0

О стров Бали предлага толкова много неща за изследване. Островът е силно свързан с хиндуизма, природата, жертвоприношенията като Кананг Сари и свещените ритуали. Факт е, че уникалната балийска култура и традиции имат своя собствена функция, красота и свещена история, които стоят зад тях. Част от тях биват разкрити от Ubudvillasrental. Нека ги разгледаме:

Балийската култура и традиции се предава от векове и се съхраняват и в наши дни. Балийците вярват, че ако традициите не се изпълняват, ще се случат лоши неща. Уникално е, че балийската култура и традиции са различни във всеки регион, дори във всяко село. Така че за някои традиции ще ги откриете само на определено място. Ще бъдете късметлии, ако видите някоя от тези балийски култури и традиции, когато сте на посещение там.

1. Нгедеблаг - балийският Хелоуин

Да имитираш любимите си герои на Хелоуин може да бъде вълнуващо. Хората по целия свят посрещат с радост Хелоуин - един от любимите си дни. Така е и с балийския Хелоуин, известен като Ngedeblag. Нгедеблаг е традиция, която има за цел да предпази и защити селото от лош късмет, неуспех и болести. Това е балийският начин да се предпазят Bhuana Agung (природата) и Bhuana Alit (хората). Нгедеблаг се отбелязва всяка година, точно на прехода между петия и шестия месец от балийския календар. Това е преходен период в Бали, в който болестите могат да се разпространят лесно заедно с лошото време.

Хората, които участват в тази традиция, са от деца до възрастни. Те изрисуват лицата си със страшни или дори смешни лица. Хората обикалят селото, носейки палмови листа, традиционни музикални инструменти или дори домакински уреди, за да издават звуци. 

Процесията на тази традиция започва по обяд, в 12 часа. В началото на шествията хората се молят заедно и получават поръсване със светена вода. Можете да откриете този балийски Хелоуин само в село Кеманух, регентство Джаняр, Бали. 

2. Нгеребег

Другата балийска традиция, която е подобна на Нгедеблаг, е Нгеребег в село Тегаланг, регентство Джаняр, Бали. При нея участие взимат стотици деца и някои възрастни. Те изрисуват лицата и телата си в страшен вид, цветни, облечени в долната част и голи в горната. При този обичай се носят млади кокосови дръжки, палмови листа, свещени знамена, пенджор и др. 

Хората в Тегалаланг вярват, че традицията на Нгеребег може да неутрализира негативните емоции и лошия късмет около село Тегалаланг. Ако не изпълняват традицията, смятат, че ще се случат лоши неща. Както и Нгедеблаг, Нгеребег се провежда по обяд и започва с обща молитва, съвместно ядене на име Мегибунг, а след това се обикаля село Тегаланг. Нгеребег се провежда на всеки 210 дни, точно един ден преди рождения ден на храма Дуур Бингин.

3. Мепид - ходене на опашка

Другата уникална балийска традиция, която, разбира се, ще откриете само в Бали, е Мепид. Мепид произлиза от думата "peed" и означава ходене в линия. Обикновено участниците в Mepeed са жени, които носят Гебоган на главите си. Гебоганът представлява висока аранжировка от плодове, цветя, традиционни сладкиши и някои орнаменти, направени от млади кокосови листа. Средната височина на гебогана е 1 метър и се подрежда върху поднос, наречен Дуланг.

Мепид се провежда веднъж на всеки 210 дни, обикновено на Пиодалан на всеки храм в Бали. Пиодаланът на всеки храм в Бали не е по едно и също време. Ето защо във всеки регион на Бали Мепид се провежда по различно време, за да се изрази благодарността на хората към Всемогъщия Бог - традиция, която продължава от поколение на поколение. Сега тя е част от балийското културно наследство.

В Сукавати, регентство Джаняр, провеждат Мепид малко по-различно от другите места. Участниците в Мепид са не само жени, но и всички - от деца до възрастни хора. Мейпед продължава четири дни, като всеки ден в него участват стотици хора, които се нареждат на опашка. Освен това те не носят Гебоган на главата си.

4. Месбес Бангке (Разкъсване на трупа)

Най-уникалната и екстремна балийска култура и традиция са Месбес Бангке или разкъсването на трупа. Звучи ужасно и плашещо, нали? Но е истинско и все още се пази до днес от местните хора в Банджар Буруан, Тампак Сиринг, област Джаняр. Все още не е известно кой е инициатор на тази традиция и кога се е провела за първи път.

Месбес Бангке се прилага само за тези, които извършват лична кремация. Така че тя не се прилага за масова кремация. След като трупът бъде приготвен, някои хора го отнасят до крематориума. От друга страна, местните хора от Банджар Буруан ще чакат трупа пред къщата на погребания. Когато трупът вече е пред къщата, местните хора ще нахлуят и ще разкъсат трупа, като използват ръцете си, дори и устата си. Местните хора са щастливи и развълнувани, дори някои от тях се качват върху трупа. Когато местните хора се уморят, те спират, а други продължават разходката до крематориума, за да отнесат трупа.

В днешно време трупът се увива плътно и дори се приковава с верига, за да не могат местните хора от Банджар Буруан да разкъсат директно кожата и тялото на трупа. В древни времена хората изваждали трупа от опаковките, откъсвали месото и след това го предавали на други жители.

По онова време не е имало консерванти, които да поддържат трупа, съхраняван у дома в продължение на дни. Хората са търсили начини да премахнат неприятната миризма на трупа. Тогава се заражда традицията да се разкъсват тела, за да се развълнуват хората и да забравят миризмата на трупа.

5. Омед Омедан

След Деня на мълчанието, в село Сесетан се празнува традицията Омед Омедан. Известно още като "ритуал на целувката", това събитие събира младите самотници в селото, които се надяват да намерят бъдещите си партньори. Участниците се впускат в игриво надлъгване, докато се прегръщат, целуват и се обливат с кофи с вода, хвърляни от тълпата. Смята се, че Омед Омедан внася положителна енергия и изчиства негативните емоции, като отбелязва началото на балийската Нова година.

6. Tер-Теран

В село Джасри, Карангасем, уникалната традиция Тер-Теран се провежда веднъж на две години в навечерието на Нипи. Този свещен ритуал за борба с огъня включва хвърляне на традиционни горящи факли, направени от изсушени кокосови листа, за да се прогонят злите духове. След залез слънце селото се потапя в мрак, а селяните се връщат от церемонията край морето. Вярва се, че те са следвани от Бута-Кала (дяволски персонаж) и селяните се подготвят да се защитят от него, като участват в огнени схватки с помощта на факлите. Ритуалът завършва с поръсване на участниците със светена вода, което гарантира тяхната безопасност и спомага за хармонията.

Това са само част от балийските традиции. Има много неща, които можем да научим за Бали, като церемонията Меласти и Ниепи, които съдържат невероятни факти за тяхната култура. 

*Видеото е архивно!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 57 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция