9

А ко отдавна само си обещавате да намалите консумацията на свинско месо, но и в жегите не може да го откажете, предлагаме ви 5 вкусни и не толкова мазни рецепти.

Печено пуешко с ароматно масло

  • 1 пуйка
  • 1 глава чесън
  • 6 стръка мащерка
  • 4 стръка розмарин
  • 4 стръка салвия за маслото:
  • 150 г краве масло (със стайна температура)
  • 4 скилидки чесън
  • 2 стръка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 4 листа салвия
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
Източник: iStock/Getty Images

Салвията, розмаринът, мащерката и магданозът за ароматното масло се наситняват, а чесънът се стрива на паста. Разбъркват се с маслото, сол и черен пипер на вкус. 

Гърдите на пуйката се отделят заедно с крилцата. Останалата част от нея се заделя за супа или за яхния. Гърдите се намазват хубаво с ароматното масло под кожата. Отгоре се мажат съвсем леко, за да не изгорят подправките в маслото при печенето. 

В тава за печене се поставят целите стръкове розмарин, мащерка и салвия и разполовеният чесън. Върху тях се слага месото. Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се изважда от тавата и се оставя да почине. Сервира се със соса от печенето.

Агнешки кюфтета в бадемово мляко

  • 2 глави лук
  • 1  ябълка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.л. семена от резене
  • 750 г агнешка кайма
  • 1 връзка магданоз
  • 1  звездичка анасон
  • 500 мл бадемово мляко
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • за ориза:
  • 50 г нарязани бадеми
  • 1 с.л. масло
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • сол и черен пипер
Източник: iStock/Getty Images

Обелете и настържете едната глава лук, скилидките чесън и ябълката. В хаванче стрийте 1 ч.л. семена резене, черния пипер и солта. Нарежете магданозана ситно. 

Към каймата добавете подправките, магданоза и настърганите лук и чесън. Изтискайте сока на ябълката и добавете и нея. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 12 кръгли кюфтенца. Подредете кюфтетата в леко намазнена тавичка и ги запечете леко в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато покафенеят.

В широк съд с огнеупорни капак и дръжки запържете в 1-2 с.л. зехтин втората глава лук, нарязана на ситно със семената фенел и звездата анасон. Щом лукът омекне, добавете около 200-300 мл студена вода. След това внимателно излейте бадемовото мляко. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте. Поставете кюфтетата в соса заедно със соса, който са отделили. Захлупете съда и го поставете във фурната - на 150-160 градуса за около 1 час.

За ориза разтопете маслото в тенджерка. Запържете нарязаните бадеми, след това добавете стафидите и ориза в него, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с 1.5 ч.ч. гореща вода. Щом оризът заври, разбъркайте и покрийте с открехнат капак. Варете на слаб огън 14-15 минути. След това дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 1 минута. Сервирайте ориз като основа, а върху него кюфтета със сос.

Телешко по бургундски

  • 1 кг телешки джолан (обезкостен)
  • 2 глави лук
  • 300 г дребни печурки
  • 2 моркова
  • 4 скилидки чесън
  • 2 стръка стеблена целина
  • 250 г бекон панчета
  • 500 мл червено вино (Пино Ноар)
  • 100 г доматен концентрат
  • 90 мл олио
  • 4 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 връзка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • за гарнитурата:
  • 1 кг картофи
  • 80 г краве масло
  • сол на люспи
Източник: iStock/Getty Images

Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в тиган със сгорещено олио от всички страни. Прехвърлете го в съд за печене.

Нарежете бекона на кубчета, а лука, морковите, целината, гъбите и чесъна – на едро. Запържете ги в същия тиган. Сложете запържените зеленчуци при месото, прибавете дафиновите листа и черния пипер на зърна. Налейте и 400 мл вино.

Разтворете доматения концентрат в останалото вино и ги сипете в съда. Покрийте с алуминиево фолио и печете ястието 5 часа в загрята на 140 градуса фурна (с вентилатор).

Сваретете картофите цели. Обелете ги. Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Разрежете сварените картофи на четири, сложете ги в тава и ги смачкайте леко с вилица. След това ги полейте с разтопено масло, поръсете със сол и изпечете до златисто –за около 20 минути.

Сервирайте готово ястие със ситно нарязания магданоз и със запечените картофи. 

Заешко задушено с чесън и маслини

  • 1 заек
  • 150 г зелени маслини (без костилки)
  • 5–6 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 4 стръка мащерка
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 мл бял вермут
  • 50 мл зехтин за бульона:
  • 3 зърна хвойна
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1/2 ч. л. семена резене
  • сол на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Заекът се разфасова. Ребрата и вратът се слагат в тенджера, заливат се с вода и се прибавят дафиновите листа, резенето, кориандърът, хвойната, черният пипер и сол на вкус. Кипва се и се готви около час, като се отпенва. 

След това бульонът се прецежда. Лукът се реже на полумесеци и се слага на дъното на чугунена тенджера. По желание се запържва за кратко в зехтина. Поставят се парчетата месо. Наливат се вермутът и 300 мл от бульона от варенето на месото. 

Добавят се мащерката и обеленият и леко смачкан чесън. Налива се зехтинът. Похлупва се и се готви на слаб огън за час и 30 минути. Поръсва се с маслините и след 2–3 минути се сервира с наситнен магданоз.

Сладко-кисело тофу със зеленчуци

  • 300 г тофу
  • 30 г пресен джинджифил
  • 3 чушки (различни цветове)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 тиквичка
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 2 с. л. оцет
  • 2 с. л. мед
  • 1/4 ч. л. чили на люспи
  • сол на вкус
  • олио за пържене
  • сусам за поръсване
Източник: iStock/Getty Images

Тиквичката и чушките се режат на жулиен. Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват. Оцетът се разбърква с меда, доматения концентрат, чилито и сол на вкус. 

Тофуто се реже на големи кубчета и се пържи на маслена баня. Изважда се върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Чесънът и джинджифилът се запържват в 2–3 с. л. от олиото от тофуто. Добавят се чушките и тиквичката. 

Щом всичко се позапържи, се сипват кубчетата тофу, налива се сместа с оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Сервира се със сусам и нарязани на ситно кориандър и пресен лук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Ами ако шоколадът изчезне...?
Ексклузивно

Ами ако шоколадът изчезне...?

Преди 10 часа
Изтеглят граждани на ЕС от Ухан
Ексклузивно

Изтеглят граждани на ЕС от Ухан

Преди 12 часа
Силно земетресение разтърси Гърция
Ексклузивно

Силно земетресение разтърси Гърция

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини