5

Д али изключих ютията? Трябва да сменя маслото на колата… надявам се, че Мария не ми е сърдита, а оставих ли храна на кучето?!

С всички тези прехвърчащи в съзнанието ни мисли през целия ден е съвсем нормално да загубваме концентрация и да ни е трудно да се съсредоточим върху това, което трябва да свършим, особено ако то не изисква машинално възпроизвеждане, а креативност и мисъл.

Съоснователят на Инстаграм ни учи как да спрем да отлагаме

Някои хора прочистват съзнанието си с медитация, други с алфа вълни, трети опитват какво ли не, но не могат да открият своя метод.

Ако сте от третите или просто искате да опитате нещо ново, то тогава може да дадете шанс на метода за креативност и продуктивност на американската авторка Джулия Камерън.

Напиши го и го забрави!

Камерън за пръв път говори за този метод през 1992 г. в своята книга „The Artist's Way“. Оттогава много хора откриват своя начин да останат концентрирани през деня, придържайки се към едно просто правило – напиши го и го забрави, методът на сутрешните страници.

Идеята му е, след като станем сутрин да напишем три страници на ръка. Тук съвсем логично в съзнанието ни изскача въпросът, какво да пиша. Отговорът е – няма значение.

Може да опишете сънищата си, може да пишете какво ви притеснява или пък да направите графика си за деня и да запишете какво трябва да свършите. Важното е да се събудите, да размърдате ръката си по редовете на листа и да прочистите съзнанието си.

Тези сутрешни страници не са предназначени да бъдат изкуство или да бъдат четени, особено от други хора. Тяхната цел е просто да се отървете от всичко, което блокира креативността и продуктивността ви.

Може би методът ви звучи странен и неефективен,

но науката го подкрепя. Изследвания са открили, че например писането вечер на списъци с неща, които трябва да свършим, ни успокоява и ни позволява да се отърсим от притесненията и да се насладим на по-здравословен сън.

Друго проучване открива, че писането за стресиращи или травматични преживявания помага на хората да намалят тревожността си.

И, разбира се, освен науката, методът е подкрепен и от разкази на хора, на които той наистина е помогнал.

„Сутрешните страници са като личен домейн – толкова са важни, че не мога да си представя, че някога ще спра“, казва журналистът Оливър Бъркеман.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАВИЛАТА, КОИТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА СЛЕДВАТ

Вдъхновяващият предприемач Крис Уинфелд също използва метода.

За 241 дни забравих само два пъти да направя сутрешните си страници. И в двата дни бях по-напрегнат от обичайното. Сутрешните страници звучат толкова елементарно, че си мислиш, че няма как да ти подействат. През годините обаче установих, че често най-хубавите неща са лесни, просто сложните ни мозъци ни карат да си мислим, че не стават “, разказва той.

Защо не опитате и вие? Не отнема много време и енергия, а може да ви спести много време и енергия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Ранно ставане за повече енергия

9 неща, от които да се откажете, за да сте успешни

14:55 ч. - най-непродуктивният момент от работния ден

Японска техника ни учи как да постигнем целите си за 60 секунди

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@