68

Г ледахте ли биографичната драма "Първият човек“. Ако не сте, можете да прочетете добре направения анализ на редактора ни за кино Георги Петров, който той написа в края на октомври. След това може би ще поискате да го гледате. 

Ако обаче вече сте го гледали, то тогава можете да прочетете текста, който следва.

Филмът "Първият човек" (2018), който е дело на спечелилия "Оскар“ за най-добър режисьор за "Ла-Ла-Ленд“ Деймиън Шазел, се развива в годините 1961-69.

Продукцията се фокусира не само в космическата мисия на НАСА, но и в "самотния брак на Армстронг с Джанет“, както го определя Джейкъб Столуорти в Independent.

Базиран на книгата "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг“ от Джеймс Р. Хансен, филмът показва на зрителя историята на дъщерята на астронавта. Едва на 2 години, Карън умира от рак. Този болезнен момент от живота на Армстронг проправя пътя за емоционална сцена в края на филма, която оставя след себе си въпроси без ясни отговори. 

След като каца на Луната, на зрителя е разкрито, че Армстронг (Гослинг) носи със себе си гривна, която е принадлежала на дъщеря му – същата, която той държи в различни моменти от филма. В една от най-вълнуващите сцени в "Първия човек“, главният герой хвърля гривната в огромен кратер, преди да се върне обратно към работата си.

Но това наистина ли се е случило?

Докато по-голямата част от филм се базира на действителни събития, тази конкретна сцена е била добавена към сценария "на базата на предположения“.

В свое интервю от октомври, сценаристът на продукцията, Джош Сингър, казва:

"След като прекарва две години "да изследва" Армстронг, след като интервюира с часове Нийл, съпругата му Джанет, семейството му, и всички останали около тях, Джим (авторът на книгата) започва да си мисли, че, може би, Нийл е оставил нещо значимо за него на Луната", казва сценаристът Сингър.

"Да оставят на Луната нещо, в името на любимите си хора или онези, които са изгубили, е била честа практика, казва сценаристът. Затова Джим започва да се чуди дали и Нийл не е оставил нещо, което е принадлежало на Карън. Когато биографът започва да задава въпроси за личния багаж на астронавта, Армстронг му отговаря, че "го е загубил". Това не беше нещо типично за Нийл, казва сценаристът. Багажът му не е изгубен, намира се в архивите на университета Purdue, които ще го пазят в тайна до 2022 година", твърди Сингър.

Армстронг, заедно с другия астронавт Едуин "Бъз" Олдрин, са заявили, че са занесли личен багаж на Луната, въпреки че Армстронг никога не е оповестил какво е съдържал неговият. 

Нийл Армстронг - първият човек на Луната

Деймиън Шазел разкрил, че решението да се добави тази сцена, е на базата на официален архив, който записва как Армстронг остава сам на Луната за около 10 минути.

Режисьорът казва пред The New York Times: "Идеята за това всъщност дойде от стар архив. Това, което знаем със сигурност е, че Нийл се е отдалечил за около 10 минути, без да комуникира с екипа или да предава какво се случва, заставайки пред голям кратер. И знаем още със сигурност, че е донесъл един или два лични предмета, без да уведомява официално какви са те".

"Хората, близки до Армстронг, специфично биографът му Джим и сестра му Джун, с които Райън и аз прекарахме някакво време в Охайо, предполагат, че той може би е взел нещо, което му е напомняло на Карън и което е оставил на Луната“, казва още Шазел.

Сингър (сценаристът) подчертава, че не би включил подобна сцена, ако Хансен (биографът) не е предполагал, че Нийл може да е взел някаква вещ, принадлежала на Карън.

"Щом биографът на Армстронг смята така, то това е достатъчна причина за мен да вярвам, че наистина се е случило", казва Сингър.

Шазел заявява, че фактът, че Армстронг никога не е потвърдил какво е взел със себе си, "прави този момент дори още по-красив“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@