2

П очти всеки от нас периодично си поставя нови цели и предизвикателства в живота, които по една или друга причина не изпълнява.

Успокояваме се с мисълта, че просто все още не сме готови и ще го направим следващата седмица, следващият месец… или пък следващата година.

Първоначално всеки е ентусиазиран и започва да върви с голям хъс към постигането на целта си, но след като вложи малко усилия, си казва, че засега е свършил достатъчно и е време да забави малко темпото.

Защо се получава така? Отговорът е очевиден – опитваме се да постигнем твърде много за твърде кратко време. Трудно е да поемем нови задължения и да променим старите си навици, за да се пригодим към нов ритъм на живот.

Във видеото горе вижте „Мисия Хармония: Стани магнит за щастие“

Тук на помощ идва японският метод за справяне с мързела

Едноминутният метод „Кайзен“ се използва за развиване на личността и придобиване на нови навици. Човек може да изпълнява принципа, като всеки ден по едно и също време практикува нещо за една минута.

Би трябвало дори на най-мързеливия човек да не му е трудно да отделя по една минута на ден за изпълнението на определена задача. Докато винаги можем да си намерим извинение да не вършим неща, за които е нужен поне половин или един час, какво извинение ще намерим за 60-секундна задача?

Практиката се струва странна и неефективна на хората със западна култура,

възпитани, че резултатите са налице само ако предприемем незабавни действия. Факт е обаче, че тези, които се захващат с Кайзен, малко по малко напредват в постигането на своите цели.

Независимо дали става въпрос за коремни преси, лицеви упори или пък четене на книга на чужд език, краткото време, което отделяте, ще ви носи щастие, а не досада и ще ви мотивира да вършите повече.

С правенето на малка стъпка всеки ден, човек е по-близо до постигането на целите си, отколкото, ако направи няколко големи стъпки и спре. Важно е да успеем да се преборим с липсата на увереност в собствените си възможности и да се освободим от чувството на вина и безполезност. Трябва да усетим, че побеждаваме, че сме добри в нещо, за да продължаваме напред с желание.

След като изпитаме задоволеност и гордост от факта, че известно време сме били постоянни в извършването на определена дейност, ние ще започнем да отделяме по повече време за нея и без да осъзнаваме, тя ще се превърне в ежедневен навик.

"Практикувайте философията на продължителното развитие. Ставайте по-добри с всеки изминал ден", това е посланието на Кайзен.

Кайзен произлиза от Япония

Самата дума се състои от две части - “ka”’ (промяна) и “zen” (мъдрост). Методът е измислен от Масааки Имаи, който смята, че Кайзен може да бъде прилаган както в света на бизнеса, така и в личния живот. В Япония практиката се прилага за подобряване на технологиите в средите на мениджмънта и е неоспоримо ефективна.

Не вярвате в успеха на Кайзен, защо не опитате сами? Единственото, което трябва да направите, е да си поставите цел и да отделите една минута на ден, за да я постигнете.

Вижте още:

Работи по-малко, работи по-добре

14:55 ч. - най-непродуктивният момент от работния ден

Ранно ставане за повече енергия

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@