13

К ралица Виктория е един от най-влиятелните монарси в британската история. Дотолкова, че дългият период, през който тя управлява, е наречен Викторианска епоха.

По онова време е обичайно да се придава огромно значение на погребението, когато някой умре. Продължителността на живота е била много по-кратка от сегашната, а смъртта е била част от ежедневието. Придаването на значение и смисъл на начина, по който бива погребан даден човек, помага за справяне с онази жестока реалност.

От принцеса, през робиня, до кралска кръщелница

Много хора оставяли инструкции за погребението си и кралица Виктория не прави изключение. Всъщност тя е оставила

подробно ръководство от цели 12 страници.

Тя е била известна с ексцентричността си и това със сигурност се вижда в последните ѝ желания.

Кралица Виктория диктува дългия списък с изискванията за погребението ѝ на личния си лекар сър Джеймс Рийд. Тя му поверила да пази документа в тайна до смъртта ѝ. Кралицата е била в лоши отношения с много хора, включително с някои от 9-те си деца и вярвала, че те ще оспорват и ще се опитат да променят последните ѝ желания, ако ги намерят. Сър Джеймс Рийд е натоварен да осигури изпълнение на изискванията ѝ.

Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция

Много от странните ѝ изисквания са включвали предмети, които тя е искала да бъдат поставени в ковчега ѝ. Рийд пазил някои от тези неща в тайна дори и след смъртта на монарха, защото децата ѝ със сигурност щели да протестират, ако са знаели какво е искала майка им.

Някои от по-ексцентричните и противоречиви предмети са били скрити като е бил изпълнен ковчегът с цветя, а букет е бил поставен и в ръцете на покойната кралица.

Любовник и съпруг

Кралица Виктория и принц Алберт
Кралица Виктория и принц Алберт Източник: GettyImages

Кралският цветар доставял цветя от цял свят, но Виктория е оставила ясни указания в ковчега ѝ да има клонки от цветето калуна. Това е често срещано цвете в Шотландия и мнозина смятат, че това искане е в чест на нейния предполагаем шотландски любовник Джон Браун. Кралицата дори е погребана със снимка на Джон, скрита в ръцете ѝ.

Смята се, че кралица Виктория е имала тайна любовна връзка с Джон Браун на по-късен етап от живота ѝ, но е била изключително отдадена на съпруга си принц Алберт, който умира 40 години преди нея. Един от предметите, с които тя иска да бъде погребана е гипсова отливка на ръката на мъжа ѝ.

Любовната афера на кралица Виктория, предизвикала нечуван скандал

Когато принц Алберт починал, кралица Виктория е връхлетяна от огромна скръб и не може да приеме смъртта му. Тя настоявала слугите му да продължават да извършват сутрешния си ритуал всеки ден, като носят комплекта му за бръснене и дрехите му в неговата стая, а вечер изнасяли неизползваните предмети. Тя е направила гипсова отливка на ръката му и всяка нощ спяла с нея.

Медальони

Кралица Виктория и Джон Браун
Кралица Виктория и Джон Браун Източник: GettyImages

Още като дете кралица Виктория носи медальон, в който имало кичур от косата на баща ѝ, тъй като смятала, че това я свързва с него. Когато се омъжва за принц Алберт, тя си прави медальон, в който поставя кичур от неговата коса и се твърди, че една от молбите ѝ е да бъде погребана с медальон, в който има кичур и от косата на Джон Браун.

Въпреки че е известно, че кралица Виктория е била силно сантиментална, някои също смятат, че предмети като тези медальони ще помогнат на душите им да се съберат отново в отвъдното. Медиумите често биха искали такива предмети, за да им помогнат да се свържат с духовете на починали близки.

Изглежда кралица Виктория не е имала никакви притеснения от изпълването на ковчега ѝ с предмети, свързани както със съпруга ѝ, така и с предполагаемия ѝ любовник и изглежда е искала да се събере и с двамата след смъртта си.

Джон Браун умира 18 години преди Виктория и се смята, че тя може да е имала и други любовни връзки след смъртта му. Безспорно обаче принц Алберт остава голямата ѝ любов, а Джон Браун се нарежда на второ място в сърцето ѝ. Децата ѝ са възмутени от връзката ѝ с Браун и след смъртта на майка си премахват всички спомени за него от кралските резиденции. Д-р Рийд обаче успява да изпълни повелята на господарката си и тя е погребана с много спомени за него.

Бяло и черно

Традиционно сватбите се свързват с белия цвят (именно кралица Виктория налага традицията на бялата сватбена рокля), а погребенията с черния цвят. Кралица Виктория е носила бяла рокля за сватбата си с Алберт, но се смята, че се е обличала предимно в черно. Това е така, защото по-голямата част от снимките, които днес има с кралицата са правени след смъртта на Алберт, а тя остава в постоянен траур.

Защо сватбената рокля е бяла

Тя обаче иска погребението ѝ да е с бяла тематика, а не изпълнено с традиционното черно. Тя дори е погребана с бяла рокля и сватбен воал. Мнозина тълкуват това като посвещение на брака ѝ и знак за неутешимата мъка от загубата на съпруга ѝ.

За да завърши зловещото си погребение на сватбена тематика, кралица Виктория билапогребана с брачна халка на всяка ръка. Единият пръстен бил брачната халка от сватбата ѝ с принц Албърт, а другият се предполагаше, че е в памет на Джон Браун. Пръстенът, който тя носи в знак на почит към Джон Браун бил сватбеният пръстен на майка му, който му бил предаден.

Любимата дъщеря

Принцеса Алис била една от любимите дъщери на кралица Виктория. Тя имала близки отношения както с майка си, така и с баща си. Тя се грижила за баща си по време на боледуването му и по-късно поела задълженията на майка си и се грижела за нея, докато тя скърби за съпруга си.

Принцеса Алис направила бродирано наметало като подарък за принц Алберт, който го носил гордо години наред. Алисаза съжаление се разболяла от дифтерия, докато се грижела за ранени войници по време на Австро-пруската война и починала на 35-годишна възраст. Кралица Виктория поискала да бъде погребана с наметалото, което имало толкова голямо значение за нея и съпругът ѝ.

Бижутата

Древните египтяни са били погребвани с най-ценните им земни притежания, за да могат да ги отведат в отвъдното. Кралица Виктория може би е имала същата идея! Тя поискала да бъде погребана с изобилие от скъпоценни бижута.

Погребана е с пръстени на всеки пръст, множество гривни, огърлици и брошки, инкрустирани със скъпоценни камъни. Всеки предмет имал определена сантиментална стойност за нея. Разбира се, тя също държеше гипсовата отливка на ръката на принц Алберт и снимка на Джон Браун и по някакъв начин държеше и букет цветя, който да скрие всичко.

Халатът

Халатът на принц Алберт бил друг странен спомен от съпруга на кралица Виктория, който е погребан с нея. Този домашен предмет изглежда имал особено значение за нея и тя настоявала слугите да го оставят на принц Алберт всяка сутрин след смъртта му.

Някои смятат, че кралица Виктория е контактувала с духа на принц Алберт в сеанси и са вярвали, че той всъщност не я е напуснал, така че може би затова тя продължавала да се грижи за него, сякаш е още жив.

Натовареният ковчег на монарха бил подреден по следния начин: на дъното имало слой въглени, който абсорбира влагата и миризмите от разлагането. На върха на въглените е поставен халатът на принц Алберт. Тялото на кралица Виктория било положено директно върху халата и заобиколено от всички други желани от нея предмети.

Погребението

Що се отнася до погребението ѝ, кралица Виктория иска церемония, подходяща за монарх от нейния ранг. Тя управлява 61 години, което е рекордно царуване, докато не постижението не беше подобрено от кралица Елизабет II през 2015 г. Виктория поискала пълно военно погребение. Тя искаше конници да носят ковчега ѝ, а самият ковчег беше положен на карета за носене на оръдия по време на сложното военно погребално шествие по улиците на Лондон. Тя е категорична, че не иска тялото ѝ да бъде излагано за поклонение, каквато е обикновено традицията за един монарх.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата