4

В ъв всяка страна има моменти от историята, които с течение на времето се превръщат в големи загадки. Историята на Португалия е изпълнена с големи загадки. Интриги, изчезвания, смъртни случаи, изневери. Всичко това е сполетяло и португалското кралско семейство през 900-годишната му история.

Приключения и злополуки, неразказани истории, предателства, които трябва да се обяснят, и дори скандални жестокости. Нека да видим някои от тези моменти, които още се помнят:

1. Арестуваният Дон Себастиан

Крал Дон Себастио оцелява в битката при Алкасер-Куибир и се появява отново през 1598 г. в Италия, където по-късно е арестуван във Венеция, Флоренция и Неапол със съдействието на испанците. Повечето историци приемат без обсъждане официалната версия на Историята на Дон Себастиао, която е създадена "в периода на филипинското господство с ясни политически намерения". Налице е "продължително и преднамерено унищожаване на образа на краля".

Сред доказателствата, че дон Себастиан не е загинал в Алкасер-Куибир, "има няколко свидетели, които са дали показания, че са го видели да напуска битката жив, включително Себастиан Фигейра, който заявил, че го е оставил при краля" и че "признат във Венеция в лицето на Рицаря на кръста, или, както остава в историята, като "дон Себастиан от Венеция". "

Още: "В допълнение към други много силни доказателства, важно указание, че Дон Себастиан е оцелял", е "намирането през XIX в. на златен медал с надпис "Sebastianus Primus Portugaliae Rex" върху гроб в параклиса "С. Себастиан" от Августинския манастир в Лимож, където според преданието е погребан португалски крал със същото име. "

Дворецът Пена - големият жест на Фердинанд II към Португалия

2. Маркиз Помбал произхожда от робски род

Известен министър, управлявал Португалия в продължение на 27 години, отговорен за възстановяването на Лисабон след земетресението от 1755 г., за изчезването на Инквизицията и за закона от 19 септември 1761 г., с който се слага край на триста и двадесетгодишния внос на работна ръка - роби в Португалия, е именно Маркиз Помбал.

Друг закон на Помбал от 1773 г., известен като "Закон за свободния корем", предвижда "да бъдат освободени и еманципирани онези, чието робство да води началото си от тяхната прабаба, въпреки че техните майки и баби и дядовци са били роби".

По това време психозата с mestizaje е толкова голяма в Португалия, че от всеки кандидат за участие в държавното управление се изискват родословни свидетелства (Луде, Лисабон в черния град). По ирония на съдбата (или не), Помбал има чернокожа прабаба, робиня на своя прадядо, който е бил свещеник.

Анри и Изабел дОрлеан, херцог и херцогиня на Париж, със семейството си в градината си, Синтра, Португалия
Анри и Изабел д'Орлеан, херцог и херцогиня на Париж, със семейството си в градината си, Синтра, Португалия Източник: Getty images/ iStock

3. Португалия всъщност е знаела за съществуването на Бразилия?

Съществуват сериозни доказателства, че Португалия е щяла да открие Бразилия преди пристигането на Педро Алварес Кабрал. Едно от тях несъмнено е настояването на Йоан II за разширяване на зоната на португалско влияние на запад по време на договора от Тордесиляс, което би включвало и Бразилия.

Друго доказателство може да бъде типичният маршрут, избран от португалските мореплаватели: в близост до южната част на Атлантическия океан мореплавателите имали навика да се отклоняват от африканския бряг и да плават на запад, за да използват преобладаващите ветрове в този район. Достатъчно би било да се придвижат малко по-далеч от обичайното на запад, за да открият Бразилия, което действително се е случило.

Педро I и Инес де Кастро: когато Португалия короняса труп за кралица

4. Кристофър Колумб бил португалец

Едва ли един генуезки търговец би имал живота, който е имал Христофор Колумб, ако всъщност е бил обикновен търговец. Колумб се оженил за жена от португалската аристокрация, имал култура далеч над нормалната за онова време и достъп и приятелства в кралския двор.

Освен това в няколко от ръкописите си на кастилски език той дава типични грешки на португалеца, който се опитва да пише на кастилски.

За да се задълбочи още повече мистерията, повечето от имената, които дава на откритите от него местности в Америка, са същите като тези в района на Куба, в Алентежу, откъдето е родом. Освен това, когато се връща от пътуването си до Америка, Колумб спира първо в Лисабон, съобщава за откритието на португалския крал, а след това се отправя към Испания.

Тази голяма главоблъсканица следва от предишната: предполага се, че португалският крал е щял да разработи план за отвличане на вниманието на испанците, като ги поведе срещу Индия, която по онова време е била най-големият източник на търговско богатство в света и следователно е имала значение за контрола.

Истината е, че Колумб винаги е казвал на испанските крале, че може да стигне до Индиите, като се насочи на запад, а не на изток. В същото време португалците си почивали от плана да достигнат до Индия, като удвоят брега на Африка.

5. Лузитанците са били по-добри от римляните

Лузитанските оръжия превъзхождали технологично римските. Твърдението може да изглежда странно, но то помага да се изясни защо на свръхдържавата по онова време, огромната и най-могъща Римска империя, са били необходими два века (да, двеста години!), за да завладее западната част на полуострова.

8 от най-мощните оръжия и тяхната история

Лузитанците не водят отбранителна война. Напротив, те планирали настъпателна война. Провеждали далечни походи и организирали военни операции в различни части на Иберийския полуостров, като достигнали дори до Африка. Географията на тези военни операции показва двояко намерение: да се осигури контрол над областите на Бетурия и по този начин да се заемат ключови позиции, които да възпрепятстват напредването на римляните, да се накажат съюзните на римляните племена, които са смятани за предатели, и да се унищожат оперативните бази, които са били инсталирани в тези градове.

Лузитанската армия била формирана от комбинирани сили от кавалерия и пехота, обучени в хибриден тип бой: те се сражавали на открито или в труден и планински терен.

Според Юлий Цезар, тъй като бил неочакван и непознат за легионерите, неговият начин на водене на бой напълно разстроил римските редици.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 7 минути

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 29 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 2 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 2 часа

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 3 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала