0

С лед цялата подготовка през есента е време заслужено да се насладим на домашната зимнина. Киселите краставички са чудесно допълнение към всяко зимно ястие. Изпробвайте тези 3 рецепти и ще се уверите сами. 

Източник: ThinkStock/Guliver

Свинско задушено по селски

700 г свинска плешка
150 г бекон на лентички
1 кг картофи
2 глави лук
2 моркова
4 големи кисели краставички
60 г краве масло
1 ч. л. сух босилек
2 ч. л. горчица
сол и черен пипер на вкус

Месото се реже на кубчета, подправя се със сол, черен пипер и сух босилек и се пържи в половината от маслото до златисто. Изважда се от съда и се разбърква с горчицата.

Морковите, лукът и картофите се обелват. Картофите, морковите и киселите краставички се нарязват на шайби, а лукът – на полумесеци. На дъното на съд за печене с капак се разпределят лентите бекон.

Отгоре се подреждат половината от картофите, следват месото, лукът, морковите, нарязаните на шайби кисели краставички и останалите картофи. Ястието се залива с останалото предварително разтопено масло и се посолява.

Похлупва се и се пече около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна. След това се допича за още 25 минути без капак, докато хване коричка.

Източник: Thinkstock/Guliver

Салата от копърка с червено цвекло и картофи

4 картофа 
1/2 с. л. сол 
1 ч. л. захар 
1 ч. л. хрян 
2 стръка копър (без стъблата)
3–4 ч. л. я ябълков оцет (малинов)
2 ч. л. горчица 
100 г майонеза 
200 г заквасена сметана 
2 сварени яйца 
200 г маринована копърка 
1/2 глава лук 
3 кисели краставички 
2 моркова 
черен пипер на вкус

Цвеклото и картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Морковите се настъргват на ренде, киселите краставички се нарязват на ивици, а лукът – на тънки полумесеци. Така подготвените зеленчуци се смесват в салатиера.

Съставките за дресинга се разбъркват в купа с помощта на телена бъркалка и с него се заливат зеленчуците.

Около зеленчуците се подреждат рибките и нарязаните на колелца или четвъртинки яйца.

Източник: Thinkstock/Guliver

Супа от кисели краставички

1 буркан кисели краставички (6-8 бр.)
саламурата от киселите краставички 
4 картофа 
1 глава лук 
5-6 стръка пресен копър 
2 кубчета пилешки бульон 
2 щипки индийско орехче 
200 г заквасена сметана 
2 с. л. брашно

Лукът се нарязва надребно и се слага в тенджера. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сипват се при лука и се заливат с вряла вода.

Добавят се саламурата от киселите краставички и кубчетата пилешки бульон. Супата се вари с малко олио около 15 минути.

Киселите краставички се нарязват наситно и се изсипват в тенджерата. Брашното за застройката се разбърква с малко студена вода и заквасена сметана.

Доливат се 1-2 черпака от горещата супа и се изчаква температурите на двете течности да се изравнят. Супата се застройва и се овкусява с наситнен пресен копър и индийско орехче. Оставя се още 2-3 минути да ври на слаб огън.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Къде е обявен жълт код за мъгла днес
Ексклузивно

Къде е обявен жълт код за мъгла днес

Преди 41 минути
<p>Жената, която <strong>спаси милиони</strong> животи&nbsp;</p>
Ексклузивно

Жената, която спаси милиони животи 

Преди 1 час
DW: Когато Америка забрани алкохола
Ексклузивно

DW: Когато Америка забрани алкохола

Преди 12 часа
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Ексклузивно

Путин, ще остане ли или ще си тръгне

Преди 15 часа
<p><strong>Антъни Джошуа</strong> се срещна с Усик</p>
Ексклузивно

Антъни Джошуа се срещна с Усик

Преди 16 часа
<p>Звезди за&nbsp;<strong>нестандартни&nbsp;места</strong>, на които&nbsp;са правили <strong>секс</strong></p>
Ексклузивно

Звезди за нестандартни места, на...

Преди 18 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини