0

К огато Пол Флорес е признат за виновен за убийството на 19-годишната Кристин Смарт през 1996 г., благодарение на показанията на Крис Ламбърт - водещ на подкаста "Your Own Backyard", всички били много изненадани, но това всъщност не е прецедент. Интересното в цялата ситуация е участието и отдадеността на Ламбърт, който се смята за главния виновник за разкриването на това убийство, неглижирано повече от 25 години.

"Емоцията започна да ме връхлита на вълни и аз просто започнах да плача", казва Ламбърт пред Vanity Fair в първото си интервю след обявяването на присъдата. "Мислех си за това откъде започна всичко, мислех си за отношенията ми със семейство Смарт". 

Ламбърт започва да се занимава с изчезването на Кристин, студентка от Калифорнийския политехнически университет в Сан Луис Обиспо, родом от Стоктън, Калифорния, почти четири години преди денят на осъдителната присъда в съда. Той е само на осем години, когато Кристин изчезва безследно след парти извън кампуса. Ламбърт не познава Кристин или семейството ѝ. Той не е журналист, никога не е правил документален филм, почти изобщо не се е интересувал от истински престъпления. Но неговият подкаст за Кристин помага да се разнищи случай, който изглеждал, че никога няма да бъде разрешен. 

Това не е първият случай, в който подкаст е помогнал за приключване на престъплението, което е отразявал - "Serial", бащата на всички подкасти за престъпления, оказва огромно влияние върху темата на първия си сезон - Аднан Сайед, който наскоро беше освободен от затвора и оневинен, след като 23 години се бори с присъда за убийство. А разследващият подкаст "На тъмно" помогна за освобождаването на Къртис Флауърс, човек, съден шест пъти за едно и също престъпление.

Когато един подкаст - или документален филм, или новинарска статия, или книга, или друга медия с голяма аудитория - привлече повече внимание към дадено престъпление, то достига до цяла нова група хора, които оказват натиск върху разследващите и тези, които биха могли да разполагат с информация, с която да помогнат.

Обикновено обаче в тези проекти се използва екип от опитни репортери, които са добре запознати с изкуството на интервюирането и разследването. Ламбърт обаче е просто човек с евтин микрофон и образа на избледняващ билборд за изчезнали хора от детството му, който го преследват.

"Как стигнах дотук - сам да правя документален филм за този случай? Не знам. Току-що проверих и според профила ми в LinkedIn съм музикант и звукозаписен инженер", казва Ламбърт в първия епизод на подкаста си. "Поне веднъж на ден се питам: Какво правиш?"

Ламбърт е 34-годишен мъж, израснал в малкото градче Оркут в окръг Санта Барбара, Калифорния. Живее на около половин час от кампуса на Калифорнийския политехнически държавен университет - или Кал Поли, както го наричат - и си спомня как минава покрай билборд с усмихнатото лице на колежанина, на който е обявена награда от 75 000 долара за информация, която би помогнала на случая. 

Историята на Кристин Смарт се появява за известно време в местните новини, но в крайна сметка потъва и остава неразкрита. Никой вече не говорел за нея, но този билборд остава, а снимката на Кристин избледнявала с всяка година. 

"Това беше наистина моментът, в който от идея в тетрадката се превърна в нещо като: "Уау, тук има някакви реални възможности. И аз мога да го направя."

През май 2018 г. той си спомя за онзи стар билборд и се зачудил какво ли се е случило. Разбира, че случаят далеч не е разгадан.

"Ами ако направя документален филм?" Никога не бил правил документален филм, но изпратил по имейл на приятелката си линк към статията в "Лос Анджелис Таймс" и написал: "Ще разреша този случай".

Той случайно споменал идеята на своя приятелка на едно парти. Тя му казала, че също си спомня историята за Кристин Смарт от времето, когато е растяла. На следващия ден изпратила имейл на Ламбърт:

"Не мога да повярвам, че не ти казах - ходих на училище с момчето, което я придружи до вкъщи онази вечер. Ходих с него в гимназията."

Ламбърт я попитал какво си спомня за него. 

"Всички го наричахме "Страшният Пол." 

Ламбърт разговаря с приятелката си, която го запознава с други хора, познаващи Флорес, който е основният заподозрян по случая с Кристин. Ламбърт поставил микрофона на кухненската си маса и започнал да звъни на други хора, споменати в новинарските клипове, които били свързани със случая или познавали Кристин. И така започнал.

Тогава, в един облачен ден през февруари 2019 г., в същия ден, в който публикувал в YouTube тийзър за "Your Own Backyard", новият му подкаст за изчезването на Кристин Смарт, той отива на плажния мемориал, организиран от някои от приятелите на Кристин в чест на 42-ия ѝ рожден ден.

В крайна сметка завалява дъжд и повечето хора се разотиват по домовете си, но Ламбърт остава и известно време седи в колата си. Когато дъждът спрял, той излязал на плажа със звукозаписното си оборудване, за да заснеме няколко аудиозаписа на дъжда и океана. Някой се приближил с балон. Това била Денис Смарт, майката на Кристин.

Ламбърт се представил и двамата си поговорили. Дениз го поканила на вечеря за семейството и близки приятели, като си мислела, че той вероятно ще откаже. Но той се съгласил и от този момент Ламбърт и семейство Смарт започнали постоянна комуникация. Той не познавал Кристин, нито пък се смятал за почитател на истинските престъпления или за някакъв любител на детективската работа - просто не можел да спре да мисли за историята.

Денис казва, че веднага е почувствала, че може да се довери на Ламбърт. В един особено трогателен момент от подкаста семейство Смарт предава на Ламбърт тетрадката, която са държали до телефона си в продължение на десетилетия, отбелязвайки всеки напредък по случая.  

"Сигурна съм, че и преди сте срещали хора, на които просто се доверявате", казва Денис пред Vanity Fair. "Усетих в него човек с голямо сърце, който очевидно беше толкова скромен, но същевременно ангажиращ. Той не е манипулатор. Той се вслушва. И това ме впечатли най-много."

В оригиналните шест епизода на "Your Own Backyard" Ламбърт интервюира семейството и приятелите на Крис, както и хората, които са били с нея в последния ден от живота ѝ, когато тя отива на парти в петък на уикенда на Деня на паметта през 1996 г. Същата вечер Кристин си тръгва от партито с приятелка и друг студент от Калифорнийския университет на име Пол Флорес - този, за когото Ламбърт е казал, че приятелката му го нарича "Страшният Пол". Въпреки че Ламбърт изследва възможността за други заподозрени в своето проучване, до втори епизод подкастът се фокусира предимно върху Флорес. 

Подкастът бързо придобива популярност. Според Ламбърт до края на първия ден, в който е публикуван първият епизод, са го слушали около 75 000 души. С нарастването на броя на слушателите, все повече хора се свързват с Ламбърт, за да разкажат спомените си за Кристин, партито и Флорес.

В хода на подкаста се очертава ясна картина на Флорес като човек, който според многобройни източници се е възползвал от пияни жени и ги е насилвал. Няколко жени обвиняват Флорес в сексуално посегателство - обвинения, които ще бъдат повдигнати и по време на съдебния процес. Но в края на шести епизод "Your Own Backyard" завършва като всички останали истории за Кристин: неразкрита. 

Тогава, няколко дни след излъчването на шести епизод през ноември 2019 г., Ламбърт получава имейл от шерифския отдел в окръг Сан Луис Обиспо. Той се е свързал с тях, докато записвал подкаста, но така и не е получил разрешение за интервю. Разследващите са били впечатлени от работата му и са били готови да разговарят.

След интервюто Ламбърт започва да работи с шерифския отдел, като им разказва за източниците, които са се свързали с него чрез подкаста, и предлага на правоприлагащите органи да разпитат първо тях. Изведнъж случаят "Смарт" отново се раздвижва, при това бързо. През април 2020 г. източниците на Ламбърт му казват да отиде незабавно в дома на Флорес - улицата е блокирана и е наводнена с полицаи. Била издадена заповед за обиск на дома на Пол Флорес и от офиса на шерифа потвърдили, че търсят "специфични предмети с доказателства". 

През април 2021 г. Пол Флорес е арестуван по подозрение в убийство заедно с баща си Рубен, който е заподозрян, че е помогнал на сина си да се отърве от тялото на Кристин, и е обвинен в съучастие след деянието. 

Подкастът "Your Own Backyard" се завръща и се актуализира почти в реално време, с нов епизод месеци след ареста. Интересът към Ламбърт и подкаста достигнал крайна степен - започнали да му се обаждат продуценти, които искали да превърнат подкаста в стрийминг сериал.  

"Имаше продуценти, които долетяха, срещнаха се с мен и бяха разпечатали презентация на PowerPoint, за това какъв ще бъде всеки епизод от поредицата на Netflix", казва Ламбърт. "И в общи линии това беше просто преразказ на това, което вече бях направил в подкаста, но с камери".

Ламбърт решава да не прави сериал - не вижда полза от това да преразказва това, което вече е разкрил в подкаста си, и смята, че камерите може да накарат източниците му, някои от които са анонимни, да се чувстват неудобно.

Не само това, но и етичният въпрос за печелене на пари от трагедията на семейство Смарт. Още в началото на подкаста той напуснал работата си в продуцентско студио, тъй като се борел с професионалното пренатоварване и търсел нещо ново, и решил да не включва реклами в епизодите, защото те прекъсвали потока на разказа, да не говорим за специфичния въпрос за печеленето на прави от най-лошото нещо, което може да се случи на едно семейство.

Трудно е да се каже доколко "Your Own Backyard" е дало тласък на разследването, което продължава от изчезването на Кристин - то никога не е било официално, макар че за обществеността разследващите не изглеждат заинтересовани, докато не се появява Ламбърт. Ако попитате следователите обаче, те настояват, че нещата са се движили зад кулисите през цялото време. 

"Когато за първи път се запознах със семейство Смарт през 2009 г., им обещах да направя всичко възможно като шериф, за да възтържествува справедливостта за Кристин", казва в изявление шерифът на окръг Сан Луис Обиспо Йън Паркинсън.

"Благодарен съм на Крис Ламбърт и неговия подкаст за това, че помогна да се привлече национално внимание към случая, в резултат на което хората се отзоваха, за да споделят своите истории, съвети и прозрения за това какво се е случило с Кристин. Крис успя да запълни част от пъзела заедно с отдадените членове на шерифската служба, които работиха по случая през годините, и с окръжната прокуратура, която успешно води делото."

Частицата от пъзела на Ламбърт става по-очевидна, когато през юли започва съдебния процес за Пол и Рубен Флорес. По време на досъдебното производство става ясно, че в подслушан телефонен разговор между Пол и майка му Сюзън тя е казала на сина си да започне да слуша подкаста. През първите седмици на процеса защитата се опитва да използва подкаста, за да хвърли съмнение върху версията на обвинението, като заявява, че Пол и Рубен не биха преместили тялото на Кристин, когато обвинението предложи, защото това е станало "след излизането на подкаста", когато вниманието към случая е било повишено. През седмата седмица защитата проучва стратегията на шерифския отдел за изтичане на информация към подкаста на Ламбърт. 

Всъщност самият Ламбърт е призован да свидетелства два пъти - веднъж по време на досъдебното производство и веднъж по време на процеса.

Адвокатът на Пол твърди, че Ламбърт по невнимание се е превърнал в свидетел, докато е интервюирал ключови свидетели за своя подкаст. Въпреки че Ламбърт винаги се е представял като човек, който не е медия, сега той официално е класифициран като такъв и му е предсотавено място заедно с другите репортери по време на процеса, като следва да си води подробни бележки, които по-късно ще прочете за новия сезон на своя подкаст, посветен на процеса. 

В последния ден на процеса Ламбърт се нарежда на опашка с останалите репортери, за да чака значката си и да влезе в съдебната зала. Медийните пропуски са раздадени по номера в зависимост от това кога е пристигнал всеки репортер. Този ден Ламбърт бил четвърти или пети, но когато стигнал, останалите репортери, отразяващи делото му дават номер едно.

След обявяването на присъдата Денис Смарт, майката на жертвата, отишла при Ламбърт и закачила лилава панделка на ризата му. Лилавото бил любимият цвят на Кристин. След това Ламбърт излязъл от съдебната зала, за да съобщи присъдата в Twitter.

Ламбърт все още не е пуснал последния епизод на подкаста си - този, който ще обобщи последния ден в съда. Той изчаква до произнасянето на присъдата на 10 март - Пол Флорес е заплашен от 25 години до доживотен затвор и ще може да обжалва присъдата след произнасянето ѝ.

Ламбърт не е сигурен какво ще се случи по-нататък за него. Предстои му да разкаже още от историята на Кристин - задкулисни подробности от съдебния процес, включително интервюта с някои от съдебните заседатели, и продължаващото издирване на останките ѝ. Историята ѝ е по-завършена, отколкото преди, но не е пълна. Възможно е да има още епизоди на подкаста - той казва, че когато е проверявал за последен път, повече от 24 милиона души са свалили подкаста преди прочитането на присъдата - и обмисля възможността за книга. Но засега иска да си поеме дъх за първи път от четири години. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 11 минути

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 1 час

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 7 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 7 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 8 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи