13

В Китай хората са пушили канабис преди около 2500 години.

Дискусията за това кога, къде и под каква форма за пръв път е употребяван канабисът се води от години.

Най-накрая се доближаваме до отговора на тази загадка, благодарение на екип от немски и китайски учени с ръководител Никол Бойвин от научния институт „Макс Планк” в немския град Йена.

Ето и в какво се състои тяхното проучване и върху какви аргументи базират изнесените резултати и заключения.

Източник: iStock/Getty Images

Екипът от учени открива следи от коноп в древни китайски гробници.

Според археолозите украсите на някои от откритие вази са били изработвани, като в още прясната глина са били вграждани листа от марихуана.

Други важни открития, направени през 70-те години на миналия век, доказват уменията на древните китайци от преди новата ера за обработването на конопа с различни цели.

Мнението на експертите е, че древните жители на Китай не са били зависими от животинската кожа, а са се възползвали от конопа за изработването на дрехи и дори обувки.

Източник: iStock/Getty Images

Археолозите стигат до извода, че още първите популации от Неолита, обитавали земите около река Хуанхъ, са отглеждали канабис, редом с култури като пшеницата, фасула и ориза.

В подкрепа на това твърдение учените показват документ от преди 2500 години, в който конопът се обявява за най-древната и важна традиционна растителна култура в тогавашен Китай.

Край бреговете на реката са открити останки от влакна и семена от канабис. Ясно е, че китайците са били овладели изключителни техники за обработката на канабис.

Достатъчно е само да споменем, че китайците са създали първите листове хартия именно посредством обработката на коноп. За знанията им относно психоактивните свойства на растението обаче не се подозираше нищо до този момент.

Източник: iStock/Getty Images

Изучавайки откритите следи от канабис в древните китайски гробници, учените разбират, че използваният коноп в украсата на вази и други предмети е с висока концентрация на тетраканабинол (веществото с най-висок психоактивен ефект).

Това според учените доказва, че китайците са знаели за този ефект и умишлено са подбирали канабиса с по-висока концентрация на съответното вещество.

Археолозите предполагат, че древните жители на Китай дори са пушили канабиса по време на погребенията в опит да се доближат до божествата.

„Тези резултати работят в полза на хипотезата, че канабисът е бил използван в планинските райони на централна и източна Азия, след което се е разпространил из целия свят”, коментира Бойвин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@