18

Т ой беше наречен „най-лудият човек в света на технологиите“, което е красноречиво. Никой, който се е сблъсквал с родения във Великобритания Джон Макафи не е останал безразличен към него. Каквато и да е точната причина за смъртта му, той може да е доволен, че се превърна в новина.

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Докато чакаше екстрадиция в САЩ, където щеше да се изправи пред обвинения в укриване на данъци и измами с криптовалута, той многократно публикува в Туитър от затвора в Барселона, че ако умре там, хората трябва да бъдат подозрителни към това. В сряда, осем месеца след ареста му, 75-годишният Джон Макафи беше намерен мъртъв в килията си. Властите обявиха, че той се е обесил само няколко часа, след като испански съд разреши екстрадицията му.

Обвиненията срещу него, включително за укриване на милиони долари приходи, можеше да го прати в затвора за десетилетия и Макафи, който създаде най-известния антивирусен софтуер в света, може би е предпочел самоубийството, като по-атрактивна алтернатива.

Негови приятели отбелязват, че

той се е радвал да си създава врагове почти толкова, колкото обичал наркотиците, оръжията и момичетата.

Колоритен, завладяващ и ексцентричен, той беше и непоколебима, обезпокояваща фигура, чийто образ на човек извън закона му създаде аурата на опасен човек, която не беше само показност.

Жаден за внимание манипулатор, той изчислява, че е бил арестуван 21 пъти в 11 държави за различни престъпления, включително трафик на наркотици, незаконно притежание на оръжие, укриване на данъци и измами на фондовия пазар.

Арестуваха Макафи в Гватемала

Размирният технологичен гений, който се ожени за проститутка, която наел веднъж и се опитал да не ходи никъде, ако не е въоръжен до зъби, признава, че не е съвършен. „Боже, наистина живея вълнуващ живот“, признава той в едно интервю.

„Понякога е твърде вълнуващо, но така става, когато живеете на ръба. Точно това обичам да правя аз, защото именно там се правят повечето открития. Аз съм любопитен човек, но понякога и аз падам от ръба“, обяснява Макафи.

Детството му не е особено радостно, като баща му се самоубива, когато Джон е на 15 години. Той разкрива, че това дълбоко го е засегнало и го е тласнало към алкохола и наркотиците още в ранна възраст.

Академичната му кариера изглежда обещаваща, но страстта му към млади жени я прекратява,

след като е изхвърлен от университета в Луизиана, тъй като е спал със студентка, на която уж бил наставник.

В крайна сметка той фокусира кариерата си върху компютърното програмиране, работейки за Nasa, Lockheed и Xerox. До 80-те години на миналия век той беше успешен инженер в Силициевата долина, макар че признава, че пиел по бутилка уиски на ден и не само шмъркал кокаин на бюрото си, но и го продава на колеги. Започва да експериментира с халюциногенни лекарства.

Междувременно, когато личните компютри станаха повсеместни, същото се случи и с вирусите. Първият, наречен Пакистански мозък, успя да изтрие твърдия диск на компютъра. Макафи зарази собствения си компютър и след това измисли програма, която да го деактивира.

Той стартира своя бизнес с антивирусен софтуер през 1987 г. и в рамките на пет години контролира почти 70% от пазара. През 1994 г. той печели най-малко 100 милиона долара, когато продава компанията си. Сега Макафи можеше свободно да се отдаде на истинските си страсти като „любител на жените, приключенията и мистерията“. Той купува девет луксозни жилища в САЩ, като ги пълни със скъпо изкуство и мебели.

Огромният му имот в Колорадо се превръща в убежище за йога, където прекарва много време с редица тийнейджърки.

Освен това той купува летище, където

създава нов екстремен спорт, наречен „аеротрекинг“,

при който свръхлеки самолети летят опасно близо до земята. Принуден е да приключи този бизнес, след като пасажер загива при катастрофа. Семейството на жертвата го съди, но твърдейки че е съсипан финансово в рецесията, Макафи напуска САЩ през 2008 г. и се мести в данъчния рай Белиз.

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Но там проблемите му само се задълбочават, тъй като дава още по-голяма свобода на пороците си. Той на практика купува цяло село, включително бивш публичен дом, който превръща в „семеен плувен курорт“, наречен „Студио 54“, но критиците му твърдят, че това по същество е отново същия бизнес – публичен дом.

Джон Макафи се обгражда с мускулести бодигардове и обича да позира за снимки, с оръжия в ръка и момичета в бикини. Американската му приятелка го напуска, след като той

взима за своя любовница 16-годишна проститутка, която преди това се е опитала да го застреля и да му открадне парите.

По-късно местни жени разказват как извратеният Макафи им плащал да правят нестандартен секс с него. Традиционният семеен живот не е привлекателен за него – той е бил женен три пъти и според информациите е изоставил единственото си дете – дъщеря от първия му брак.

По онова време 60-годишният Джон има намерение да остане вечно млад и започва да боядисва косата и брадата си и да си инжектира ежедневно тестостерон. Той строи лаборатория в джунглата и обявява, че разработва лекарства на растителна основа, които включват билкова версия на виагра за мъже и жени.

Макафи признава, че последната му разработка, наречена „тен“ предизвиква по-силно сексуално желание, но освен това кара хората, които са го употребили да търкат гениталиите си до кръв. Полицията става подозрителна, когато той започва да комбинира „тен“ с подобно на амфетамин лекарство, за което се твърди, че предизвиква психотични изблици на ярост. Убедени, че създава забранения амфетамин, полицаи нахлуват в комплекса му в джунглата и го заварват в леглото със 17-годишно момиче. Те иззели цял арсенал от пушки и пистолети и го обвиняват, че е събрал частна армия от тежко въоръжени бивши затворници, но не намират наркотици.

Шест месеца, след акцията Грег Фол, американец и съсед на Макафи в крайбрежния му дом в курортния град Сан Педро, се оплаква в полицията, че Макафи плаши хората като стреля с оръжията си и пуска деветте си агресивни кучета да тичат свободно по плажа. Малко след това кучетата са отровени с месо с шипове. На следващата нощ някой влиза в дома на Фол и го застрелва в главата. Макафи веднага бяга и пресича границата с Гватемала с 20-годишната си приятелка.

Той твърди, че не е убил съседа си и е избягал, само защото полицията го била нарочила.

По-късно служител на Макафи твърди, че шефът му е платил 5000 долара, за да бъде убит американеца.

В Гватемала Макафи симулира инфаркт, за да попречи на връщането му в Белиз. Вместо това е депортиран в Маями, където още през първата нощ си вика проститутка – Джанис Дайсън, която ще стане третата му съпруга, въпреки че е с 40 години по-млада от него. „Веднага открих в Джанис това, което съм търсил през целия си живот“, споделя Джон.

През 2015 г. е арестуван за шофиране в нетрезво състояние и притежание на огнестрелно оръжие в Тенеси. Година по-късно документален филм твърди, че е упоил и изнасилил свой бизнес партньор биолог в Белиз. „Той говореше за поемане на контрола над правителството на Белиз. Казваше, че може да направи така, че хора да бъдат наранени или убити и честно казано ме беше страх“, споделя тя.

Джон Макафи, който

избра осъден наркотрафикант да напише биографията му,

веднъж дори се зарекъл да бъде първият човек, който е едновременно президент на САЩ и премиер на Великобротания, въз основа на факта, че макар да е роден в Обединеното кралство, военната база, в която майка му е родила, технически е американска земя.

През 2019 г. той бяга от САЩ, след като му беше наредено да плати 25 милиона долара по съдебно дело за убийството на съседа му в Белиз и е изправен пред арест за укриване на данъци (той се хвалеше от години, че плащането на данъци е морално погрешно).

Той и Джанис обикалят Карибите с неговата яхта Great Mystery. След като беше задържан в Доминиканската република заради висококалибрено оръжие на борда, той се насочи към Обединеното кралство, а по-късно към Испания, където беше арестуван миналия октомври, когато се канеше да се качи на самолет за Истанбул.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

<p>Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания (СНИМКИ)</p>

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 2 часа

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 3 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 6 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 7 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 7 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи