4

О ще от времето на Римската империя хората са знаели, че под влияние на наркотични вещества сме по-склонни да казваме истината. Оттук идва и идеята за термина "серум на истината".

Серумът на истината се отнася до редица променящи вещества, за които се предполага, че ще ви направят неспособни да лъжете, но в действителност нито едно не е достатъчно силно, за да завладее човешкото съзнание толкова здраво, че да направи невъзможно да се лъже.

Някои серуми на истината, като натриевия тиопентал, забавят скоростта, с която тялото ви изпраща съобщения от гръбначния мозък към главния. В резултат на това е по-трудно да изпълнявате високофункционални задачи, като например да се концентрирате върху една дейност и да вървите по права линия или дори да лъжете. Именно тази концентрация, която ви е необходима, за да измислите лъжа, серумът на истината премахва. Така че по този начин лъжата може да бъде по-трудна, но не и невъзможна.

Източник: iStock/Getty Images

Същото се случва, когато се унасяте и достигате до онова сумрачно състояние, в което сте между съзнанието и съня.

Както пише известният американски писател в "Тетрадката на Марк Твен" (публикувана посмъртно през 1935 г.): "Ако казвате истината, не е нужно да помните нищо."

Въпреки това няма начин да разберете дали някой наистина казва истината, никога.

Многобройни разкази и научни доклади сочат, че сме по-склонни да казваме истината под въздействието на серум на истината, но препаратите имат и други странични ефекти. Най-притеснителното сред тях е, че те могат да ви накарат да кажете нещо, за да угодите на някой друг, дори ако то не е вярно. Освен това, не само че серумът на истината не е чак толкова полезен, но и е незаконен при определени обстоятелства, включително при разпит.

Въпреки че много от първите наркотици, които ЦРУ, полицията и нацистките разпитващи са използвали през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, все още съществуват, те имат други приложения, включително съставки в лекарства, които предотвратяват морска болест, и за смъртоносни инжекции.

Ето кои са най-разпространените вещества, променящи съзнанието и манипулиращи, които са били използвани като „серуми на истината“, представени от „Бизнес Инсайдер“.

  • Натриев пентотал
Източник: iStock/Getty Images

Натриевият пентотал е вид барбитурат, който представлява серия от лекарства, които са депресанти на централната нервна система, разговорно известни като "даунъри". Даунърите забавят процеса на предаване на информация от тялото към мозъка и са често предписвани лекарства за облекчаване на болката, успокояване, отпускане на мускулите и понижаване на кръвното налягане.

Предозирането с барбитурати може да бъде смъртоносно и е довело до смъртта на редица известни личности като Мерилин Монро, Джуди Гарланд и Джими Хендрикс. Наркотикът е и един от първите, използвани в смъртоносни инжекции в САЩ, и най-често се прилага интравенозно.

До 2011 г. понякога се използва като анестетик, тъй като пациентите обикновено изпадат в безсъзнание в рамките на 30-45 секунди след приемането му. САЩ обаче са спрели да използват лекарството.

През 2011 г. италианската компания, която произвеждаше лекарството, обяви, че прекратява производството му. Компанията се притесняваше, че италианските власти ще го използват при екзекуции и в резултат на това САЩ загубиха единствения си жизнеспособен доставчик.

Все още има сведения за използването на това лекарство като серум на истината. През 2007 г. полицията в Ню Делхи, Индия, прилага натриев пентотал на богатия бизнесмен Мониндър Сингх Пандър и неговия слуга Суриндер Коли, които са заподозрени в прочутите серийни убийства в Нойда. Под въздействието на препарата те признават, че са примамвали деца в дома си, изнасилвали са ги и след това са ги убивали. Слугата Коли получава смъртна присъда и все още е в затвора, а Пандър получава седемгодишна присъда.

  • Скополамин
Източник: iStock/Getty Images

Скополаминът е популяризиран за първи път от Робърт Хаус като серум на истината в началото на XX в. и е първото лекарство, приело името "серум на истината".

През 20-те и 30-те години на ХХ век някои полицейски управления в САЩ използват скополамин върху заподозрени лица, а в някои случаи съдиите разрешават показанията, които субектите дават, докато са под въздействието му.

Скополаминът е бил предпочитаният от мнозина наркотик за серум на истината по онова време, защото изтривал и паметта на субекта, така че той не знаел какво е казал след събуждането си.

Наркотикът се получава от семената на дърво, което местните жители в Колумбия, където расте, наричат "дървото, от което се напиваш". Макар че някои нацисти са го използвали при разпити, днес то се съдържа в много лекарства, за да помогне за предотвратяване на морска болест и треперенето при болестта на Паркинсон. Използва се и като наркотик за изнасилване при среща.

Скополаминът може да се приема орално чрез хапче или в един странен случай - като разтривка. В докладите се разказва за три млади жени в колумбийската столица Богота, които намазали с наркотика гърдите си, примамвайки мъжете да го оближат. След като мъжете ставали недееспособни, жените източвали банковите им сметки.

  • Натриев амитал или амобарбитал
Източник: iStock/Getty Images

Натриевият амитал също е вид барбитурат или дрогиращо средство. Той е бил широко използван по време на Втората световна война като лекарство против тревожност за войници с психологическо разстройство, наречено "шок от снарядите". Но както всички лекарства от серума на истината, натриевият амитал е силно седативно средство и този страничен ефект, съчетан с нарушената координация и когнитивните нарушения, които предизвиква, е причината войниците да спрат да го използват.

Освен това натриевият амитал е силно пристрастяващ. Това лекарство понякога се използва за лечение на безсъние и често се прилага интравенозно, въпреки че може да бъде под формата на прах за перорален прием. Ако приемете твърде много от това лекарство, то може да бъде смъртоносно. Максималната доза за възрастен човек е един грам.

Този наркотик вече не се използва като серум на истината, тъй като субектите понякога развиват фалшиви спомени след факта.

  • Етилов алкохол
Източник: iStock/Getty Images

Точно така. Алкохол!

Италианската фраза "In vino veritas", която на латински означава "Във виното е истината", се приписва на римския философ, известен като Плиний Стари.

Така че хората са знаели от около 2000 години за способността на алкохола да развързва езика.

Независимо дали го пиете до дъно или го приемате интравенозно под формата на чист етанол, етиловият алкохол може да ви направи по-склонни да разправяте тайните си.

Но както вероятно знаете, това не ви прави неспособни да изречете от време на време една малка бяла лъжа.

  • Действат ли серумите на истината?
Източник: iStock/Getty Images

Както пише репортерът на „Вашингтон пост“ Дейвид Браун през 2006 г: "Отговорът изглежда е: Днес няма фармацевтично съединение, чийто доказан ефект да е последователно или предсказуемо подобряване на говоренето на истината."

Поради факта, че магическите способности на серума на истината изглеждат предимно измислени, американските съдилища в специални случаи са разрешавали използването им. Един от примерите е със заподозрян за стрелба в театър "Аурора", Колорадо, през 2012 г. - съдията разрешава използването на натриев пентотал, за да определи дали твърденията му за невменяемост са реални.

Според Марк Уилис, професор и експерт по история на биологичните оръжия и контрола на биологичните оръжия в Калифорнийския университет в Дейвис, това, че днес не съществува наркотик, който да предизвиква истината, не означава, че не може да има такъв в бъдеще.

"Съществуват голям брой невронни вериги, които сме на ръба да можем да манипулираме - неща, които управляват състояния като страх, тревожност, ужас и депресия", казва Дейвис през 2006 г. "Все още не разполагаме с рецепти за контролирането им, но потенциалът е ясно предвидим. Бих се учудил, ако не открием редица фармацевтични продукти, които биха били много полезни за разпитващите."

  • Експеримент със серум на истината

За да разбере дали серумът на истината действа, телевизионният журналист Майкъл Мозли го изпита на собствен гръб през 2013 г. За да изследва натриевият тиопентал, едно от най-популярните лекарства за серум на истината, Мосли приема две различни дози от него. След прилагането на първата доза лекар попитал Мозли с какво се занимава и Мозли успял да излъже и да каже, че е световноизвестен кардиохирург. След по-малко от минута от прилагането на лекарството Мозли се смеел от лекото и опианено чувство, което според него изпитвал от лекарството. Според него усещането приличало на това да изпиеш чаша шампанско. След втората, по-голяма доза натриев тиопентал Мозли изпитал нещо, което не очаквал. Когато лекарят го попитал с какво си изкарва прехраната, той веднага отговорил:

"Аз съм телевизионен продуцент. Ами, изпълнителен продуцент, ами, водещ, някаква смесица от трите".

По-късно Мозли обяснил, че когато му задали въпроса, дори не му хрумнало да излъже, затова не го направил. Но дали това е доказателство, че серумът на истината действа? Не точно.

Един от най-големите проблеми при използването на серума на истината за разпит е топлото, приятелско чувство, което той създава у субекта към разпитващия го. В комбинация със състоянието на силна дезориентация това може да накара субекта да каже на разпитващия това, което смята, че той иска да чуе, което може да е вярно или не.

Отчасти това е причината, поради която всяко изявление, направено под въздействието на наркотик серум на истината, е недопустимо в съдилищата на САЩ и е така вече 60 години. През 1963 г. Върховният съд на САЩ постановява, че изявленията за признаване на вина, направени под влиянието на серум на истината, са "противоконституционна принуда", което застрашава правата на гражданите съгласно Петата поправка и следователно са недопустими.

Бъдещето на средствата за установяване на истината

Тъй като научаваме повече за мозъка и откриваме нови лекарства, може би сме на прага на нов вид средство за казване на истината и повишаване на доверието.

Един от най-новите медикаменти, изследвани за въздействието му върху истината, е окситоцинът, познат на родилките като питоцин.

Източник: iStock/Getty Images

През 2005 г. двама изследователи от университета в Цюрих проучват ефектите на лекарството, които насърчават доверието, като изследват 128 студенти, на някои от които е дадено да изпият окситоцин, а на другите - плацебо. Те били помолени да играят инвестиционна игра, в която трябвало да се доверят на непознат да им върне част от печалбата. Студентите, на които е даден окситоцин, са били по-доверчиви и са превели средно повече пари. По-важното е, че 45% от студентите, получили окситоцин, превели всичките си пари, показвайки максимално доверие, което е два пъти повече от студентите, приели плацебо.

Тези нови медикаменти, които повишават доверието, биха могли да бъдат следващо ниво на развитие на серумите на истината - те действително ще насърчават казването на истината, вместо просто да карат разказвача да казва каквото и да е, което прави разпитващия го щастлив.

Но не се притеснявайте твърде много - засега все още тайните ви са в безопасност! 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

България Преди 4 минути

Инцидентът е станал до сградата на Пето РПУ

Майк Тайсън се разболя по време на полет от Маями до Лос Анджелис

Майк Тайсън се разболя по време на полет от Маями до Лос Анджелис

Свят Преди 24 минути

58-годишният бивш шампион в тежка категория почувствал гадене и замаяност

Израелски танкове достигнаха центъра на Рафах

Израелски танкове достигнаха центъра на Рафах

Свят Преди 33 минути

През нощта Израел продължи да обстрелва града

Директорът на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов

Около 2000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на резултатите от изборите

Избори 2 в 1 Преди 47 минути

Това съобщиха от „Информационно обслужване“

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Борел: ЕС разполага с 6,9 млрд. евро за военна помощ за Украйна, но Унгария блокира процеса

Свят Преди 53 минути

Търсим начини как да преодолеем пречките пред предоставянето на тези средства на Киев, заяви Борел

Стрелба и бой в двора на училище в Костенец, има задържан

Стрелба и бой в двора на училище в Костенец, има задържан

България Преди 1 час

Възникнал е скандал между двама мъже

<p>Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото</p>

Зам.-министърът на финансите: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото

Пари Преди 1 час

Според Методи Методиев до края на годината България ще покрие критерия за инфлацията

Западните фирми се отказват от плановете си за напускане пазара на Русия

Западните фирми се отказват от плановете си за напускане пазара на Русия

Свят Преди 1 час

Компании като Avon Products, Air Liquide и Reckitt остават в страната, тъй като бюрократичните пречки пред напускането се увеличават

С промени в ЗМСМА от 1 юли заседанията на Общинските съвети и комисиите трябва да се излъчват в интернет

С промени в ЗМСМА от 1 юли заседанията на Общинските съвети и комисиите трябва да се излъчват в интернет

Технологии Преди 2 часа

Всички общини в страната са поставени пред предизвикателствата да осигурят онлайн видео излъчване

Задържаха хероин за над 1 млн. лева на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Задържаха хероин за над 1 млн. лева на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Общото тегло на задържания наркотик е 6,120 кг

Илон Мъск събра 6 млрд. долара за новия си бизнес

Илон Мъск събра 6 млрд. долара за новия си бизнес

Технологии Преди 2 часа

Той привлече инвеститори за компанията xAI

Софтуерен проблем на Централна гара в София доведе до закъснения и отмяна на влакове

Софтуерен проблем на Централна гара в София доведе до закъснения и отмяна на влакове

България Преди 2 часа

От НКЖИ поднасят извинения на пътниците за причиненото неудобство

<p>Крал Чарлз и Камила са &bdquo;шокирани и натъжени&ldquo; от свлачището в Папуа Нова Гвинея</p>

Крал Чарлз и Камила са „шокирани и натъжени“ от свлачището, погубило 2000 души в Папуа Нова Гвинея

Свят Преди 2 часа

Стотици къщи бяха затрупани под отломки, високи почти два етажа

Белгия ще предостави на Украйна 30 изтребителя F-16

Белгия ще предостави на Украйна 30 изтребителя F-16

Свят Преди 3 часа

Първите доставки са планирани за тази година

Пожар горя в сградата на общината в Кресна

Пожар горя в сградата на общината в Кресна

България Преди 3 часа

Сигнал беше получен около 09:44 часа във вторник

Разкриха наркооранжерия край Варна, има задържан

Разкриха наркооранжерия край Варна, има задържан

България Преди 3 часа

Органите на реда са намерили 117 зелени растения в различен стадий на развитие, както и суха тревиста маса