3

З аспивате трудно нощем? Будите се често? Или просто сънят никога не ви достига?

Каквато и да е причината, натежалите клепачи през целия ден и разсеяното съзнание определено не ни правят много продуктивни.

Дните ни се превръщат в истински ад, а единствената мисъл, която ни крепи, е, че отново ще се върнем под завивките… в края на деня. А дали няма да се чувстваме по-добре, ако знаем, че не е нужно да чакаме до вечерта!?

Учени разглеждат въпроса и изглежда, че може би е полезно за нас да спим и през деня – също както са правели предците ни.

Историкът А. Роджър Екрих хвърля светлина върху темата за сегментирания сън

още през 2001 г. В своите проучвания той открива, че в миналото хората са делели съня си на две части, наричани най-често първи и втори сън, а в будното си време са водели съвсем нормален ежедневен живот.

Историкът задълбочава проучването си като разглежда навиците и начина на живот на различни култури извън Западния свят – племена от коренното население на Нигерия, Централна Америка и Бразилия. Той открива, че и до днес много от тези народи спят сегментирано.

ВИЖТЕ НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

По време на будуването нощем различните култури са включили ритуали – молитви, сношение, тълкуване на сънища“, пише Бенджамин Райс в сп. „Ню Йорк“.

Какво се е променило през годините?

Електрическата светлина е една от основните причини за промяната в навиците ни за сън, отбелязва Екирх.

В миналото веднага щом слънцето залезе, хората са се прибирали вкъщи и са спяли, защото така или иначе не са можели да вършат нищо на тъмно. Електрическата крушка обаче удължава деня ни и ни дава все повече и повече време „на светло“, като времето за ставане сутрин си остава приблизително едно и също както в миналото.

По този начин хората пропускат няколко часа сън или поне първата част от съня си.

Редица прочувания подкрепят това твърдение

Експеримент от 1993 г., проведен от психиатъра Томас Вер, показва, че когато хората дълго време са лишени от изкуствена светлина, започват да се будят за определен период от време през нощта.

Когато участниците в експеримента били подложени на по-дълъг тъмен цикъл – 14 часа, естествено развили навика да спят 4 часа, да се будят за 1 до 3 часа и отново да заспиват за 4.

Това показва, че моделът на сегментираното спане е заложен в нашите мозъци.

Може би сънят от две части наистина е по-полезен,

но как бихте си го представили в днешно време с електрическата светлина и всички технологии.

Ако работите от 9 до 17 ч., би трябвало да си лягате няколко часа, след като се приберете вкъщи, да се будите нощем, за да поработите, и след това отново да се върнете в леглото.

Да се лишаваме от сън е твърде опасно. Вижте защо

Учените са открили, че нощните смени са вредни за здравето, но пък сегментираното спане може да ви помогне да предотвратите нежеланите ефекти, ако разделите едно денонощие от 24 часа на периоди за сън и почивка.

Проучване показва, че ако си набавяте по между 7 и 8 часа сън в денонощието на „порции“ тялото ви се чувства по същия начин като след като сте спали цяла нощ непробудно.

Така че ако се будите често нощем и на следващия ден се чувствате уморени и непродуктивни, може да дадете шанс на сегментирания сън и да откриете дали работи във ваша полза, както за много хора по света в миналото, а и днес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

5 условия за здрав сън

10 любопитни факта за съня

Как да спим по-добре и да се събуждаме по-лесно

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@