5

С поред тази теория на конспирацията, която мнозина смятат за вярна, Адолф Хитлер успял да избяга от Берлин през 1945 г. с помощта на съпругата си Ева Браун. Въпреки че не се приема сериозно от историците, тази теория набира сила едва след появата на интернет - благодатна почва за спекулации и подозрения.

Теорията - Теорията гласи, че вместо да се самоубие на 30 април 1945 г., диктаторът избягал от Германия заедно със съпругата си Ева Браун и заминал за Аржентина, където живял до края на живота си.

Книгата, заради която започна всичко - През 2011 г. авторите Саймън Дънстан и Джералд Уилямс изследвали темата за възможното бягство на Хитлер от съветския плен. Книгата се казва „Сивият вълк: Бягството на Адолф Хитлер“.

Историята - Твърди се, че няколко подводници са напуснали Германия и са се отправили за Аржентина в края на Втората световна война, защото бъдещият президент на Аржентина Хуан Перон получил пари от нацистите за кампанията си и им върнал услугата.

Къде отишли? - Според книгата диктаторът и съпругата му се качили на една от тези подводници и се скрили в къща на езерото Науел Хуапи, близо до аржентинската граница с Чили.

Какво им се случило след това? - Според авторите Ева Браун напуснала Хитлер и отишла в Неукен заедно с дъщеря им Урсула. Твърди се, че Хитлер починал през февруари 1962 г.

Доказателствата - Фрагмент от череп с дупка от куршум бил открит пред бункера на Хитлер и се съхранявал във Федералния архив на Русия в Москва. Мнозина вярвали, че този череп е на Хитлер, но през 2009 г. ДНК тест показал, че фрагментът принадлежи на 40-годишна жена.

Доказателство – Така или иначе, тази кост никога не е била разглеждана като решаващо доказателство, което да потвърди или отрече смъртта на Хитлер. Има още фрагменти като челюсти, заедно с някои от зъбите, които са анализирани от зъболекаря на Хитлер, както и от дентален асистент и специалист. Всички те потвърдили, че принадлежали на фюрера.

Допълнителни доказателства - Документи на ФБР, анализирани през последните години и маркирани като некласифицирани, съдържат няколко записа от предполагаеми „наблюдения“ на Хитлер. ФБР обаче заявява, че информацията в тези документи, не съдържа убедителни доказателства.

Произход на мита – Няколко историци смятат, че тази теория може да е била разпространена преди няколко години от съветското правителство. Политиката на дезинформация е добре известен феномен и историческите записи показват, че маршал Георгий Жуков е този, който разпространил мита на 9 юни 1945 г. на пресконференция, по заповед на Сталин.

Разпространение на мита - За да подпомогне разпространяването на мита, по време на конференцията в Потсдам след Втората световна война Сталин казал на американския президент Хари С. Труман, че Хитлер е жив. Това твърдение породило няколко конспиративни теории.

Случаят е приключен – След цялото това объркване предизвикано около смъртта на диктатора, Дик Уайт, тогавашен ръководител на Тайната разузнавателна служба в британската част на Берлин, изпратил агент Хю Тревър-Ропър да разследва смъртта на Хитлер. В първия му доклад, по-късно публикуван в книга през 1947 г., пише, че още през 1946 г. агентът вече намерил достатъчно доказателства, за да обяви Хитлер за мъртъв.

Какво казват историците - Много историци са напълно против тази теория и често я определят като несъстоятелна и без доказателства, които да я подкрепят.

Мнението на историка - Гай Уолтърс е един от историците, които публично заявили мнението си за теорията. Той казал, че това е абсурдна теория, за която няма никакви исторически основания да съществува. Според него подобна история може да битува само в заблудените фантазии на нейните създатели.

Документален филм – През 2014 г. авторите на противоречивата книга „Сивият вълк: Бягството на Адолф Хитлер“ направили и документален филм по темата, продуциран от един от авторите, Джерард Уилямс. В него няколко души твърдят, че са виждали Хитлер в Аржентина през годините. Документалният филм получил смесени отзиви и бил критикуван, заради предположения, че е бил финансиран от схема за финансова корупция.

На лов за Хитлер – History channel стартирали поредица, наречена „На лов за Хитлер“, където няколко следователи, които вярват в бягството на Хитлер в Южна Америка, пътували из континента в търсене на доказателства и документи, за да докажат теорията. В поредицата се разкрива, че докато уж живели в Южна Америка, Хитлер и други нацисти планирали четвърти райх.

Къде умрял Хитлер? - Книгата „Хитлер в Бразилия – животът и смъртта му“ от бразилската писателка Симони Рене Герейро Диас, която разгръща друга хипотезата. Диктаторът се преместил в Бразилия, където в крайна сметка и починал.

Каква е теорията? - Хитлер избягал в Аржентина с помощта на приятели, които имал във Ватикана, и променил името си на Адолф Лайпциг.

Снимката - Диас открила снимка, в щата Мато Гросо, на мъж, който според нея много приличал на Хитлер. Според нея той починал в град Носа Сеньора до Ливраменто през 1984 г. на 95-годишна възраст.

Маскировка - Снимката показва възрастен мъж, заедно с чернокожата му партньорка. Симони Диас твърди, че това е част от прикритието на Хитлер, защото никой не би помислил, че той би имал нещо общо с жена, която не е кавказка. Според авторката диктаторът бил известен в града като „стария германец“.

Още данни - В книгата на Симони Диас има история за монахиня, оцеляла от Холокоста, която се почувствала зле, когато е разпознала Адолф Лайпциг като Хитлер, когато той бил приет в болницата, където тя работила през 1979 г.

Критици – Мнозина критикуват откритата от Диас снимка по две причини: първо е доста стара и изглежда обработвана и второ - открита е в момент, в който Диас се опитва да продаде книгата си.

ДНК тестове - Симони Диас получила разрешение да анализира тялото на Адолф Лайпциг и да събере ДНК проби, които да бъдат сравнени с тези на потомък на Хитлер. Към днешна дата обаче резултатите не са оповестени публично.

Историческа смърт - Историята, която повечето историци приемат за вярна е, че диктаторът е посегнал на живота си в бункер с пистолет и отравяне с цианид.

Втора хипотеза - Други историци смятат, че смъртта на Хитлер е причинена по време на въздушен удар, насочен срещу неговия бункер, който се случил в края на Втората световна война.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 1 час

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 10 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 11 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 12 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 13 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 14 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК