1

Н авремето промените в кариерата бяха рядкост: повечето хора избираха своя път в началото на 20-те си години и оставаха на него до пенсионирането си. Това вече не е така - промените в кариерата са често срещани.

Всъщност с развитието на пазара на труда все повече хора правят промени и е обичайно един човек да направи поне няколко промени в кариерата през живота си.

Как влияе професията при избора на партньор?

Но макар и често срещана, смяната на професията не е непременно лесна. Промяната винаги е свързана с предизвикателства, а поемането по нов професионален път не е по-различно.

Затова от StarsInsider са събрали няколко съвета, които могат да си ви от полза при смяна на професията:

Обмислете мотивите си

Ако вземате решение да започнете нова кариера на по-късен етап от живота си, има вероятност да сте се възползвали от опита си и да знаете, че не трябва да бързате да вземате такова важно решение.

Въпреки това твърде често се случва хората, които променят кариерата си, да вземат това решение набързо и да сложат край за предишната си кариера и всичко, което я е съпътствало.

Уверете се, че сте отделили време, за да седнете и да си дадете сметка за живота си. Помислете защо точно искате да промените професията си и какво точно искате да постигнете.

Подредете живота си

.
Източник: iStock/Getty images

Преди да предприемете каквато и да е промяна в кариерата, е изключително важно да сте в добра физическа форма. Промяната винаги е стресираща, но добрата физическа форма ще ви помогне да се справите с предизвикателството.

Не забравяйте, че промяната на кариерата винаги е голяма стъпка и че ако искате да си осигурите възможно най-голям шанс за успех, е много полезно да сте в отлична форма.

Също толкова важно е да сте в добро финансово състояние. Ако в момента имате дългове, промяната на кариерата вероятно не е правилен ход. Дълговете сериозно ограничават възможностите на хората.

Бъдете практични

Важно е да останете реалисти и практични в търсенето на нова кариера. Например, може да се наложи да продължите образованието си, но това не означава, че трябва да се впуснете направо в бакалавърска степен.

Защо да не започнете с някой курс, като добавяте още, когато посоката на развитие ви стане по-ясна? Можете дори да се насочите към задочно обучение, докато работите на настоящата си работа.

Друг аспект на практичността е да избягвате прекомерните разходи. Няма смисъл да плащате за скъпа услуга, докато плановете и възможностите ви все още са във въздуха.

Намерете си ментор

Както при всяко друго нещо, може да е полезно да имате наставник. Има много хора, които биха били готови да ви дадат съвет.

Може да опитате с традиционен кариерен консултант, но друг вариант е да се обърнете към някой, който вече е постигнал успех в областта, от която се интересувате.

Сайтове като LinkedIn са чудесни места за намиране на професионалисти от бранша или дори може да имате контакт от предишната си работа, който би желал да ви помогне.

Бъдете готови за спънки

Невъзможно е да се преувеличи значението на този въпрос: бъдете готови за неуспехи. Неизбежно е нещо да се обърка по време на този процес и трябва да сте в състояние да се справите с бурята.

Не забравяйте, че ако сте поставили правилната основа, имате по-голям шанс за успех. Промяната никога не е лесна, но си заслужава.

Ако се затруднявате, не се страхувайте да се опрете на приятелите и семейството си за подкрепа. Тяхната подкрепа е безценна и обикновено те ще бъдат повече от готови да ви я дадат.

Най-подходящата професия за всяка зодия

Работете като доброволци или на свободна практика

За хората, които дълго време са били заети, идеята да работят безплатно може да изглежда странна. Въпреки това доброволчеството или работата на свободна практика може да бъде безценен опит.

Има много истории за хора, които са напуснали високоплатената си работа, за да работят като доброволци за известно време. Често това е полезен начин да разберете какво е важно за вас и какво трябва да последва.

Разбира се, трябва да имате пари в банката, които да ви помогнат, докато не печелите. Но ако това не е проблем за вас, това може да бъде чудесна възможност.

Проучване

Като опитен работник е добре да потърсите работа и кариера, които да използват вашия опит. Има много такива.

Независимо от възрастта и нивото на опита ви, не забравяйте да направите проучване, преди да предприемете важни стъпки. Както при всяко друго нещо, знанието е сила, когато става въпрос за промяна на кариерата.

Не се вманиачавайте по заплатата

.
Източник: iStock/Getty images

Често срещано препятствие за хората, които променят кариерата си, е да приемат намаляване на заплатата. За повечето хора, които започват изцяло нова кариера, по-ниската заплата е неизбежна.

Най-добрата идея е да се опитате да приемете този факт - намалете разходите си, когато е възможно, докато се адаптирате към новото ниво на доходите си.

В много случаи хората, които променят кариерата си, ще се върнат към заплатата, която са получавали в предишната си работа, но в други случаи - не. Ако това е решаващо за вас, промяната на професията може би не е най-добрият вариант.

В много случаи хората, които променят професията си, ще се върнат към заплатата, която са получавали в предишната си работа, но в други случаи - не. Ако това е проблем за вас, смяната на професията може би не е най-добрият вариант.

Запазете спестяванията си

Помислете много добре, преди да направите това: използването на спестяванията има очевиден ефект върху пенсионната ви сигурност.

Може да се окаже добра идея да спестявате известно време, преди да направите кариерна промяна. По този начин ще разполагате със спестовен фонд специално за тази промяна, който е отделен от другите ви спестявания.

Правете малки стъпки

Макар че е важно да обмислите добре, преди да предприемете промяна в кариерата, не е необходимо да сте планирали всичко. Важното е да имате ясна идея.

След като тази идея се оформи в съзнанието ви, опитайте се да правите по нещо малко всеки ден, за да се придвижите към целта си.

Няма смисъл да чакате идеалната отправна точка или път, но е важно да дадете ход на нещата, като редовно правите малки стъпки.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 11 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 44 минути

Към момента няма данни за пострадали

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 4 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана