8

П рез 1968 г. американски бомбардировач B-52, превозващ четири водородни бомби по време на рутинна секретна мисия, се разбива близо до военновъздушната база Туле в Гренландия. След катастрофата американски и датски служители стартират проект за почистване на радиоактивните отломки и събиране на разпръснатите части от ядрените бомби. Години по-късно обаче новинарските репортажи от Дания и САЩ поставят под въпрос дали наистина са намерени и четирите бомби и какво се е случило с тях.

През 2008 г. Би Би Си публикува статия, базирана на разсекретени документи относно инцидента в Туле, в която се твърди, че една от четирите водородни бомби никога не е била намерена на мястото на катастрофата. Това твърдение на авторитетното издание кара датския министър-председател да поиска ново разследване на разсекретените документи, използвани за доклада на Би Би Си. Това разследване, ръководено от датския учен Свенд Ааге Кристенсен, установява, че докладът на Би Би Си не се основава на нова разсекретена информация и че и четирите оръжия всъщност са били унищожени по време на катастрофата през 1968 г., според Архива за национална сигурност.

Американска ядрена бомба, изгубена преди повече от три десетилетия, вероятно лежи на морското дъно край военновъздушната база Туле в Гренландия, която Съединените щати възнамеряват да използват за спорния си противоракетен щит, съобщи днес датски вестник.

Класифицирани документи, получени от група бивши работници в Туле, арктическа въздушна и радарна база, построена от САЩ през 1951-52 г., сочат, че една от четирите водородни бомби на бомбардировач В-52, който се разбива там през 1968 г., никога не е била намерена, пише вестник Jyllands-Posten.

"Детективската работа на група бивши работници от Туле показва, че една неексплодирала ядрена бомба вероятно все още лежи на морското дъно край Туле", пише всекидневникът.

Катастрофата на 21 януари 1968 г. довежда до криза в отношенията между Съединените щати и съюзника от НАТО Дания, която отговаря за външната политика, сигурността и отбраната на Гренландия и по това време забранява ядрените оръжия на своя територия, включително в Гренландия.

Дания никога не е била информирана за изгубената бомба с фабричен номер 78252, пише вестникът.

Кадрите, заснети на мястото от американска подводница, търсеща останки от останките на B-52 през април 1968 г., съдържат изображения на обект, подобен на бомба, съобщава датската информационна агенция Ritzau.

В документ на Държавния департамент на САЩ от 31 август 1968 г. се казва, че всички оръжия на борда на разбилия се самолет са били отчетени, но не се уточнява дали те са били намерени, пише Рица.

През пролетта на 1968 г. Съединените щати увериха датското правителство, че работата по разчистването на последиците от катастрофата на B-52 е приключила, а през август същата година се отказаха от търсенето на изгубената бомба, съобщи Jyllands-Posten.

"На този етап не можем да коментираме", заяви по телефона за Ройтерс Лорънс Бътлър, заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Копенхаген. Датски правителствени служители не бяха открити за коментар.

Нилс-Йорген Неринг, ръководител на спонсорирания от държавата Датски институт по международни отношения (DUPI), който през 1997 г. публикува доклад, наречен "Гренландия по време на Студената война", включващ глава за катастрофата на B-52, заяви, че твърдението на Jyllands-Posten, че загубената бомба е останала край Туле, не е изненадващо.

"Не е нова информация, че там може да са останали някакви неща", каза Неринг пред Ройтерс, като добави, че катастрофата е станала "на няколко километра от брега", където дълбочината на водата под леда е 250-300 метра или 820-984 фута.

Разследването на мястото на катастрофата от страна на САЩ е приключило, след като е било потвърдено, че не съществува радиационна опасност, каза той.

Според показанията на министъра на отбраната на САЩ Уилям Коен, дадени в Сената през юли, Вашингтон трябва да вземе решение за модернизиране на радара в Туле през следващата година, ако Белият дом даде политическа подкрепа за разгръщане на противоракетната отбрана до 2005 г.

Изчезването на ядрената бомба е въпрос, на който почти половин век не е даден отговор. Дори и днес съдбата на една от четирите бомби на HOBO-28 остава предмет на дебати, конспиративни теории и продължително безпокойство. Части от три бомби са окончателно идентифицирани. Но какво става с четвъртата? Има ли ядрено оръжие, което лежи на морското дъно близо до арктическите води на Канада, изпускащо радиация или, още по-лошо, представляващо постоянна заплаха от взривна катастрофа?

HOBO-28 се превръща в известен смисъл в препъни камък по времето на Студената война - но тази високопланинска мистерия е заровена не само в дълбоките води, но и във военни документи с гриф "секретно" и затъмнени от обширни редакции, които скриват важни подробности. След десетилетия работа по почистването, доклади, съдебни дела и правителствени разследвания, истината остава неуловима.

Радарната станция в Туле за ранно предупреждение за балистични ракети, която е в средата на верига от подобни обекти между Аляска и Британските острови - линия, позволява на Съединените щати могат да изградят щит срещу ракети от така наречените "застрашени държави" като Северна Корея, Ирак, Иран и Либия. Това превръща въпроса в чисто политическа тема за размисъл.

Водещите политици в Гренландия, която се радва на ограничено самоопределение под датска корона от 1979 г. насам, не желаят Туле да играе каквато и да е роля в противоракетната отбрана.

Дания отказва да се изкаже по въпроса, освен че заявява, че противоракетната отбрана не трябва да се осъществява, ако нарушава договора за стратегическите ракети между САЩ и Русия.Москва се противопоставя на американския план за противоракетен щит и твърди, че той нарушава договора.

Руският президент Владимир Путин предупреди Дания и други съюзници на САЩ в НАТО, че участието им в противоракетната отбрана може да наруши глобалната стратегическа стабилност.

Неринг от DUPI заяви, че новият доклад за ядрена бомба вероятно ще предизвика шум в местните медии, но е малко вероятно да повлияе сериозно на позицията на Дания по отношение на противоракетната отбрана.

"Това, разбира се, ще породи въпроси и дебати... но не мисля, че ще има някакво дългосрочно въздействие", каза той.

Датското правителство заяви, че ще вземе решение, ако и когато Вашингтон подаде искане за модернизиране на радара "Туле". Така вече над 50 години, изгубената бомба остава в неизвестност и предизвиква въпроси.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 11 минути

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 17 минути

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 46 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 50 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

<p>&quot;Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван&quot;</p>

The Jerusalem Post: Израел няма да поеме публично отговорност за взривовете в Иран

Свят Преди 2 часа

Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически"

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини