2

В се повече звезди на шоу бизнеса посягат към предметите на мароканския интериор. С какво толкова ги привлича той?

Най-интересни миксове на култури са се скупчили по кръстопътищата. Векове наред са се наслагвали пластове на стилове и Маракеш е вероятно най-невероятния пример за еклектизъм.

КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ИЗПОЛЗВАНИ В МАРОКАНСКИЯ ИНТЕРИОР (СНИМКИ)

Пъстрите тъкани черги, които висят по дюкяните на пазарите в Мароко, идват от домовете на берберите из цялата страна.

Мароканските мебели са неформални и цветни. В тях се съчетават естествени материали като дърво с цветни тъкани и шарени повърхности.

Мароканските кушетки и дивани са ниски до земята, тапицирани или покрити с материали като вълна, коприна и кадифе. Те най-често са покрити с изобилие от възглавници и подложки, а това са дългите, дебели възглавници, използвана за опора, понякога поставена под серия други възглавници. Възглавничките могат да бъдат обшити с декоративни ресни и направени по този начин са изключително впечатляващи. Ресните са в пълен унисон с висящите ресни от мъниста и цветни стъкла на мароканските лампи.

Контрастът на ярко оцветените текстилни изделия с лампи, огледала и други аксесоари с покрития от бронз или месинг е много характерен. Често елементи в мароканските мебели са метални аксесоари и геометричните модели.

Все повече бутикови хотели в Мароко стават декор за фотосесии на световно известни модели. Интериорът, градините и покривите им вдъхновяват много артисти.

Друг характерен елемент са мозайките. Те са навсякъде – не само в кухните и баните, но и в градината, и по различни повърхности като мозайки по подове, стените и колони, дори върху маси и шкафове.

Параваните също са типични за мароканския интериор. Обикновено са от резбовано дърво, а фигуралните прорези създават игра на светлосенки в стаята. В подобен стил са и капаците за прозорците, които създават дискретност, пропускат светлина, която сякаш танцува в различни форми.

Какво още ще ни разкажат „Без багаж“? Гледайте тази неделя, от 13 ч. по DIEMA

Вижте още от пътуванията "Без багаж":

Уахака - най-богатият на култури щат в Мексико

Сянката на Великото дърво

Къде се пази Кивотът, описан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Припомнете си последното приключение на „Без багаж“ във видеото:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@