1

В секи е виждал хора, които са изключително уверени в своя външен вид и качества. Често сме се питали: "Как постигат това?". Отговорът е лесен. Между високо самочувствие и нарцисизъм съществува огромна разлика.

Нарцисите са убедени, че превъзхождат другите. Това обаче не значи, че те задължително се чувстват добре по отношение на себе си.

За разлика от тях, хората с високо самочувствие естествено одобряват и харесват себе си, но не чувстват, че превъзхождат другите.

Установено е, че мъжете са по-нарцистични от жените. Защо, може да разберете тук.

Ново изследване  доказва разликата, като показва как високото самочувствие и нарцисистите се различават.

"На пръв поглед, нарцисизмът и високото самочувствие изглеждат еднакво, но те се различават по своята същност", казва водещият автор на изследването, д-р Еди Брумелман.

Нарцисистите се чувстват по-добри от другите, но не е задължително да са доволни от себе си.

Обикновено хората, които имат високо самочувствие ценят високо себе си, но не гледат на себе си като на по-ценни от другите.

Нарцисът, същевременно, има желание да му се възхищават и може бързо да се ядоса и да стане агресивен.

Авторите на изследването обясняват, че надценяването на децата може да предизвика високи равнища на нарцисизъм:

"Родитеите и възпитателите трябва да изразяват обич и признание към децата без да ги обявяват за по-добри от другите."

Така те ще помогнат на децата да са доволни от себе си, без да се смятат да по-добри от останалите.

Повечето шефове са с нарцистично личностно разстройство, сочи пък друго откритие, за което може да научите повече тук

Има начини, по които може да се помогне на хората с ниско самочувствие и да се „отклонят“ други хора от нарцистичните убеждения за себе си, твърдят учените.

Един от тези начини е да ги накараш да помислят за нещата, по които си приличат с другите хора. Това според авторите на изследването намалява равнищата на нарцисизъм.

От друга страна, когато се помогне на хората да приемат чуждото признание (например, когато трябва да опишат смисъла и значимостта на добрите думи, изказани за тях), това повишава равнището на самочувствието им, особено при хората, които най-много имат нужда от това: тези с ниско самочувствие.

"През последните десетилетия западните младежи стават все по-нарцистични. Ето защо е важно да се разработят интервенции, които ограничават нарцисизма и повишават самочувствието."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@