9

В началото на пандемията COVID-19 лекарите забелязали нещо поразително. Първоначално описван като респираторен вирус, SARS-CoV-2 изглежда имал силно въздействие върху мозъка, причинявайки загуба на вкус и обоняние, мозъчна мъгла и в сериозни случаи инсулт.

NYU Langone Health, изследователска болница в Ню Йорк, започнала да събира тези анекдоти с надеждата да разбере по-добре как вирусът влияе на мозъка и нервната система. Години по-късно проектът се е променил от фокусиране единствено върху острите симптоми към проследяване на дългосрочните неврологични проблеми, с които се сблъскват някои хора с дълъг COVID, казва директорът на програмата д-р Шарън Меропол.

"Вашингтон пост": Нов доклад на САЩ хвърля светлина върху произхода на COVID-19

Списъкът на неврокогнитивните проблеми, които екипът на Меропол и други изследователи трябва да проследят, е обширен: когнитивният упадък, промените в размера и структурата на мозъка, депресията и суицидните мисли, треперенето, припадъците, загубата на паметта и новата или влошена деменция са свързани с предишни инфекции със SARS-CoV-2. В някои случаи тези по-дългосрочни проблеми се появяват дори при пациенти със сравнително лек COVID-19.

Въпросът на "Свещения Граал", казва Меропол, е какво се случва в мозъка на пациентите с COVID-19 - и как да се обърнат пораженията.

Нови разкрития за нулевия пациент: Това ли е началото на пандемията от COVID-19

Сивото има значение

Ако разгледате мозъка на човек, заразен с някои вируси, като бяс например, ще видите "вирус, който гъмжи навсякъде. Черно на бяло" е, че мозъкът е заразен, казва д-р Авиндра Нат, клиничен директор на Националния институт за неврологични заболявания и инсулт (NINDS).

При SARS-CoV-2 има повече сива зона. В началото на пандемията Нат и колегите му сканирали и анализирали физически мозъците на 13 души, починали от COVID-19. Те не открили вируса SARS-CoV-2 в тези мозъци, но открили значителни увреждания на кръвоносните им съдове, които били покрити с антитела.

Според Нат имунната система на организма се е объркала в отговор на вируса, което я е накарало да атакува собствените си кръвоносни съдове и е предизвикало каскада от ефекти, довели до значително възпаление в мозъка, което може да завърши с фатално увреждане на частта, която контролира дишането.

При хората, които са преживели COVID-19, възпалението на мозъка може да обясни и продължаващите с години симптоми като мозъчна мъгла и загуба на паметта - въпреки че "не знаем със сигурност", казва Нат.

Учени установиха как новият COVID-19 поразява мозъка

Д-р Лара Джехи, която изследва COVID-19 и мозъка в Кливландската клиника, също посочва възпалението като възможен причинител на неврологичните симптоми на COVID-19. Тя е открила доказателства за анормално възпаление при хора с хронично главоболие след COVID-19. А в проучване от 2021 г. Джехи и колегите ѝ сравняват мозъците на хора с дълъг COVID и болестта на Алцхаймер.

"Открихме много области на припокриване между двете заболявания и тези области на припокриване бяха съсредоточени върху... възпалението в мозъка и микроскопичните увреждания на кръвоносните съдове", казва тя.

В това проучване, казва Джехи, екипът ѝ е искал да определи дали вирусът SARS-CoV-2 навлиза в мозъка и причинява увреждания директно, или предизвиква имунен отговор, който води до промени в мозъка. Резултатите им сочат второто, но изследователите все още не са изключили възможността вирусът да има пряко въздействие върху мозъка.

Изтече ли времето на COVID-19? Други вируси и болести може да атакуват през лятото

Вирус в мозъка

След проекта на Нат за сканиране на мозъка в началото на пандемията други изследователи са открили вируса в мозъците на хора, починали от COVID-19.

За статия в Nature през 2022 г. изследователите анализирали мозъчната тъкан на 11 души, които са имали COVID-19, когато са починали. При всички тези хора, с изключение на един, изследователите открили генетичния материал на вируса в тъкан на централната нервна система - което, пишат те, "доказва окончателно, че SARS-CoV-2 е способен да заразява и да се размножава в човешкия мозък".

За Нат обаче това все още е отворен въпрос, който заслужава допълнителни изследвания. Неговият екип продължава да изследва мозъците на пациенти с COVID-19 и все още не е открил конкретни доказателства за наличието на вируса SARS-CoV-2 в тези органи. В един от случаите, казва той, са открили вирусни протеини, но не и пълния вирус, в биопсична тъкан от човек, който е имал COVID-19 по време на мозъчна операция за епилепсия.

Ново проучване: Това са 12-те симптома на дълъг COVID

Изследователите, които стоят зад проучване от април 2023 г., което все още не е рецензирано, също откриват протеини на SARS-CoV-2 с шипове - които се намират на повърхността на вируса и му позволяват да навлезе в човешките клетки - в мозъците на хора, починали от COVID-19.

Но изследванията са "противоречиви", казва Нат. "Някои са го открили, други не, а някои хора, които са го открили, са открили много малки количества. Все още има празнота в знанията", смята той.

Д-р Уес Ели, който изследва мозъчните заболявания в Медицинския център на Университета Вандербилт, казва, че е убеден, че SARS-CoV-2 може да атакува "поддържащите клетки" на мозъка, или тези, които осигуряват невроните, за да могат мозъкът и тялото да функционират нормално. Увреждането на тези поддържащи клетки, казва Ели, може да даде началото на ефекта на доминото, който да доведе до смърт на тъкани в мозъка.

Доц. Кунчев: Приравняваме COVID-19 към останалите респираторни заболявания

Но, казва Ели, "почти сигурно е, че се случват няколко процеса" - възможно е вирусът да влияе пряко на мозъка и да предизвиква промени в имунната система, които водят до неврокогнитивни проблеми. "Не търсим вълшебен куршум, който да реши всички тези проблеми наведнъж", казва той.

Въпреки че може да няма едно-единствено решение, това не означава, че няма решение. Ели е установил, че "когнитивната рехабилитация" - процес на възстановяване на мозъчната функция чрез целенасочени умствени упражнения - може да помогне на хора, които развиват подобен когнитивен упадък след престой в интензивното отделение.

Този подход би могъл да бъде рисков за хората с дълъг COVID, при много от които симптомите се влошават след умствено или физическо натоварване, казва Ели - но промяната на функцията на имунната система с надеждата да се намали възпалението в мозъка на хората с дълъг COVID е друг обещаващ път.

Отпадат сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19

Понастоящем NINDS набира пациенти за проучване на имунотерапията като потенциално лечение на неврологичната болест дълъг COVID. Този подход е особено вълнуващ, казва Нат, тъй като включва терапия, която вече се използва за лечение на редица автоимунни и неврологични заболявания - така че ако се окаже ефективна, тя може да бъде приложена при пациенти с дълъг COVID сравнително бързо.

Някои предварителни изследвания също така показват, че лекарствата за разреждане на кръвта могат да помогнат за разграждането на малки "микросъсиреци" в кръвта, които са свързани със системното възпаление, което може да облекчи симптомите на дълъг COVID, включително умора, мозъчна мъгла и затруднена концентрация.

Засега няма доказани терапии за хора с неврологични или други симптоми на дълъг COVID. Но Ели казва, че е оптимист, че свързаните с COVID мозъчни промени са обратими - по един или друг начин. "Мозъкът е невероятно невропластичен и може да прави невероятни неща", казва той.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 36 минути

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 48 минути

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 2 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 3 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 3 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 4 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 12 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 14 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 14 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 16 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 16 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер