0

Д жоан Роулинг е един от малкото живи представители на човешкия род, които спокойно можем да наречем „гений“. Да, вероятно е досадно да повтаряме очевидни факти като този, но личностите като Роулинг – тоест, гениалните – просто умеят да ни напомнят за себе си и за своите способности.

Героите на поредицата ѝ „Хари Потър“ растяха паралелно с читателите си. Те се превърнаха от деца в тийнейджъри, а след това – и в млади мъже и жени. По този начин нейните книги се превърнаха в глобален поколенчески феномен.

Самата Роулинг пък се превърна в първата милиардерка от своята професия и първия автор от великия Джон Толкин насам, създал магически свят, достъпен и обичан от толкова широка публика. Но както е добре известно, на дистанционното управление за гения няма бутон за изключване.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

И Роулинг продължи. Вече в капацитета на филмов сценарист, тя написа и пожъна нова вълна от критически и комерсиални успехи с „Фантастични животни и къде да ги намерим“, предистория от магическия свят на Хари Потър, която се развива около 80 години преди да се роди „Момчето, което оживя“.

Така нейните герои продължиха да растат редом с нейните фенове.

Протагонистът във „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е млад мъж, който вече е участвал във война. Името му е Нют Скамандър; ролята изпълнява носителят на „Оскар“ Еди Редмейн с голяма доза момчешки чар и помощ от различни колоритни зверове.

Посредством неговата личност и неговите премеждия магията на поредицата „Хари Потър“ постепенно се изнесе от света на децата и тематиката за подрастващите. Но с продължението, озаглавено „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“, магическият свят на Джоан Роулинг достига ново ниво на зрялост – ниво, което вече би трябвало да са достигнали и феновете на творчеството ѝ.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

Действието на лентата се развива през 20-те години на 20-ти век и илюстрира магическия свят на ръба на война. Зад нея стои елегантен, интелигентен и манипулативен злодей, стократно по-изтънчен и мъдър от праволинейния антагонист Лорд Волдемор от поредицата „Хари Потър“. Както заглавието на филма подсказва, името му е Гелърт Гринделвалд.

Суперзвездата Джони Деп бе избран да играе черния магьосник преди две години и изборът му отприщи вълна от възмущение предвид обвиненията срещу него в домашно насилие. Но с представянето си във „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ актьорът не оставя на критиците си никаква причина да го атакуват, освен самоцелна и излишна политическа коректност.

Гринделвалд е най-добрата роля на Деп за това десетилетие

с изключение на представянето му като гангстера Джеймс Бълджър в „Черна служба“. Актьорът постига това само и единствено чрез професионална самодисциплина, каквато проявява много рядко в кариерата си през последно време. Той отказва да превърне Гелърт Гринделвалд в типичен персонаж на Джони Деп.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

Черният магьосник не е ексцентричен, нито пък говори завалено или върви специфично. Не прави и опити да изглежда нетрадиционно чаровен. С други думи, в амплоато на Гринделвалд актьорът излиза от комфортната си зона, не импровизира в типичния си стил и играе персонажа точно така, както му е написан на страницата на сценария – иначе казано, проявява самодисциплина.

Старанието на Деп дава своите плодове.

Неговият Гринделвалд е не просто убийствено способен магьосник, а невероятно изкусен лъжец и манипулатор на човешките чувства и емоции. Именно Деп създава това впечатление със съвършените си мимики. В заключението на действието е категорично неясно в кои моменти неговият персонаж лъже и в кои моменти е наполовина или изцяло искрен.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

За това, разбира се, спомага и сценарият на Роулинг. Тя превръща Гринделвалд и в умел оратор и политик, способен да дегизира радикалните си идеи с идеалистични изрази и да привлича последователи с речи, а не със заплахи или магия. Предвид факта, че действието се развива в 20-те години на миналия век, паралелите между него и реални брутални диктатори като Ленин и Хитлер са неизбежни.

Филмите, които очакваме с нетърпение до края на 2018

Именно тези негови черти и това тактическо поведение довеждат до съкрушително емоционалната кулминация на действието. В нея семейства и двойки се оказват разделени заради вярата си в псевдоидеалистичните идеи на Гринделвалд точно както десетки стихотворения са увековечили разделението, посято в реалната човешка история от утопични или расистки идеологии.

Емоционалното въздействие на въпросната сцена нямаше да е същото, ако и останалите персонажи в нея встрани от Гринделвалд не бяха представени ефикасно на публиката. За щастие, в този аспект Роулинг продължава да показва своя талант в портретирането на различни личности и представители на обществото – дори и то да е фикционално магическо такова.

Героите са много, всеки от тях е различен от другия и всеки преследва своя лична цел.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

Броят им може да представлява минус и повод за критика за 60-годишен автор за американски вестник, който дотук не е гледал нито един филм от поредицата за магическия свят на Роулинг. Именно такива индивиди формират голяма част от половинчатите оценки за филма, постъпили дотук отвъд океана.

Но като девети филм от въпросната поредица и непосредствено продължение на предшественика си, би било категорично несправедливо да оценяваме „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ вън от този контекст. Няма как да оцениш сериал само по втория епизод от втория му сезон, нали така?

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс

За всеки гледал „Фантастични животни и къде да ги намерим“, неговото продължение елегантно и напълно логично съединява редица сюжетни нишки и ги завърта в страхотни, интригуващи възли. Няма съмнение, че вратата остава широко отворена за следващото попълнение към поредицата, от която „Престъпленията на Гринделвалд“ е втори филм и която ще е съставена от общо пет части.

Джуд Лоу в ролята на Албус Дъмбълдор и Еди Редмейн в ролята на Нют Скамандър вероятно заслужават да им се обърне също толкова писмено внимание, колкото оказах на представянето на Джони Деп като Гелърт Гринделвалд. Но ако написаното от мен дотук не ви е убедило да гледате филма, надали нещо друго ще успее. А „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ определено си струва гледането и тръгва официално по кината у нас от утре (16 ноември).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 11 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 1 час

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“