6

В секи от нас си е имал работа с нарцис – говори само за себе си, хвали се за постиженията си, избухва при най-малката забележка или критика, а огледалото е неговият олтар.

Както се оказва обаче, не всички нарциси са толкова лесно разпознаваеми.

Припомнете си от:​ Как да разпознаем токсичните хора и да ги държим далеч и Къде се крие разликата между мъжете и жените нарциси

Не би било изненада, ако направим тест и се окаже, че самите ние имаме нарцистични наклонности. Все пак повечето нарциси дори не осъзнават, че са такива.

Самочувствието не е знак за нарцисизъм

Съвсем нормално е да бъдете горди с постиженията си и да знаете на какво сте способни и с какво изпъквате. Отбелязването на тези постижения и качества не ви прави автоматично нарцистични хора.

Това, което има значение, е колко голяма е любовта ви към самите вас и какъв ефект постигате върху другите с поведението си.

Нарцисите могат да бъдат явни и прикрити, но независимо от това и при двата вида всичко се свежда до любовта към самите тях, независимо колко егоистично и егоцентрично постъпват спрямо другите.

Прикритите нарциси в някои аспекти са дори по-самовлюбени

и снобски насторени от откритите, защото докато един открит нарцис ще разказва за себе си, постиженията си, живота си, тежките моменти, които с исполинска сила е преодолял, и недостижимите постижения, които има след себе си, прикритият ще запази всичко това за себе си, защото така или иначе другите са „под нивото“ му и не си заслужава да си губи времето в празни приказки с „недойстойни“ личности.

Psychology Today отбелязва, че прикритите нарциси също могат да бъдат откроени в обкръжението ни, стига да знаем какво ги отличава.

Самовлюбеността и липсата на емпатия са най-известните и явни черти. Чувството на недооцененост и неразбраност, съблазнителността и неустоимият чар или пък отдалечеността и студенината могат също да бъдат признаци за нарцисизъм.

Имате съмнения за някой от обкръжението си или пък дори за самите вас?

През 1997 г. психологът Джонатън Чийк разработва тест от 10 въпроса, наречен „Хиперсенситивна нарцистична скала“.

На всеки въпрос може да се отговори с цифра от 1 до 5, като 1 означва „много невярно“, а 5 – „много вярно“.

Направете теста и разберете доколко съмненията ви са оправдани:

Тест: Крие ли се нарцис във вас?

Съберете цифрите и разберете къде се намирате по скалата на нарцисизма.

Студентите получават среден резултат от 29.

Сбор, по-малък от 23, показва, че сте далеч от нарцисизма, а сбор по-голям от 35 издава, че живеете в свят, центриран около самите вас.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@