19

Н ай-големият пътнически самолет в света за първи път кацна на българско летище. Airbus A380 се приземи малко след 13 часа, като дъждът не отмени планираното ниско прелитане над летището и София под съпровода на два изтребителя на българските ВВС.

Събитието съвпадна и с празника на авиацията и военновъздушните сили, като на летище "Враждебна" имаше и ден на отворените врати. Там бяха изложени някои от самолетите на въоръжение в българските ВВС, както и други самолети от гражданската авиация. Посетителите можеха да наблюдават и кацането на А380.

Може да разгледате самолета в подробности в нашата галерия.

Самолетът беше паркиран пред правителствения терминал, където беше посрещнат от множество гости, политици и медии. Той беше пилотиран от Марио Бакалов, който е единственият български пилот с лиценз да управлява Airbus A380. Той е и сред инициаторите самолетът да дойде в София.

Lufthansa има общо 14 самолета A380. Първият е получен през май 2010 г. Всеки от тях може да превозва 509 пътници в 4 различни класи: първа класа, бизнес класа, премиум икономична и икономична. Всеки А380 създава 400 работни места само в Lufthansa.

Самолетът има две палуби, като пътниците влизат през три ръкава. Той е дълъг 72.7 метра, а размахът на крилете е 79.8 метра. Височината е 24.1 метра. Дължината на полета е около 15 хил. километра в зависимост от условията и товара. Максималната маса е 560 тона. Има 4 двигателя, като разходът на гориво е 3.3 литра на 1 пътник на 100 км. Обикновено лети с около 907 км/ч.

А380 престоя около 4 часа в София, след което се отправи отново към Германия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@