0

Т арудант e град в долината Сус в южнo Мароко. Намира се на изток от Агадир по пътя към Уарзазат и пустинята Сахара и на юг от Маракеш. Известен е като "бабата на Маракеш", защото изглежда като по-малко негово копие със заобикалящите го укрепления.

ВИЖТЕ ТАРУДАНТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Като една от предните позиции на римската армия, Тарудант бил известен като Вала. Първият основан град с име Тарудант изглежда се е появил между IX и X век, когато берберските племена започнали да възприемат по-малко номадски начин на живот.

Тарудант заема важно място в историята на Мароко, защото е първата столица на Саади-те и е един от най-старите градове в Мароко. Династията управлявала Мароко от 1549 до 1659 г. като издига суфизма на почит в Мароко. През шестнадесети век за кратко използва Тарудант като столица, преди да премести царското си седалище в Маракеш.

Днес градът е забележително пазарно градче и има сук близо до всеки от двата си централни площада, Асараг и Талмоклат. Има и седмичен сук извън стените на града, близо до бъдещия университетски район. Някои от най-невероятните стоки са оборудване за езда на камила, кози кожи, дори сандали от камила.

Градските стени са с дължина близо 6 километра, издигнати с бастиони и пресечени от девет порти, които все още се използват.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“ по DIEMA, неделя, 13 ч.

Вижте още от пътуванията "Без багаж":

Уахака - най-богатият на култури щат в Мексико

Сянката на Великото дърво

Къде се пази Кивотът, описан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@