0

О т скромно начало и даване на 1000 долара до 37 хил. обекта и продажба за почти 10 млрд. долара - ето това е необикновената история на най-голямата семейна верига за сандвичи в света "Subway". Нека разгледаме как е започнало всичко:

През 1964 г. Фред ДеЛука е 17-годишен студент по медицина, който работи в магазин за железария, за да си плати обучението в колежа. Осъзнавайки, че не печели достатъчно за нуждите си, той попитал семейния приятел Питър Бък дали има някакви ярки идеи за печелене на пари.

По-късно той си спомня: "Пийт каза: "Защо не отвориш магазин за сандвичи с подводници? Ще продаваш страхотни сандвичи и хората ще идват".

Д-р Бък - ядрен физик с докторска степен - направил нещо повече от това да даде съвет. Той дава на г-н ДеЛука заем от 1000 долара, за да отвори магазин в Бриджпорт, Кънектикът.

Това е скромното начало на Subway, сега осмата по големина верига за бързо хранене в света, която тази седмица беше купена от частната инвестиционна компания Roark Capital за сума, която се смята, че е около 9,6 милиарда долара (7,6 милиарда паунда).

Първият магазин, открит на 28 август 1964 г., се нарича Pete's Super Submarines и се рекламира с лозунга: "Опитайте една заради Пийт!" Началото е летящо.

Г-н ДеЛука, син на работник във фабриката, разказва пред "Чикаго Трибюн" през 1985 г.: "През първия ден свършихме всички съставки и продадохме 312 сандвича; дълги до метър субпродукти със сирене, шунка, салам и различни зеленчуци. Бях свършил чудесна работа по промоцията."

Скоро обаче двойката осъзнава, че мястото на магазина не е идеално.

Г-н ДеЛука си спомня: "Избрах ужасно място. Хората не се върнаха".

"Срещахме се в понеделник вечер и обсъждахме как се справяме. В една понеделнишка вечер през февруари се срещнахме, след като бяхме продали седем сандвича.

"Това беше по един сандвич за всеки служител".

В този момент двойката взема смело решение. Вместо да затворят магазина, те избират да отворят втори в съседния град Феърфийлд, като се аргументират, че вторият ще помогне да се рекламира съществуването на първия.

Роденият в Бруклин г-н ДеЛука, който в детството си е проявил предприемачески нюх, продавайки комикси на приятелите си, продължава: "Изградихме магазина с помощта на кредит от доставчика. Мисля, че на доставчиците им хареса идеята да работят със 17-годишно момче.

"Отворихме новия магазин през май и двата магазина започнаха да се развиват."

Скоро след това се появява и трети - и работейки по 50 часа седмично в магазините, г-н ДеЛука се преориентира от медицинското училище към по-малко трудоемката психология, по която в крайна сметка получава квалификация.

След отварянето на четвъртия магазин през 1967 г. двамата съкращават името на фирмата, което вече е променено на Pete's Subway, на Subway.

След това двойката си поставя за цел да достигне 32 обекта през първото десетилетие на бизнеса си, но след осем години те достигат само 16.

Това повлиява на следващото им важно решение, а именно да започнат да продават франчайзи по подобие на успеха на McDonald's.

В знак на благодарност за своя произход те наричат франчайзодателя Doctor's Associates. Това се оказва ход, който проправя пътя към експлозивния растеж на веригата.

През 1978 г. Subway открива стотния си магазин, а само три години по-късно, през 1981 г., - двестагодишния. Понастоящем тя има около 37 000 обекта по целия свят.

Проблеми на върха

Бизнесът издига двойката до милиардерски статус, но г-н ДеЛука умира от левкемия на 67-годишна възраст през 2015 г.

Сестра му Сюзън Греко, която е била ръководител на оперативния отдел и на отдела за научноизследователска и развойна дейност, поема управлението на компанията.

Дотогава обаче Subway намалява броя на служителите си.

Годишните продажби достигнаха най-високата си стойност от 18 млрд. долара (14,2 млрд. паунда) през 2012 г. и започнаха да се свиват на фона на признаците, че вътрешният пазар в САЩ се е наситил след агресивното разрастване, което изправи на нокти някои от конкурентите му.

По-бързи конкуренти, като Chipotle и Chick-fil-A, му отнеха пазарен дял в САЩ, а освен това имаше и редица неприятни спорове с франчайзополучатели.

Междувременно Джаред Фогъл, който беше водещ в рекламите на компанията в продължение на повече от десетилетие, беше вкаран в затвора през 2016 г. след скандал с детска порнография.

Г-жа Греко не успя да спре упадъка и не ѝ помогна фактът, че през 2017 г. д-р Бък заяви пред "Ню Йорк Поуст", че след като я познава от детството ѝ, никога не е виждал в нея "наследник" на г-н ДеЛука.

През 2019 г. тя предаде ръководството на Джон Чидси, първият главен изпълнителен директор на Subway извън двете семейства.

Г-н Чидси, бивш изпълнителен директор на Burger King, затвори нерентабилни обекти, промени менютата, похарчи повече средства за реклама и насочи Subway към онлайн продажбите, като му помогна да се справи с блокирането на COVID и последвалия недостиг на работна ръка - плюс инфлацията на цените на храните, последвала повторното отваряне на световната икономика след края на пандемията.

През 2022 г. за първи път от десетилетие насам компанията се върна към ръст на продажбите.

Какво може да означава продажбата за бъдещето

Поводът за продажбата тази седмица дойде през ноември 2021 г., когато д-р Бък, известен с това, че е консумирал по пет сандвича Subway седмично, почина на 90-годишна възраст и остави дела си в бизнеса на своята благотворителна фондация.

Въпреки това компанията потвърди, че проучва възможността за продажба, едва през януари тази година.

Постъпленията от продажбата ще бъдат разпределени поравно между фондацията на Питър и Кармен Лучия Бък, както и между вдовицата на г-н ДеЛука - Елизабет, която според съобщенията е наследила целия дял на покойния си съпруг.

Роарк има богат опит на пазара за бързо хранене и ресторанти. Дружествата, които е подкрепила, притежават редица други предприятия в този сектор, включително Dunkin' Donuts и веригата за бургери Arby's.

Г-н Чидси заяви пред The Wall Street Journal тази седмица, че Subway ще се управлява отделно от другите ресторантьорски предприятия на Roark.

Той заяви пред вестника: "Те разбират нашия бизнес. От гледна точка на семейството това беше убедителна оферта, която според мен е изгодна за всички."

Г-н Чидси заяви, че под собствеността на Roark разширяването на Subway ще бъде отново на дневен ред.

Компанията е подписала редица договори с международни франчайзополучатели, чрез които цели да открие около 9000 ресторанта, включително 4000 само в Китай през следващите две десетилетия.

Той заяви пред WSJ, че Subway може да се разрасне до около 60 000 обекта по целия свят, като навлезе в нови страни, в които досега не е навлизал, и се конкурира в по-широката ресторантьорска индустрия.

Всичко това е много далеч от романтичното начало на Subway.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян