни рецепти.

Печено пуешко с ароматно масло

  • 1 пуйка
  • 1 глава чесън
  • 6 стръка мащерка
  • 4 стръка розмарин
  • 4 стръка салвия за маслото:
  • 150 г краве масло (със стайна температура)
  • 4 скилидки чесън
  • 2 стръка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 4 листа салвия
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
Източник: iStock/Getty Images

Салвията, розмаринът, мащерката и магданозът за ароматното масло се наситняват, а чесънът се стрива на паста. Разбъркват се с маслото, сол и черен пипер на вкус. 

Гърдите на пуйката се отделят заедно с крилцата. Останалата част от нея се заделя за супа или за яхния. Гърдите се намазват хубаво с ароматното масло под кожата. Отгоре се мажат съвсем леко, за да не изгорят подправките в маслото при печенето. 

В тава за печене се поставят целите стръкове розмарин, мащерка и салвия и разполовеният чесън. Върху тях се слага месото. Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се изважда от тавата и се оставя да почине. Сервира се със соса от печенето.

Агнешки кюфтета в бадемово мляко

  • 2 глави лук
  • 1  ябълка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.л. семена от резене
  • 750 г агнешка кайма
  • 1 връзка магданоз
  • 1  звездичка анасон
  • 500 мл бадемово мляко
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • за ориза:
  • 50 г нарязани бадеми
  • 1 с.л. масло
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • сол и черен пипер
Източник: iStock/Getty Images

Обелете и настържете едната глава лук, скилидките чесън и ябълката. В хаванче стрийте 1 ч.л. семена резене, черния пипер и солта. Нарежете магданозана ситно. 

Към каймата добавете подправките, магданоза и настърганите лук и чесън. Изтискайте сока на ябълката и добавете и нея. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 12 кръгли кюфтенца. Подредете кюфтетата в леко намазнена тавичка и ги запечете леко в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато покафенеят.

В широк съд с огнеупорни капак и дръжки запържете в 1-2 с.л. зехтин втората глава лук, нарязана на ситно със семената фенел и звездата анасон. Щом лукът омекне, добавете около 200-300 мл студена вода. След това внимателно излейте бадемовото мляко. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте. Поставете кюфтетата в соса заедно със соса, който са отделили. Захлупете съда и го поставете във фурната - на 150-160 градуса за около 1 час.

За ориза разтопете маслото в тенджерка. Запържете нарязаните бадеми, след това добавете стафидите и ориза в него, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с 1.5 ч.ч. гореща вода. Щом оризът заври, разбъркайте и покрийте с открехнат капак. Варете на слаб огън 14-15 минути. След това дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 1 минута. Сервирайте ориз като основа, а върху него кюфтета със сос.

Телешко по бургундски

  • 1 кг телешки джолан (обезкостен)
  • 2 глави лук
  • 300 г дребни печурки
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 2 стръка стеблена целина
  • 250 г бекон панчета
  • 500 мл червено вино (Пино Ноар)
  • 100 г доматен концентрат
  • 90 мл олио
  • 4 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 връзка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • за гарнитурата:
  • 1 кг картофи
  • 80 г краве масло
  • сол на люспи
Източник: iStock/Getty Images

Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в тиган със сгорещено олио от всички страни. Прехвърлете го в съд за печене.

Нарежете бекона на кубчета, а лука, морковите, целината, гъбите и чесъна – на едро. Запържете ги в същия тиган. Сложете запържените зеленчуци при месото, прибавете дафиновите листа и черния пипер на зърна. Налейте и 400 мл вино.

Разтворете доматения концентрат в останалото вино и ги сипете в съда. Покрийте с алуминиево фолио и печете ястието 5 часа в загрята на 140 градуса фурна (с вентилатор).

Сваретете картофите цели. Обелете ги. Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Разрежете сварените картофи на четири, сложете ги в тава и ги смачкайте леко с вилица. След това ги полейте с разтопено масло, поръсете със сол и изпечете до златисто –за около 20 минути.

Сервирайте готово ястие със ситно нарязания магданоз и със запечените картофи. 

Заешко задушено с чесън и маслини

  • 1 заек
  • 150 г зелени маслини (без костилки)
  • 5–6 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 4 стръка мащерка
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 мл бял вермут
  • 50 мл зехтин за бульона:
  • 3 зърна хвойна
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1/2 ч. л. семена резене
  • сол на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Заекът се разфасова. Ребрата и вратът се слагат в тенджера, заливат се с вода и се прибавят дафиновите листа, резенето, кориандърът, хвойната, черният пипер и сол на вкус. Кипва се и се готви около час, като се отпенва. 

След това бульонът се прецежда. Лукът се реже на полумесеци и се слага на дъното на чугунена тенджера. По желание се запържва за кратко в зехтина. Поставят се парчетата месо. Наливат се вермутът и 300 мл от бульона от варенето на месото. 

Добавят се мащерката и обеленият и леко смачкан чесън. Налива се зехтинът. Похлупва се и се готви на слаб огън за час и 30 минути. Поръсва се с маслините и след 2–3 минути се сервира с наситнен магданоз.

Сладко-кисело тофу със зеленчуци

  • 300 г тофу
  • 30 г пресен джинджифил
  • 3 чушки (различни цветове)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 тиквичка
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 2 с. л. оцет
  • 2 с. л. мед
  • 1/4 ч. л. чили на люспи
  • сол на вкус
  • олио за пържене
  • сусам за поръсване
Източник: iStock/Getty Images

Тиквичката и чушките се режат на жулиен. Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват. Оцетът се разбърква с меда, доматения концентрат, чилито и сол на вкус. 

Тофуто се реже на големи кубчета и се пържи на маслена баня. Изважда се върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Чесънът и джинджифилът се запържват в 2–3 с. л. от олиото от тофуто. Добавят се чушките и тиквичката. 

Щом всичко се позапържи, се сипват кубчетата тофу, налива се сместа с оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Сервира се със сусам и нарязани на ситно кориандър и пресен лук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Как да се подготвим за Никулден
Ексклузивно

Как да се подготвим за Никулден

Преди 8 часа
Бъдещата кралица разказа, че синът ѝ иска да е постоянно покрай тях
Ексклузивно

Малкият син на Кейт и Уилям проговори

Преди 11 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини