6

С ред редица други подсладители, стевията придобива все по-голяма популярност. Откъде произхожда този заместител на захарта, има ли странични ефекти и безопасна ли е консумацията му?

Когато стевията за пръв път се появява на американския пазар през 2008 г., мнозина в хранителната общност изпадат в екстаз относно здравния потенциал на този нов заместител на захарта, пише изданието The Healthy.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Най-накрая се появява "естествен" заместител на захарта с 0 калории, и до 300 пъти по-сладък от нея. 

Надеждите са, че стевията може да помогне на хората, опитващи се да свалят някой килограм, без да жертват вкусовите качества на храната си, както и че ще има огромна роля в контролирането на диабета. 

И всъщност част от това става факт.

Стевията остава популярна. Голяма част от това може би е свързана с увеличаването на случаите на диабет, както и с изключването на бялата рафинирана рахар от все повече хора. 

Докато употребата на други изкуствени подсладители е намаляла, продажбите на продукти, съдържащи стевия, са нараснали с 16% от 2017 до 2018 г., сочи проучване на Nielsen.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Какво е стевия?

Стевия или още "Сладката билка" е многогодишно храстовидно растение със сладък вкус. Родът Stevia се състои от над 200 вида произхождащи от Южна Америка, Централна Америка и Мексико.

Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е широко разпространен заради сладкия вкус на листата му. Като подсладител и заместител на захарта, от гледна точка на вкус, стевията има по-бавно начало на действие и по-голяма продължителност от тази на захарта, като някои екстракти могат да имат горчив, както и остатъчен вкус при високи концентрации.

Със своя екстракт от стевиол гликозиди с до 300 пъти сладостта на захарта стевията привлича вниманието с нарастване на търсенето на ниско въглехидратни, с ниско съдържание на захар подсладители. Причината е, че стевията има незначителен ефект върху кръвната захар и е привлекателна за хора на диети с контролиран прием на въглехидрати.

Тя може да се намери в напитки, десерти, дъвки, печени изделия, бонбони, кисело мляко, а също така може да се използва за приготвяне на сладкиши у дома.

Безопасна ли е стевията?

Стевията е общопризната като безопасна съставка от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Това обаче не се отнася за екстракти от листа на стевия и сурови екстракти от стевия, които нямат одобрение от FDA за употреба в храната.

Първоначално е имало опасения, че стевията може да увеличи риска от рак или репродуктивни проблеми въз основа на проучвания върху животни. 

Източник: iStock Photos/Getty Images

След повече от 10 години на пазара обаче е доказано, че стевията е безопасна дори по стандартите на CSPI, въпреки че групата все още настоява за повече тестове, за да потвърди за в бъдеще нейната безопасност.

Какви ползи за здравето носи стевията?

  • Регулира нивата на глюкозата

Въпреки че има няколко вида стевия, способността да контролира оптималното ниво на кръвната захар притежава всеки един от тях. Стевията се използва като заместител на захарта, особено при диабетици, тъй като нейният сладък компонент стевиозид не се разгражда или абсорбира в организма. Стевията като стабилизатор на глюкозата също подпомага правилната функция на панкреаса.

Стевиозид повишава чувствителността към инсулин, което спомага за намаляване на кръвната захар. Това прави стевията препоръчителна хранителна добавка за диабетици, страдащи от диабет тип 2.

  • Понижава кръвното налягане

Стевия понижава кръвното налягане при хора, страдащи от хипертензия. Хипертензията е най-често срещаното сърдечно заболяване и засяга до 1/4 от населението, чието кръвно налягане е по-високо от 140 на 90 mmHg. Първите резултати от приема на стевията върху кръвното налягане се появяват едва след една или две години. 

Ако сред членовете на  семейството ви има такива, които страдат от високо кръвно налягане, те не трябва дълго да отлагат включването на стевията в хранителния си режим. За да поддържате здравословно ниво на кръвното налягане и да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, достатъчно е да приемате една чаша чай от стевия на ден. 

  • Намалява бръчките и линиите по кожата

Ретиноевата киселина предотвратява разграждането на колагена и еластина, като по този начин регулира образуването на бръчки. Освен това стевията намалява производството на себум, увеличавайки живота на кожните клетки.

Въпреки че няма гарантиран лек за постигане на вечна младост, опитайте да смесите крема си за лице с малко екстракт от стевия. Ако не видите резултата веднага, бъдете по-упорити.

  •  Поддържа здравето на зъбите и венците

Антибактериалните и противовъзпалителните средства предотвратяват колонизирането на бактерии в устната кухина, водещи до образуването на възпаления на венците и устна плака.

  • Намалява храносмилателните проблеми

Растителните гликозиди имат успокояващ ефект върху раздразнената стомашна лигавица, което го прави активна съставка за лечение на храносмилателни проблеми и киселини. 

Докато чаша топъл чай със стевия ще ви избави от здравословни проблеми, свързани с храносмилателни смущения, студеният чай със стевия ще облекчи неприятните киселини.

  • Намалява риска от рак на гърдата

Увеличава апоптозата (клетъчна смърт или разпадането на ДНК на клетките на малки частици) и намалява определени стресови фактори в тялото, които могат да причинят развитие на раковите клетки. 

  • Помага при отслабване

Всяка година захарта представлява все по-голям дял от храненето на хората не само в чужбина (в хранителния режим на американците – цели 16% от общото количество калории), но и у нас. Високият прием на захар се отразява на телесното тегло, но има и други неблагоприятни ефекти върху здравето ни. Както споменахме в началото, стевията е подсладител без калории, което я прави здравословна алтернатива на вредната захар. 

Тя намалява приема на нездравословни захари и калории, които с течение на времето могат да се отразят на теглото ви. Стевията не само решава проблемите със затлъстяването, но и съпътстващите го състояния като диабет или метаболитен синдром.

Какъв е вкусът на стевията?

Има ли вкус на захар? Не точно.

"Никога няма да получите заместител на захарта, който да има точно същия вкус", казва д-р Дейвид Левицки, професор, отдел по хранителни науки в университета "Корнел" в американския град Итака, Ню Йорк.

Тя обаче е доста по-сладка от захарта.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Много от онези, които са опитвали подсладителя, могат да потвърдят, че тя има горчив послевкус. Някои дори вярват, че горчивината се увеличава, когато стевията се добавя към топли напитки. Привикването е малко трудно, но не е невъзможно.

Стевията, която се продава в магазина обаче може да бъде смесена с Reb-A или еритритол, захарен алкохол, който може да има негативни стомашно-чревни ефекти и да причини храносмилателни проблеми при някои хора, предупреждават експертите. 

Затова, когато избирате подсладител, внимателно четете етикетите, за да сте наясно какво точно съдържа той.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 4 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 37 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг