0

К огато човек стъпи на остров Света Анастасия, моментално се усеща, че има нещо специално на това малко райско кътче. Съвсем близо до любимия Бургас, там всеки може да научи редица легенди за пирати, възкресение и да пие от лековития чай, който се отглежда там. Какви тайни крие единственият български остров с църква в България, ще разгледаме в следващите редове.

Всичко започва с разходка с лодка от бургаското пристанище. След само половин час пред вас ще се появи красивият оазис, който впечатлява със своето спокойствие. Още със слизането ще забележите обърнатата котва, поставена в скалите, която е индикатор, че не трябва да се използват котви, тъй като токът и водата достигат до острова по морското дъно. След това ще бъдете посрещнати с прекрасна беседа, която впечатлява гостите с историята на мястото.

Един от най-любопитните факти за остров Света Анастасия е, че там компасите не показват точните посоки заради магнитното поле в околността. Има редица теории, на които се дължи този факт, но най-популярната е, че това се дължи на металите, които съдържат скалите в околността. Това е видимо и с просто око, като дори се забелязва ръжда в сърцевината им.

Легендите

Остров Света Анастасия е едно от най-уникалните кътчета у нас. Изтъкано от легенди и мистерия, то събира хиляди туристи всяка година.
Остров Света Анастасия е едно от най-уникалните кътчета у нас. Изтъкано от легенди и мистерия, то събира хиляди туристи всяка година. Източник: Личен архив

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории и до днес. В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видени и днес. 

Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах.  Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. 

Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо.

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

Музеят на Света Анастасия

Музейната експозиция на острова включва шест отделни стаи, всяка от които разкрива различен етап от историята на остров Света Анастасия. Страхотно място за развлечение за малки и големи, което ни потапя в магията на пиратите, съкровищата им и комбинацията от стиховете на Христо Фотев и модерните технологии.

  • Съкровищницата

Първата стая на музея пресъздава най-далечното минало на Острова. Тук се съчетава експозицията на артефакти, открити в акваторията на Света Анастасия през годините, с разказите и легендите за пиратските набези в миналото. "Съкровището“ на Острова включва испански реали, венециански дукати и турски алтъни. Ефектността на вътрешното пространство се подсилва от атрактивно осветление.

  • "Екамос"

Поетът Христо Фотев е нарекъл "екамос“ биолуминисцентния ефект на планктона. Стаята "Екамос“ пресъздава това магично природно явление и като че ли ни потапя в едно романтично виртуално нощно къпане в морето.

  • Островът на свещениците

Тази стая е свързана с монашеското минало на Острова. Тук можете да видите автентично представения живот на монасите чрез различни предмети – икони, книги, писма, чинии, чаши. Картината от монашеския бит оживява пред посетителите благодарение на видео проектори. 

  • Затворническа килия

Звуци, видео и картини пресъздават затворническия период в историята на Света Анастасия, когато островът се е наричал Болшевик. Стаята е оформена като затворническа килия. Портрети и архивни кадри допълват картината за живота на тези, които са излежавали своите присъди на Острова.

  • Света Анастасия

Тази част от музея е посветена на светицата, чието име днес носи Острова – Света Анастасия Фармаколитрия. Икони и изображения от различни школи и периоди запознават посетителите със светицата. Как е живяла и как е загинала Света Анастасия, както и от къде произлиза името й Фармаколитрия – отговорите на тези въпроси са дадени именно в тази стая. Освен това там има специална икона, за която се смята, че само избраниците могат да видят и усетят духа на светицата, гледайки я.

  • Plus Ultra

Plus Ultra (от лат. – "Оттук нататък“) е надпис върху испански монети, сечени през 17 век, по-известни като "диреци“. Този надпис дава и наименованието на последната стая от музея на Острова. Най-новата история на Света Анастасия е представена тук чрез събития и личности от 70-те години на миналия век до днес. 

Храм "Успение Богородично"

Остров Света Анастасия е едно от най-уникалните кътчета у нас. Изтъкано от легенди и мистерия, то събира хиляди туристи всяка година.
Остров Света Анастасия е едно от най-уникалните кътчета у нас. Изтъкано от легенди и мистерия, то събира хиляди туристи всяка година. Източник: Личен архив

Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г.

Манастирът  „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки.

Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Манастирската църква, носеща името "Успение Богородично", е  малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата впоследствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г.  За строителство в края на XVIII в. говори новооткритият при консервационна дейност надпис, който свидетелства за построяването на каменна сграда през 1772 г. В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох.

Остров Света Анастасия - магичното кътче само на крачка от Бургас

Лекарната и нейните вълшебства

Лекарната е специалното място за отдих на остров Света Анастасия. Там можете да намерите чудодейни билки и отвари, които са приготвени по стари рецепти. В лекарна се предлага чай, приготвен от билки, отгледани на острова. Освен това можете да намерите соленки с маслини от дърво, намиращо се на острова и различни изделия със смокини от огромното смокиново дърво.

Когато решите, че искате да се потопите в историята и магията по време на лятната си почивка в Бургас, вече знаете къде да се отправите. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 44 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 49 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 3 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка